OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Merten muovijätteet pankki- ja luottokorteiksi: Säästöpankin kuvalliset maksukortit tehdään ensi keväästä alkaen merien rannoilta kerätystä muovista

Maailman meriin päätyy joka vuosi vähintään 14 miljoonaa tonnia muovia. Globaalisti vaikeaa tilannetta helpottavat muovin kerääminen merien rannoilta ja muovijätteen uusiokäyttö. Säästöpankista on keväästä alkaen mahdollista saada merien rannoilta kerätystä muovista valmistettu pankki- tai luottokortti ensimmäisenä Suomessa.

– Käyttämällä merestä ja merien rannoilta kerättyä muovia maksukorteissa voimme vaikuttaa siihen, että ihmisten ja eläinten elimistöön päätyy aiempaa vähemmän mikromuovia. Samalla myös rannat pysyvät siistimpinä, Säästöpankkiryhmän korttiliiketoiminnasta vastaava Manu Kauppila kommentoi tiedotteessa.

Erityisesti kehittyvissä maissa suuri osa muovista päätyy lopulta mereen. Säästöpankin maksukortteihin käytettävä muovijäte kerätään muun muassa pienten saarivaltioiden edustalta, joissa ei ole muovinlajitteluun valmista infrastruktuuria, ja jotka myös ovat haavoittuvaisimpia ilmastonmuutokselle.

Merestä kerätty muovijäte lajitellaan, ja siitä tehdään lopulta muovia, josta Säästöpankkiryhmän kortinvalmistaja TietoEVRY valmistaa maksukortit ja lopuksi sekä yksilöi että toimittaa kortit Säästöpankkien asiakkaille.

Näin merimuovista valmistettu kortti pesee perinteisen

Vaikka keräysmuovin kuljettamisesta Eurooppaan merirahdilla aiheutuukin hiilidioksidipäästöjä, ovat kertyvät kokonaispäästöt pienemmät, kuin jos kortit valmistettaisiin perinteisestä muovista.

– Ymmärrämme hyvin, että emme ratkaise maailman ympäristöongelmia käyttämällä meren muovijätettä kuvallisten maksukorttiemme valmistamisessa. Uskomme kuitenkin siihen, että maailmasta tulee parempi paikka, jos vastuullisuus- ja ympäristönäkökulmat huomioidaan vastaavanlaisina konkreettisina tekoina yhä useammin, Kauppila toteaa.

Maksukorteissa käytettävä, merestä kerätty muovi on PET-muovia, jota käytetään muun muassa muovipulloissa. Se on ympäristöystävällisempi – mutta silti käytössä yhtä kestävä vaihtoehto – kuin maksukorteissa usein käytetty PVC-muovi.

– Uudesta maksukortista yli 70 % voi olla meren kierrätysmuovia. Kerätystä merimuovista valmistetut kortit eivät ainoastaan minimoi korteissa käytettävän uuden muovin määrää, mutta osaltaan myös vähentävät mereen joutuvan muovin määrää. Näiden korttien toimituksessa toimimme yhteistyössä partnerimme Thales Groupin kanssa, kommentoi TietoEVRYn korttiliiketoiminnasta vastaava johtaja Jarmo Rouhiainen.

Suomessa Säästöpankki on ensimmäinen pankki, joka ilmoittaa ottavansa käyttöön merestä kerätyn muovin maksukorteissaan.

– Vaikka moni asiakkaamme maksaakin ostoksensa nykyisin jo puhelimella tai älykellolla, uskomme että muovinen maksukortti säilyy asiakkaiden lompakossa vielä pitkään. Siksi tahdomme tuoda ympäristöystävällisemmän vaihtoehdon asiakkaidemme lompakoihin heti kun mahdollista, Kauppila summaa.

Meristä kerätystä muovista valmistetun kuvallisen pankki- tai luottokortin voi hankkia Säästöpankista arviolta toukokuusta 2022 alkaen.

Lähde: Säästöpankki