OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kirja-arvostelussa kattava henkilökuvaus Helmi Krohnin ihmeellinen elämä

Marjut Hjelt, Maarit Leskelä-Kärki, Hilkka Oksama-Valtonen: Helmi Krohnin ihmeellinen elämä. Into Kustannus, 2021

Helmi Krohnin (1871-1967) elämänkerta on kuvaus naisesta, suomalaisen kulttuuriperinnön merkkihenkilöstä, kirjallisen työn ammattilaisesta ja spirtualismin edelläkävijästä Suomessa. Uraauurtava nainen kulki määrätietoisesti omia polkujaan ja tarttui uusiin mahdollisuuksiin rohkeasti. Helmi Krohnin ihmeellisen elämän kirjoittajat oikeutetusti kokevat, että on ollut korkea aika saada Krohnin elämä kansien väliin ja modernin lukijan ulottuville.

Kulttuuriperheeseen syntynyt ja aikansa sivistyneistöön kuulunut Krohn vaikutti suomalaisella kulttuurikentällä monipuolisesti. Kielitaitoinen ja paljon matkusteleva nainen kirjoitti ja käänsi tekstejä monista aiheista ja tyylilajeista. Romaanien kirjoittamisen lisäksi Krohn työskenteli toimittajana ja useiden lehtien päätoimittajana.

Krohn ei ollut vahvasti uskonnollinen (omien sanojensa mukaan “suorastaan pakanallinen”), mutta hengellisyys oli hänelle tärkeää. Englannissa spiritualistinen seurakunta vei hänen sydämensä. Hän tunsi vihdoin löytäneensä ajatusmaailmaansa vastaavan hengellisen liikkeen. Krohn oli 56-vuotias kun spiritualismi muutti hänen elämänsä. Tämän jälkeen hän suomensi spiritualistista kirjallisuutta ja loi aiheeseen liittyvää suomalaista sanastoa, sekä teki spiritualistista filosofiaa tunnetuksi siitä kiinnostuneille suomalaisille. Elämänkerran kirjoittajien mukaan Krohnista tuli “suomalaisen spiritualismin äiti”.

Vaikka Krohn kirjoitti paljon elämänkertoja, omasta elämästään hän ei kirjoittanut. Toki siitä saatiin välähdyksiä hänen kirjoitustensa kautta, mutta omaelämänkertaa häneltä ei koskaan saatu. Kirjan kirjoittajista Hilkka Oksama-Valtonen on Krohnin tyttärentytär, joka on paneutunut Krohnin elämään pro gradu -työssään. Myös Marjut Hjelt ja Maarit Leskelä-Kärki ovat kirjoittaneet Krohnista aiemmin. Kolmikolla on laaja tuntemus aiheestaan. Krohnin elämä käydään systemaattisesti läpi askel askeleelta ja teksti vilisee nimien ja vuosilukujen kaltaisia kovia faktoja. Mielenkiintoisen naisen elämästä kerrotaan kattavasti, mutta auttamattoman ulkokohtaisesti. Tästä kirjoittajat tuntuvat olevan itsekin tietoisia, sillä jo johdannossa puidaan problematiikkaa, joka toisen henkilön elämästä kirjoittamiseen liittyy. Teokseen on haettu lämpöä henkilökohtaisista kirjeistä ja sukulaisten suusta, mutta loppujen lopuksi päähenkilö jää siltikin etäisen tuntuiseksi. Onneksi se ei tee tyhjäksi kirjan keskeisintä tavoitetta; Helmi Krohnin ihmeellinen elämä on kaikesta huolimatta hyvin asioihin perehtynyt selvitys suomalaisen kulttuurihistorian kannalta huomionarvoisen henkilön työstä ja elämänvaiheista.

Osta kirja Adlibrikselta.

Helmi Krohnin ihmeellinen elämä

sidottu, suomi, 2021

Helmi Krohnin runsaasti kuvitettu elämäkerta avaa näkymän suomalaiseen kulttuurihistoriaan. Krohnien kulttuuriperheen vanhin tytär oli monipuolinen kirjailija, toimittaja, kääntäjä, lastenkirjallisuuden pioneeri ja neljän lapsen äiti. Avioliitto poliitikko ja kielitieteilijä Eemil Nestor Setälän kanssa täyttyi yhteisestä työnteosta ja ison perheen kasvattamisesta, mutta päättyi avioeroon 1913. Helmi elätti itsensä ja perheensä uurastamalla ”Sillä työnilo, sehän on suurinta maailmassa.”

Osta kirja täältä*

*Huomaathan, että OHO Live TV voi saada komission, mikäli ostat ylläolevan linkin kautta tuotteita. Näin autat meitä pysymään laatumediana!