OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: unsplash.com

Rauhoittuuko lapsen atooppinen iho iän myötä?

Jos olet ekseemasta kärsivän lapsen vanhempi, tiedät todennäköisesti, kuinka vaikeaa hilseilevän ja kutiavan ihon hoito saattaa joskus olla. Ekseemaa, eli atooppista ihottumaa, esiintyy kaiken ikäisillä, mutta se on suhteellisen yleinen ongelma lapsuusiässä. Yhdysvalloissa arviolta 31,6 miljoonaa ihmistä kärsii atooppisesta ihosta ja heistä peräti 9,6 miljoonaa on alle 18-vuotiaita, kirjoittaa Allure. National Eczema Associationin mukaan atooppista ihottumaa esiintyy lapsilla yleisimmin puolen vuoden iästä viiden vuoden ikään. Ekseemaan ei ole parannuskeinoa, mutta lapsilla oireilu voi loppua ajan myötä.

Voiko ekseemasta parantua?

Kuten sanottu, ekseemaan ei ole varsinaista parannuskeinoa, mutta lasten kohdalla ennuste on erittäin hyvä. Atooppinen ihottuma häviää lapsilta usein lähes kokonaan heidän varttuessaan. Monissa tapauksissa oireilu loppuu kokonaan tai lähes kokonaan, lukuun ottamatta mahdollisia satunnaisia oireita.

– Monen lapsen atooppinen iho paranee kolmannen ikävuoden jälkeen ja suurella osalla ennen nuoreksi aikuiseksi kasvamista, sanoo ihotautilääkäri Marnie Nussbaum Alluressa.

Journal of the American Academy of Dermatology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa 80 prosenttia lapsuuden atooppisista ihottumista oli kadonnut kahdeksan vuoden kuluttua diagnoosista. Alle 5 prosenttia tapauksista jatkui yli 20 vuotta. Joillakin oireilu saattaa jatkua läpi koko elämän, mutta aikuisiällä oireilu on yleensä lievempää, lohduttaa ihotautilääkäri Tiffany Libby.

Atooppinen ihottuma voi olla elinikäinen sairaus, erityisesti, jos oireet puhkeavat aikuisiällä. Siksi oireiden hallitseminen on tärkeää. Oikeanlaisella hoidolla oireilu voidaan saada lähes kokonaan hallintaan.

– Atooppisen ihottuman taustalla vaikuttavat geenit, immuunijärjestelmä, ympäristö ja stressi. Se, että minimoit altistumisesi laukaiseville tekijöille, auttaa, Libby selittää Allure-lehdessä.

Oireilu voi kestää päiviä tai pidempiä ajanjaksoja. Usein oireilu pahenee talvisin, sillä kuiva huoneilma pistää ihon koville. Oli kyseessä sitten aikuinen tai lapsi, Libby suosittelee atooppisen ihon hoitoon samankaltaisia hoitokeinoja. Hän kehottaa käyttämään ainostaan hellävaraisia, saippuattomia puhdistustuotteita, sekä huolehtimaan ihon kosteustasapainosta. Myös ilmankostutin voi Libbyn mukaan tarjota helpotusta kuivalle ja hilseilevälle iholle.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että jokaisen iho on yksilöllinen. Myös lapsen kohdalla hoito on aina syytä räätälöidä juuri hänen tarpeisiinsa vastaavaksi.

Lähde: Allure