OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Nosework on palkitseva ja rauhoittava harrastus

Koiran omistajan arki on täynnä ulkoilua, ruokailuhetkiä, eläinlääkärireissuja sekä yhteisiä harrastuksia. Koira on monille paljon muutakin kuin vain lemmikki, se on tärkeä perheenjäsen. Koiraan panostetaan ja sille halutaan tarjota hyvä elämä kaikin puolin.

Koiranomistajille tuttuja ovat päivittäiset ulkoiluhetket ja lenkit säästä riippumatta. Kaikki koiran omistavat henkilöt eivät välttämättä tiedä, mutta monesti pelkkä ulkoilu ei riitä rauhoittamaan aktiivisia sekä energisiä koiria. Erilaiset aivotyöskentelyharjoitukset väsyttävät koiraa monesti enemmän kuin vaikkapa päivän kestävä ulkoilu. Miten tällaisia harjoituksia sitten voi lähteä kokeilemaan, mitä on monien suosima nosework?

Noseworkin pariin helposti oman keittiön ainesten kautta

Nosework kääntyy suomeksi nenätyöskentelyksi. Yksinkertaisesti selitettynä tällä tarkoitetaan harrastusta, jossa koira pyrkii hajuaistinsa avulla löytämään piilotettuja hajuja. Koirien hajuaistihan on tunnetusti varsin erinomainen ja tämän taidon käyttäminen on koirille varsin mieluista puuhaa.

Harrastuksessa pääsee liikkeelle pienin askelin. Hajuna koiralle voi käyttää useita omasta keittiöstä löytyviä mausteita, kunhan ne eivät ole koiran nenälle liian vahvoja. Yksi hyvä esimerkki on kaneli. Kanelin tuoksun voi imeyttää esimerkiksi vanulappuun ja sijoittaa sen tyhjän pilttipurkin sisälle, jonka kanteen on tehty reikiä. Jos kotoa ei satu löytymään vanulappuja tai pilttipurkkeja, voi liikkeelle lähteä vaikkapa vessapaperin palalla.

Palkitse mielenkiinnosta

Kuinka koira sitten saadaan kiinnostumaan hajusta ja ylipäänsä mukaan hajujahtiin? Homma kannattaa aloittaa pienin askelin. Lähes kaikki koirat ovat luonteeltaan uteliaita ja haluavat miellyttää omistajiaan. Voit istua koiran kanssa lattialle ja sijoittaa hajua sisältävän vanulapun tai vessapaperipalan lattialle. Kun koira osoittaa jonkinlaista kiinnostusta hajua kohtaan, palkitaan sitä. Kiinnostuksen osoittaminen voi ilmetä hajun lähestymisenä tai sen konkreettisena haisteluna. Katse hajua kohtikin on jo merkki kiinnostuksesta ja tilaisuus palkita koiraa.

Kun koira on päässyt jutun juoneen mukaan ja ymmärtää saavansa palkinnon kiinnostuksesta hajua kohtaan, voi hommassa edetä seuraavaan vaiheeseen. Omistaja voi ottaa mukaan toisen vanulapun hajun kanssa. Yksi lapuista pidetään kädessä ja toinen sijoitetaan vähän matkan päähän. Kun koira osoittaa kiinnostusta lappua kohtaan, saa se palkinnon ja vielä enemmän herkkuja, kun se hoksaa lähteä toista hajulappua kohden. Pikkuhiljaa hajulappujen välimatkaa voi pidentää ja samalla mukaan voi ottaa käskyn, kuten ”etsi”.

Hajun osoittaminen halutulla eleellä

Noseworkin harjoittelussa kannattaa edetä pienin askelin. Ensin palkitseminen kiinnostuksesta, tämän jälkeen kaksi lappua, lappujen välimatkan pidentäminen sekä käskyn ottaminen mukaan harjoitteluun.

Kun nämä vaiheet sujuvat, voi lemmikille vielä opettaa halutun eleen tai tempun, kun se löytää hajun. Se voi olla haukahdus, makuulle meno, istuminen tai vaikkapa kuonolla tökkäys. Koiraa kannattaa palkita usein, aina kun se tekee jotain, mitä on oikea liike kohti haluttua lopputulosta. Koira saa tehdä aivotyöskentelyä ja lopulta hoksaa, mitä omistaja koiralta haluaa.

Noseworkia voi harrastaa sisätiloissa, mutta vieläkin paremmin se toimii ulkona isolla alueella. Ulkona liikkeelle kannattaa lähteä niin ikään pienin askelin ja isontaa välimatkaa pikkuhiljaa. Ulkona omanlaiseksi haasteeksi muodostuvat muut liikkujat sekä koirat. Harjoittelun myötä koiran mielenkiinto kuitenkin saadaan pysymään hajussa.

Noseworkia voi harrastaa yksin tai porukalla

Nosework on erinomainen harrastus koiran kanssa, sillä sen aloittamiseen ei tarvita sen isompia investointeja tai kursseja. Harrastus onnistuu helposti kotoa käsin ja internet on pullollaan ohjevideoita sekä erilaisia vinkkejä. Koirataloudet voivat etsiä myös muita asioita, kuten kaikki tiedot, mitä tarvitset liittyen aiheeseen uudet kasinot.

Jos noseworkia haluaa lähteä kokeilemaan ohjaajan seurassa, on se myös mahdollista. Kursseja järjestetään niin verkossa kuin kasvotustenkin ja tavoitteena on toimiva nosework-yhteistyö omistajan ja koiran välillä. Kursseja on luotu eritasoisille harrastajille ja osa niistä tähtää kisoihin, joita noseworkin parissa myös järjestetään.