OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Myllyn Paras

Piparinleivonnan SM-mestari Piia Hjelt toivoo voiton tuovan uskaliaisuutta omaan leipomiseen

Järjestyksessään yhdestoista Piparinleivonnan SM-kilpailu järjestettiin lauantaina 27. marraskuuta. Pandemiatilanteen vuoksi tapahtuma järjestettiin virtuaalisena, mikä tarkoitti, että finalistit leipoivat yhtä aikaa kotikeittiöissään eri puolilla Suomea, tuomariston seuratessa työskentelyä videopuhelun välityksellä. Suomen taitavimmaksi piparileipuriksi aikuisten sarjassa valittiin tänä vuonna Piia Hjelt teoksellaan Jouluinen valokyltti. Tuomaristo kehui Hjeltin lähestymistapaa piparinleivontaan moderniksi. Erityistä kiitosta sai työhön lisätty näyttävä valaistus.

Hjelt myöntää pyöritelleensä mielessään erilaisia vaihtoehtoja, mutta lopulta juuri idea tunnelmavalaistuksesta siivitti hänet voittoon.

– Pimeään vuodenaikaan tykkään pehmeistä valonlähteistä, kuten kynttilöistä ja adventtikyntteliköistä. Se oli tärkeä ajatus myös finaalityötä miettiessä, OHO TV:n tavoittama leipuri selittää.

Hjelt tekee työkseen taloushallinnon töitä, mutta leipominen on aina ollut hänelle sydäntä lähellä oleva harrastus. Lapsuudessaan hän leipoi paljon äitinsä kanssa ja vuodesta 2006 omat lapset ovat haastaneet kotileipuria.

– Leivonta on minulla kausittaista. Välillä on seesteisempiä aikoja ja välillä taas täytyy olla koko ajan jotain kakkua, piirakkaa tai pullaa tuloillaan. Äitini on aina leiponut paljon ja sieltä se kipinä on varmasti minuunkin jäänyt kytemään, hän toteaa.

SM-mestariksi hetken mielijohteesta

Vaikka arkinen taikinan vaivaaminen on Hjeltille tuttua puuhaa, ei hän ole koskaan leiponut ammatti- tai kilpailumielessä. SM-kisaan osallistumisen hän tunnustaa olleen “äkillinen päähänpisto”.

– Olin tehnyt hieman aiemmin sukulaisille lahjaksi unicorn castlen, jolla pääsin finaaliin. Kun näin tuon Myllyn Parhaan ilmoituksen SM-kisoista, niin menin siltä istumalta ja paukautin kuvani sinne sen enempiä ajattelematta. Finaalipaikka, kuten voittokin, tuli minulle täytenä yllätyksenä.

Nyt Hjeltillä on kuin onkin taskussaan piparinleivonnan SM-mestaruus ja tittelin myötä hänen on määrä toimia myös kisajärjestäjä Myllyn Parhaan #Someleipurina vuoden 2022 ajan.

– Prosessi on edennyt huimaa vauhtia, enkä ole vielä kunnolla ehtinyt edes sisäistää asiaa. Mutta onhan tämä ollut kokemuksena aika huikea. Toivon, että voitto tuo tullessaan uusia tuulia elämään, sekä varmuutta, uskaliaisuutta ja kehitystä omaan leipomiseen, hän pohtii.

Joulun alla leipomisella on toki muutenkin tärkeä rooli hänen perheessään. Jouluruokien valmistamiseen osallistuu yleensä useampi sukupolvi leipureita.

– Jouluumme on vuosia kuulunut sama joululeipä. Äitini valmistaa sen vielä, mutta yritän piakkoin ottaa reseptin haltuun myös itse. Se kuuluu erottamattomasti meidän jouluun. Tämä leipä ei ehdi joulupöytään saakka, vaan sitä nautitaan päiväkahvilla välipalaksi ennen jouluillallista, Hjelt paljastaa.

Hänen mukaansa perheen joulupöytä on yhdistelmä takuuvarmoja perinneruokia ja uusia kokeiluja.

– Joulun alla tulee joka vuosi leivottua perinteisiä torttuja ja pipareita, välillä reseptejä muunnellen. Jälkkärit vaihtuvat vuosittain ja tulevan joulun jälkkäri on vielä suunnittelematta.

Epäilemättä virallisen SM-mestarin perheessä odotukset ovat tänä vuonna korkealla.

Lähteet: Myllyn Paras