OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Jos hilse ja kutina piinaavat, saatat kärsiä pään alueen ekseemasta

Jos hiuspohja hilseilee ja kutisee, voi kyseessä olla päänahan alueella vaikuttava ekseema. Ekseemat ovat ryhmä ihottumia ja niitä voi esiintyä missä päin kehoa tahansa. Päänahassa selkeimmät oireet ovat ärtynyt iho ja hilseily.

– Ekseema-sanaa käytettäessä tarkoitetaan ärtynyttä ja kutisevaa ihoa, mutta taustalla saattavat vaikuttaa erilaisia tekijöitä. Joissakin tapauksissa henkilöllä voi myös esiintyä useita yhtäaikaisia ihosairauksia, selittää ihotautilääkäri Shereene Idriss Allurelle.

Toisin sanoen, hilseilevän hiuspohjan kanssa kamppaileva henkilö voi samaan aikaan kärsiä useista ekseeman muodoista. Atooppisen ja seborrooisen ekseeman erottaminen toisistaan on joskus vaikeaa ja monesti vastaus löytyy vasta ihotautilääkärin vastaanotolla. Oikeanlaisen hoitosuunnitelman laatimiseksi on kuitenkin hyvä selvittää, mistä oireet johtuvat.

Mistä pään alueen ekseeman tunnistaa?

Hilsettä syntyy, kun hiuspohja on joko liian rasvainen tai liian kuiva. Jos päänahka tuntuu rasvaiselta, on kyseessä todennäköisesti seborrooinen ekseema, eli tuttavallisemmin tali-ihottuma. Seborrooista ihottumaa esiintyy alueilla, joissa talin tuotanto on runsasta, kuten hiuspohjassa. Jos talin tuotanto on liian vilkasta, päänahassa luonnostaan esiintyvät bakteerit ja hiivat pääsevät lisääntymään liikaa, ärsyttäen ihoa.

– Tyypillisesti aikuisilla hilseily johtuu seborrooisesta ekseemasta, vaikka psoriaasi, atooppinen ihottuma ja allergiat eivät nekään ole epätavallisia, sanoo ihotautilääkäri Robert Finney Allure-lehdessä.

Muita tavallisia hilseen syitä ovat  atooppinen ihottuma ja psoriaasi. Ne ovat tulehduksellisia sairauksia, jotka ilmenevät päänahassa yleensä kutisevina, hilseilevinä laikkuina. Pään atooppinen ihottuma on huomattavasti yleisempää lapsilla kuin aikuisilla. Myös hiuspohjan sieni-infektiot ovat nykyään aikuisilla hyvin harvinaisia.

Kuinka hoitaa hilseilevää hiuspohjaa?

Hilseilyn taustalla on useita mahdollisia syitä, mutta niiden perushoito on pääpiirteissään sama. Avainsana hilseen hoidossa on pesu. Shampoo kannattaa valita hiuspohjan mukaan. Seborrooisesta ekseemasta kärsivän kannattaa valita rasvoittuvalle hiuspohjalle tarkoitettu shampoo, mutta atooppinen tai herkkä iho kaipaa mietoja puhdistustuotteita. Voimakasta hilseshampoo voi ärsyttää hiuspohjaa entisestään.

Moni luulee virheellisesti, että hilseily on aina merkki kuivasta päänahasta. Tällöin pesuvälien pidentäminen, kosteuttavat hoitoaineet ja öljyt saattavat tuntua luonnolliselta ratkaisulta. Todellisuudessa ne saattavat jopa pahentaa ongelmaa. Öljyinen hiuspohja ja pesujen väliin jättäminen tarjoavat hiivoille ja bakteereille entistä otollisemman kasvualustan.

Hilseilevä päänahka saattaa joissakin tapauksissa johtua myös ihoa ärsyttävistä tuotteista. Hiusvärit ja kuivattavat shampoot ovat tavallisia syypäitä. Jos päänahan ihottuma johtuu allergisoivista aineista, on aika laittaa omat tuotteet syyniin. Usein äkillisesti alkavan hilseilyn takaa paljastuukin hiljattain käyttöön otettu tuote, kuten uusi shampoo, kuivashampoo tai hiuslakka.

– Laukaisevien tekijöiden välttäminen on tärkeää oireiden minimoimiseksi, Idriss muistuttaa.

Myös perinteinen suomalainen tervashampoo soveltuu kutiavan ja hilseilevän päänahan hoitoon. Jos peseminen ja hyvät tuotteet eivät saa hiuspohjaa rauhoittumaan, kehottaa Finney kokeilemaan ilman reseptiä ostettavaa hydrokortisoniliuosta. Se auttaa rauhoittamaan tulehdusta. Erittäin vaikeissa tapauksissa oireita voidaan lievittää myös tulehduskipulääkkeillä. Psoriaasin hoidossa myös D-vitamiinista voi olla hyötyä.

Joissakin tapauksissa päänahan ongelmien taustalla saattaa vaikuttaa jokin muu sairaus, kuten Parkinsonin tauti. Jos syy ei selviä kotona, kannattaa asiaa selvittää yhdessä ihotautilääkärin kanssa.

Lähde: Allure