OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Kuuluisivatko tunkkaiset morsiusneitoperinteet jo historiaan?

Kun maailma palaa kohti normaalia, on myös suuria häitä jälleen mahdollista järjestää. Mutta kannattaako kaikkia hääperinteitä ottaa takaisin käyttöön?

Elokuvissa morsiusneidot ovat yleensä yksiulotteisia olentoja. He elävät morsiamen kautta ja keskittävät kaikki voimavaransa tämän tuleviin häihin. He eivät näytä välittävän siitä, kuinka paljon aikaa ja rahaa he joutuvat kuluttamaan morsiamen onnen eteen. Palkaton työ, kalliit polttarit ja lahjat tuntuvat olevan morsiusneidoille suorastaan etuoikeus.

Elle-lehden mukaan morsiusneito kuluttaa häihin keskimäärin 1 200 dollaria, eli euroissa noin tonnin verran. Vaikka määrä ei välttämättä ole sama Suomessa, on selvää, että juhliin kuluu rahaa muiltakin kuin itse hääparilta. Lisäksi, vaikka naiset ansaitsevat miehiä vähemmän, käyttävät he yleensä enemmän rahaa (ja aikaa) ystäviensä häihin.

Pandemia-aikana ystävyyssuhteet ovat kohdanneet paljon haasteita ja muutoksia. Etenkin nuoret ovat kärsineet sosiaalisten kontaktien puutteesta. Isossa-Britanniassa tehdyn tutkimuksen mukaan ystävyyssuhteet heikkenivät lukitusten aikana 22 prosentilla ihmisistä. Monella elämästä on saattanut kadota pinnallisempia tuttavuuksia samalla, kun yksittäiset ystävyyssuhteet ovat syventyneet. Kun palaamme pandemiasta arkeen, on syytä miettiä, miten kohtelemme arvokkaimpia ystäviämme. Häät saattavat pahimmillaan aiheuttaa eripuraa ja katkeruutta ystävysten välillä, erityisesti jos morsiamen ja kaason (tai sulhasen ja bestmanin) odotukset eivät kohtaa.

Häissä pitäisi olla kyse rakkauden juhlistamisesta. Liian usein juhlat paisuvat suuren budjetin näytelmiksi, joilla halutaan tehdä vaikutus vieraisiin ja saada tykkäyksiä Instagramissa. Hääpari saattaa haluta pitää unelmistaan kiinni silloinkin, kun heidän oma taloudellinen tilanteensa ei sitä salli. Tällöin heidän läheistensä, kuten morsiusneidon, kontolle saattaa langeta kohtuuttomasti kuluja. Hän saattaa joutua kustantamaan oman mekkonsa, tai monen hengen polttarit. Taloudelliset uhraukset sekoitetaan ystävyyteen. Olisiko meidän kuitenkin syytä miettiä kahteen kertaan, mitä me vaadimme läheisiltämme?

Esimerkkiä voi hakea sulhasen puolelta. Sulhon ystävät uhraavat harvoin aikaa hääkoristeiden askarteluun, eikä heidän tarvitse saapua meikattavaksi kuudelta aamulla. Parhaimmillaankin he juhlivat polttareita rennosti ystävien kesken ja saapuvat kirkkoon vuokrapuvussa. Eikö morsiusneidoille voisi suoda saman?

Lähde: Elle