OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Otava

Kirja-arvostelu: Taktinen neuvottelu opettaa, kuinka arjen haastavista kohtaamisista selvitään voittajina

Harri Gustafsberg, Sami Sallinen: Taktinen neuvottelu. Otava 2021

Panttivankineuvottelut ja vaativat kuulustelut olivat pitkään arkea Karhuryhmän operatiivisena johtajanakin toimineelle Harri Gustafsbergille. Helsingin poliisin huumeyksikössä työskennelleelle Sami Salliselle haastavat vuorovaikutustilanteet ovat niin ikään tuttuja. Kun nämä kaksi miestä päättivät julkaista kirjan nimeltä Taktinen neuvottelu, oli varmaa, että kirjoittajilta löytyy tietoa ja henkilökohtaista kokemusta aiheesta.

Gustafsberg ja Sallinen ovat joutuneet urallaan moniin kuumottaviin tilanteisiin, joista varmasti jo sinällään syntyisi jännittävä kirja. Siitä ei tällä kertaa ole kyse, vaikka näitäkin tarinoita kirjassa jaetaan. Taktinen neuvottelu keskittyy huomattavasti arkipäiväisempiin tilanteisiin, jotka ovat tuttuja aivan jokaiselle. “Elämä on neuvottelua.” Näillä sanoilla alkaa kirja, jonka pyrkimyksenä on opettaa lukijaa toimimaan arjen haastavissa kohtaamisissa.

Panttivankitilanteessa tarvitaa hyviä neuvottelutaitoja, mutta myös oman kumppanin tai lapsen, asiakaspalvelijan tai kollegan kanssa käydyt keskustelut voivat olla neuvottelutilanteita. Ne ovat haastavia, usein epämukaviakin kohtaamisia, joissa tunteet ottavat helposti vallan. Se, miten käyttäydymme neuvottelutilanteessa, vaikuttaa merkittävästi lopputulemaan. Neuvottelu on taitolaji, jonka parhaiten hallitsevalla on tilanteessa etulyöntiasema. Silti harva meistä tietoisesti suunnittelee strategiaansa. Gustafsberg ja Sallinen rohkaisevat ihmisiä ottamaan määrätietoisen asenteen haastaviin kohtaamisiin.

Monesti keskustelun epäonnistuminen, esimerkiksi riidan eskaloituminen, olisi vältettävissä paremmalla neuvottelutaktiikalla. Erilaiset ongelmat vaativat erilaisia lähestymistapoja. Jos osaamme lukea tilannetta ja keskustelukumppaniamme, voimme mukauttaa keskustelutaktiikkaamme niin, että meillä on paremmat mahdollisuudet onnistua tavoitteessamme. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta käytännössä harva osaa toimia pitää pään kylmänä voimakkaan tunnelatauksen tilanteissa. Gustafsberg ja Sallinen uskovat, että heidän poliisioppinsa ovat sovellettavissa myös tuiki tavallisiin arjen solmukohtiin. Neuvottelun ammattilaiset näyttävät, miten ennakkoon valmistautuminen, omien tunteiden hallinta ja vuorovaikutustaitojen kehittäminen voivat auttaa sinua ottamaan haastavat tilanteet haltuun.

Nykyään Gustafsberg ja Sallinen vaikuttavat liike-elämässä, tarjoten asiakkailleen valmennusta vaativiin tilanteisiin ja konfliktinratkaisuun. Sama käytännönläheisyys on läsnä kirjassa. Taktinen neuvottelu ei koreile kielellä, vaan keskittyy tarjoamaan lukijalle konkreettisia ohjeita ja työkaluja. Teksti vedonneekin erityisesti kirjoittajien itsensä kaltaisiin, rationaalisuutta arvostaviin viilipyttyihin, mutta eniten kirjasta hyötyisivät lukijat, joilla on taipumus antautua tunteidensa vietäväksi.

Osta kirja Adlibrikselta.

Taktinen neuvottelu

Sidottu, suomi, 2021

Kovien tilanteiden ammattilaiset kertovat, miten selvitä vaikeista kohtaamisista. 

Käytännönläheinen kirja antaa työkaluja tavallisen elämän hankaliin neuvottelutilanteisiin: miten pärjätä haastavien ihmisten kanssa, rakentaa luottamus vaikeassa neuvottelussa ja pitää kiinni omista tavoitteistaan. 

Pitkän poliisiuran tehneiden kirjoittajien kokemukset avaavat kirjan metodeja konkreettisella tavalla tosielämän tapahtumien kautta. Kovissa kenttätilanteissa testatut opit toimivat myös arkielämän kohtaamisissa palkkaneuvotteluista perhekeskusteluihin.

Osta kirja täältä*

*Huomaathan, että OHO Live TV voi saada komission, mikäli ostat ylläolevan linkin kautta tuotteita. Näin autat meitä pysymään laatumediana!