OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Auton arvosta voi kadota jopa tuhansia euroja kurakeleillä – automyyjä neuvoo, mitä virhettä ei missään nimessä kannata tehdä syyssäiden aikana

Syksyn kurakelit voivat pahimmillaan olla kohtalokkaita auton maalipinnalle. Kamuxin Tampereen Hatanpään myyntipäällikkö Topias Rentola neuvoo, miten autoilija voi omalla toiminnallaan vaikuttaa siihen, ettei menopeliä myydessä tule eteen ikävä yllätys. Hänen mukaansa erityisen tarkkana kannattaa olla, jos omistaa sinisen, punaisen tai mustan auton.

Rentolan mukaan pahimmat kurakelit alkavat yleensä lokakuun lopussa, kun maa pehmenee ja vesisateet yltyvät. Tällöin varovaisimmankaan autoilijan on lähes mahdotonta välttää auton kuraantumista. Vaikka tavallinen kura ja tiepöly ei autoon aluksi vaikutakaan, sillä voi myöhemmin olla ikäviä seurauksia ilman oikeita toimenpiteitä.

– Fakta on, että jos lika jätetään pinttymään, se voi alkaa vaurioittaa auton pintaa. Ei ole olemassa mitään aikasääntöä, kuinka nopeasti kura tulee pestä pois, mutta kun jäljet alkavat erottua auton kaarien takana ja kyljissä on selkeät likajäljet, on aika puhdistaa auto, Rentola selittää.

Auton huolimaton puhdistaja voi kuitenkin tehdä pahan virheen, joka voi Rentolan mukaan pahimmassa tapauksessa pudottaa auton jälleenmyyntihintaa jopa tuhansilla euroilla.

– Pahin mahdollinen virhe on lähteä hinkkaamaan ja pesemään likaista autoa suoraan harjalla. Siinä on lähes varmasti hiekkaa lian seassa ja tällöin harjaus rikkoo herkästi maalipinnan. Jos maalipinnan joutuu uusimaan, niin puhutaan jo tuhansien eurojen lovesta auton lopulliseen myyntihintaan. Jos vaurioista selviää kiillottamalla, niin sitten selvitään muutamalla sadalla eurolla.

Etenkin sinisten, punaisten ja mustien autojen omistajien tulee olla tarkkana.

– Nämä värit ovat sellaisia, että niissä vauriot näkyvät selvemmin ja ne ovat herkempiä pinnan haalistumiselle, Rentola paljastaa.

Hän suosittelee autojaan peseviä huuhtelemaan auton vaikka kaksikin kertaa ennen harjaamisen aloittamista.

– Näkyvä lika pitää saada pois. Myös auton vaahdottaminen varmuudeksi ennen harjausta on hyvä keino varmistaa, että kaikki on saatu pois.

Ennen pahimpia kurakelejä auton omistaja voi tehdä muutaman asian valmistaakseen autonsa syksyä varten.

– Vahaus on sellainen juttu, joka auttaa kurakeleillä. Jos auton vahaa huolellisesti etukäteen ennen pahimpia kurakelejä, on lika helpompi pestä irti vahan päältä. Auton sisätiloihin kannattaa myös vaihtaa kumimatot, jos on vaikkapa kesällä käyttänyt kangasmattoja. Tavaratilaan puolestaan voi olla hyvä hankkia kaukalo tavaroiden kuljettamista varten. Se pitää takaosan helpommin siistinä ja on helppo pestä vaikkapa painepesurilla, Rentola ohjeistaa.

Lähde: Kamux