OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Alessandro Rampazzo

Keksijä Käpylehdon uusin talvitempaus: Maailman suurin jäädonitsi syntyi mökkisaaren ympärille

Keksijä Janne Käpylehto tunnetaan monenmoisesta tempauksesta. Hän on seilannut Helsingistä Tallinnaan niin saunapaljulla kuin intiaanikanootilla. Talviaikaan hän on muun muassa rakentanut jäästä tehdyt rattaat ja pistänyt pystyyn maailman ensimmäisen pyörivän jääkiekko-ottelun. Viime talvena hän loihti maailman suurimman jääkarusellin Etelä-Pohjanmaan Lappajärvelle.

Tällä kertaa Käpylehdon talviharrastukset ottivat jälleen harppauksen eteenpäin, kun keksijä ystävineen sahasi maailman suurimman jäädonitsin Sammatissa sijaitsevalle Kirmusjärvelle. Se syntyi Käpylehdon oman mökkisaaren ympärille.

– Yritin sahata tällaista donitsijääkarusellia jo 2018 narun kanssa, mutta eihän siitä silloin tullut mitään. Tällä kertaa oli kaksi asiaa, joiden avulla tämä onnistui. Ensimmäinen on, että minulla on tommonen Emlid RTK GPS-pari, joiden avulla sain mitattua tämän näin törkeän tarkasti. Toinen on se, että postasin Sammatin Facebook-ryhmään havainnekuvan ja kerroin, että tälläistä hyvin vaikeaa, mutta toimiessaan erittäin ihmeellistä toteutusta aion yrittää, Käpylehto kuvailee donitsin syntyä.

Käpylehto sahasi donitsia kirpakassa pakkasessa. Kuva Alessandro Rampazzo

Vaikka mies itse myöntää idean olleen “järjettömyys”, hullunkurinen tempaus sai lopulta yllättävän paljon ihmisiä liikkeelle.

– Hirveästi ihmisiä innostui, että tuohan on samaan aikaan maailman pöljin idea ja maailman paras idea. Tänne tuli paljon vanhoja jääkarusellista innostuneita ihmisiä ja toisaalta uusia kasvoja täältä Sammatista, OHO TV:n tavoittama keksijä kertoo.

Jäätä sahattiin lopulta yli puoli kilometriä. Donitsin ulkohalkaisijasta muodostui 104 metriä ja donitsin massaksi laskettiin noin 660 000 kilogrammaa. Jään paksuun oli noin 16 senttimetriä.

Pyörivä saunamaisema

Valtavaa jäädonitsia pyöritettiin kahden sähköperämoottorin voimin. Donitsin päällä seistessä näytti siltä, kuin rakennelman keskiössä ollut saari olisi sahattu irti ja itse saari pyörisi.

Koska pakkanen pyöri 15 asteen tienoilla, oli paikan päällä tietenkin myös sauna on kuumana. Kävijät pääsivät saunomaan kokoontaitettavassa SaunaGo -matkasaunassa, jonka ikkunasta näkyi ainutlaatuinen, pyörivä maisema. Käpylehdon mukaan saari pysyi koko ajan näkyvissä, mutta jo hetken saunomisen jälkeen ikkunasta näkyi saaren toinen puoli.

Jäädonitsi valmistui lauantaina ja sitä pyöritettiin ulkoilijoiden iloksi vielä sunnuntainakin.

– Eilen sahattiin se pyörähtämään, mutta tämä oli niin hauskaa, että pakkohan meidän oli vielä jatkaa tälle päivälle, Käpylehto hehkutti paikan päällä sunnuntaina.

Lähteet: Janne Käpylehdon tiedotus