Maanantaina 8.11.2021 alkava Peliviikko tuo valoa ja iloa marraskuun keskelle. Kymmenet tuhannet suomalaiset suunnistavat jälleen perheidensä kanssa satoihin paikallisiin pelitapahtumiin, tai heittäytyvät kotisohvalle seuraamaan kymmeniä pelikulttuuria avaavia verkkotapahtumia. Peliviikon aikana järjestetään tapahtumia kaikenikäisille ja valtaosa tapahtumista on maksuttomia.
Kansallisesta pelipäivästä Pohjoismaiden suurimmaksi pelitapahtumaksi kasvanut Peliviikko pyrkii tuomaan pelikulttuurin eri puolia tutuksi kaikille. Peliviikkoa koordinoivan Kansallisen audiovisuaalisen instituutin mukaan viikon ohjelmatarjonnasta löytyy retropelaamista vanhoilla pelikonsoleilla, lautapelaamista, roolipelejä, pakohuoneita, luentoja, vanhempainiltoja, koodipajoja ja hyväntekeväisyystempauksia. Ensimmäistä kertaa Peliviikon historian aikana tarjolla on myös ympärivuorokautinen lähetys, joka kokoaa livetapahtumia, pelivideoita ja tapahtumataltiointeja yhteen osoitteeseen, Peliviikon Twitch-kanavalle.
– Halusimme luoda syvempää yhteisöllisyyttä paikallisten pelitapahtumien välille. Peliviikko 24/7 lähetyksen avulla toisella puolella Suomea järjestettävät tilaisuudet voidaan tuoda osaksi omaa tapahtumaa ja lähetyksen avulla voidaan lähettää tervehdyksiä tapahtumien välillä, kertoo Tommi Tossavainen Kansallisesta audiovisuaalisesta instituutista.
Vuoden pelikasvattaja 2021: Non-toxic – Syrjimätön pelikulttuuri -hanke
Peliviikolla palkitaan vuosittain yksi henkilö, organisaatio, kampanja tai ilmiö, joka on toiminnallaan edistänyt positiivista pelikultturia. Tänä vuonna Pelikasvattajien verkoston jäsenistä koostuva raati on valinnut Vuoden pelikasvattajaksi Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman Non-toxic – Syrjimätön pelikulttuuri -hankkeen.
Non-toxic – syrjimätön pelikulttuuri on valtakunnallinen hanke, jossa pelikulttuuria ja pelitoimintaa kehitetään kaikille avoimeksi ja turvalliseksi, vihapuheesta ja häirinnästä vapaaksi harrastukseksi. Näin raadin jäsenet kommentoivat valintaansa.
– Hanke on tehnyt todella tärkeää selvitys- ja muuta konkreettista työtä positiivisen pelikulttuurin edistämiseksi jo useiden vuosien ajan. Non-toxic -sertifikaatin luominen yhdessä SEUL:n kanssa on ollut tärkeä konkreettinen avaus myönteisemmän pelikulttuurin edistämiseen liittyvään työhön, Tossavainen sanoo.
Suomen elektronisen urheilun liiton ja Non-Toxic – Syrjimätön pelikulttuuri -hankkeen järjestämä Non-Toxic -sertifikaattikoulutus järjestettiin ensimmäistä kertaa tammi-helmikuussa 2021. Sertifikaatti kertoo, että toimija on sitoutunut kehittämään turvallisempaa ja yhdenvertaisempaa pelaamista.
Lähde: Kansallinen audiovisuaalinen instituutti
Jatka lukemista
Kesän makuelämyksiä.
Yksinkertainen kesäinen Salsa
Hoitovaihtoehdot urheilijoille polvikipujen voittamiseksi