OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Pakkaset tulevat: Muista päivittää hiustenhoitorutiinisi kylmään kauteen

Tiedämmekin jo, että iho kaipaa talvella paksumpia voiteita, mutta kylmyys, hyinen viima ja sisätilojen lämmitys laittavat myös hiukset koville. Moni kärsiikin talvisin hiusten kuivuudesta ja päänahan hilseilystä. Onneksi pienet ja yksinkertaiset muutokset auttavat huolehtimaan hiuksista ja hiuspohjasta myös talvella. Trikologi Stephanie Sey kertoo Glamour-lehdessä, millaisia muutoksia hiustenhoitorutiiniin kannattaa tehdä kylmien säiden saapuessa.

Älä käytä pipoa koko ajan

Lämmin pipo on talvella must. Koko ajan pipoa ei kuitenkaan kannata käyttää.

– Kylmällä säällä päänahka tuottaa enemmän talia suojatakseen päänahkaa ja ​​​hilsettä aiheuttava Malassezia-hiiva reagoi tähän. Mutta ei hätää, hilseilyä voi vähentää yksinkertaisilla keinoilla, Stephanie lupaa.

Yksi tapa on vähentää pipon käyttöä, etenkin aurinkoisina päivinä. UV-säteet nimittäin hillitsevät Malassezia-hiivaa. Siksi päätä kannattaa altistaa päivänvalolle, kohtuudella tietenkin.

Ota D-vitamiinia purkista

Suomalaiset jo tietävätkin, että talvikuukausina D-vitamiinin riittävä saanti on erittäin haasteellista.

– Lyhyet päivät ja ajan viettäminen sisätiloissa tarkoittavat, että saamme erittäin vähän auringonvaloa ja tämän seurauksena saatamme kärsiä D-vitamiinin puutteesta. D-vitamiini tukee päänahan terveyttä, auttaen ihoa torjumaan hiivoja ja bakteereja, samalla kosteustasapainosta huolehtien, Stephanie selittää.

Vitamiinilisä voikin olla avain terveeseen hiuspohjaan.

Rajoita sokerin määrää

Kaamosaika saa monet meistä hakemaan lohtua makeista herkuista ja alkoholista. Toki kaikkea saa nauttia kohtuudella, mutta runsas sokerinsaanti voi pahentaa kehossa mahdollisesti jyllääviä tulehduksia. Myös hilseilynä ilmenevä seborrooinen ihottuma on tulehduksellinen iho-sairaus, joka voi pahimmillaan aiheuttaa hiustenlähtöä.

– Syömämme ruoka vaikuttaa hiusten ja päänahan terveyteen. Ruoasta saamamme ravintoaineet ovat myös hiustemme rakennuspalikoita, Stephanie muistuttaa.

Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio edistää koko kehon, myös hiusten, hyvinvointia.

Vaihda shampoota

Joillekin ihmisille hilsettä ilmestyy helpommin kuin toisille. Jos elämäntapamuutokset eivät tunnu auttavan hilseilyyn, kannattaa hiustenhoitotuotteet laittaa vaihtoon. Muista, että talvella myös päänahan iho voi kärsiä kuivuudesta, joten liian puhdistavat shampoot voivat kuivattaa sitä entisestään. Toisaalta hiusten peseminen riittävän usein on kuitenkin ensisijainen hoitomuoto hilseeseen. Valitse siis shampoo aina omien tarpeidesi mukaan. Oikean shampoon valintaan voi myös pyytää apua ihotautilääkäriltä tai farmaseutilta. 

Apteekeista löytyy myös sienilääke ketokonatsolia sisältävää shampoota, joka ehkäisee myös Malassezia-hiivan kasvua.

– Ketokonatsolin käyttö auttaa tehokkaasti hoitamaan paitsi oireita, myös hilseen juurisyitä, Stephanie sanoo.

Shampoota on saatavilla ilman reseptiä ja jo kuukauden käyttö yleensä vähentää hilseilyä tehokkaasti.

Lähde: Glamour