OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Topias Dean / Sitra

Vahvaan suosioon noussut suomalaistapahtuma haastaa keinot ratkaista kestävyyskriisi

Suomen käynnistämä maailmanlaajuinen kiertotalousfoorumi World Circular Economy Forum (WCEF) tuo 13.–15.9. yhteen entistäkin laajemmin eri alojen edustajia uudistamaan taloutta. Foorumi järjestetään ensimmäistä kertaa Pohjois-Amerikasta.

Tämänvuotiseen Maailman kiertotalousfoorumiin WCEF2021:een on ilmoittautunut yli 7000 osallistujaa 150 maasta, kaikilta mantereilta. Järjestäjänä on Sitra yhteistyössä Kanadan valtion kanssa. Kiertotalouden keskeisimmäksi maailmanlaajuiseksi tapahtumaksi noussut WCEF tuo yhteen liike-elämän johtajia, päättäjiä ja asiantuntijoita luotsaamaan maailman talouden siirtymää ylikulutuksesta kohti resurssiviisasta kiertotaloutta. Tavoitteena on luoda edellytykset pitkän tähtäimen kasvulle niin, että YK:n kestävän kehityksen tavoitteet saavutetaan.

– On selvää, että muutos kohti fiksumpaa, hiilineutraalia kiertotaloutta on globaalisti vielä liian hidas, vaikka on osoitettu, että se voi tuoda merkittävää arvonlisää talouksiin, sanoo Sitran yliasiamies Jyrki Katainen.

Tämän vuoden tapahtuman teemana ovat suunnanmuuttajat, jotka tarttuvat kiertotalouden mahdollisuuksiin. Erityisesti äänessä ovat nuoret muutoksentekijät. Foorumissa keskitytään niihin toimiin, joita tarvitaan kiertotalouden kunnianhimon tason nostamiseen globaalisti seuraavien viiden vuoden aikana; synnyttämään uusia liittoumia ja tuomaan parrasvaloihin uusien muutoksentekijöiden näkökulmia ja ratkaisuja.

Foorumin yhteydessä pidetään myös YK:n ja Euroopan komission perustaman maailman kiertotalousallianssi GACERE:n ensimmäinen ministerikokous. Allianssi on saanut alkunsa WCEF:stä. Sen tähtäimessä on tuoda kiertotalous ja luonnonvarojen käyttö tiiviimmin esiin ilmasto- ja biodiversiteettineuvottelujen yhteydessä.

– Kiertotalous on välttämätön osa koronakriisin jälkeistä talouden elvytystä, jos haluamme muuttaa yhteiskuntia ilmastoneutraaleiksi ja parantaa luonnon monimuotoisuutta. Kiertotalous pitää materiaalien arvon kierrossa, mikä osaltaan taklaa ylikulutusta, Katainen jatkaa.

Tapahtuman huippupuhujiin kuuluvat muun muassa YK:n ympäristöohjelman johtaja Inger Andersen, kaivosyhtiö Anglo Americanin toimitusjohtaja Mark Cutifani, luontokadon ja talouden suhdetta ruotineesta raportistaan tunnettu professori Sir Partha Dasgupta Cambridgen yliopistosta, inuiittien järjestö Inuit Tapiriit Kanatamin puheenjohtaja Natan Obed sekä Chilen ympäristöministeri ja YK:n kansainvälisen ilmastokokous COP25:n puheenjohtaja Carolina Schmidt.

Lähde: Sitra