OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: THL

THL: Suunnittele joulun ja uudenvuoden juhlat turvallisiksi etukäteen

Joulun pyhiä joudutaan viettämään koronan takia normaalista poikkeavissa olosuhteissa myös tänä vuonna. Loppuvuoden juhlat joulusta uuteenvuoteen kannattaakin suunnitella etukäteen mahdollisimman turvallisiksi kaikille.

Jouluna läheisten kanssa vietetty aika on monelle erityisen tärkeää, eikä yksin kannata jäädä. Ikääntyneiden ja muiden riskiryhmiin kuuluvien läheisten kohdalla on hyvä noudattaa heidän toiveitaan joulunvietosta.

– Vaikka tautia on tänäkin jouluna paljon liikkeellä, turvanamme ovat jo koronarokotteet, ja onneksi suuri osa ihmistä on jo rokotettu kahdella annoksella. Jos rokotetta ei tähän mennessä ole käynyt hakemassa, kannattaa se vielä tehdä – ja ajatella sitä vaikkapa joululahjana niin muille kuin itselle, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtaja Mika Salminen.

Joulukuun juhlien järjestämisessä tulee muistaa samat periaatteet kuin muulloinkin korona-aikana. Tärkeää on noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa, hakeutua testiin tarvittaessa sekä pysytellä oireisena kotona.

Kotitestiä voi hyvin käyttää, mutta on hyvä huomioida, että kotitestistä saatu positiivinen tulos on varmistettava terveydenhuollossa tehtävällä PCR-testillä.

Joulun alla huolta aiheuttaa erityisesti omikronvariantti, jonka tiedetään leviävän tämänhetkistä valtavirusta, deltavarianttia, helpommin ja nopeammin. Omikronvariantin leviämistä voi ehkäistä samoilla keinoilla kuin muiden varianttien: ota sinulle suositellut rokoteannokset, hakeudu tarvittaessa testiin, sairasta kotona ja huolehdi käsi- ja yskimishygieniasta sekä turvaväleistä, käytä kasvomaskia ja pidä Koronavilkku päällä. Joulun ruuhkissa liikkuessa ja julkisessa liikenteessä kannattaa käyttää maskia ja pitää turvavälejä.

Joulun ja uudenvuoden juhlien suunnittelussa kannattaa varautua siihen, että epidemian tilanne saattaa nopeasti vaihdella alueellisesti. Epidemian leviämisvaiheessa olevilla alueilla voi olla voimassa esimerkiksi rajoituksia yksityistilaisuuksien osallistujamääriin. Seuraa ja noudata alueellisia suosituksia

– Ohjeita noudattamalla jokainen voi vaikuttaa taudin leviämiseen ja suojella omaa ja muiden terveyttä, Salminen muistuttaa.

Muista nämä joulukuun juhlien suunnittelussa

  • Huolehdi, että rokotussuojasi on kunnossa.
  • Keskustele juhlapyhien viettämisestä läheisten kanssa etukäteen. Yhdessä kannattaa sopia, miten järjestätte mukavan juhlan mahdollisimman turvalliseksi kaikille.
  • Jos sinulle tulee oireita, älä osallistu kokoontumiseen tai järjestä juhlia vaan pysyttele kotona ja hakeudu testiin tarvittaessa. Varmistuakseen, että ei kanna oireetonta koronavirustartuntaa muille, voi itselleen tehdä myös kotitestin.
  • Muista huolellinen käsi- ja yskimishygienia joulukiireidenkin keskellä. Tee käsienpesu ja käsidesin käyttäminen helpoksi myös vieraillesi.
  • Käytä kasvomaskia erityisesti ruuhkaisissa sisätiloissa, kuten lahjaostoksilla, joulukonsertissa ja julkisilla kulkuvälineillä juhlapaikalle liikkuessasi, riippumatta siitä, oletko rokottamaton tai rokotettu.
  • Jos mahdollista, vältä tungos kokonaan ja hoida ostokset rauhallisempina kellonaikoina tai verkkokaupoista.
  • Jos suuntaat juhlakautena ulkomaille, ota huomioon, että maat voivat rajoittaa maahantuloa. Tarkista ajantasaiset maahantulo- ja karanteenimääräykset ennen matkaa kohdemaasi viranomaisilta. Huolehdi myös matkustusilmoituksen tekemisestä ja vakuutusturvastasi sairastumisen varalta.
  • Varmista, että omassa ja läheistesi puhelimissa on Koronavilkku-sovellus.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL