OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Purizon-tuotteita ja kissoille tarkoitettu tunneli. Kuva: Christina Daous

Vinkkejä sopivan kissanruoan löytämiseen – testissä Zooplus & Purizon-kissanruoka

Kaupallinen yhteistyö. Saatamme saada komission, jos tilaat tuotteita tämän artikkelin kautta. Kiitos!

Sopivan ruoan löytäminen lemmikille ei ole aina helpoin ja ainakin omalla kohdallani usein tuntuu siltä, että valikoimaa on liikaa. Kotonamme on kaksi sekarotuista kotikissaa Salvador ja Vincent, joille olen pyrkinyt aina tarjoamaan laadukasta ruokaa. Vuosien saatossa on voinut kuitenkin huomata, että se, että myydäänkö jotain tiettyä tuotetta eläinkaupassa tai riippumatta siitä, kuinka paljon tiettyä ruokaa mainostetaan, ei ole laadun kannalta mitään merkitystä. Millä ihmeen kriteereillä sitä pitäisi lähteä sitten löytämään sitä sopivaa ruokaa? Keräsin tähän artikkeliin kolme vinkkiä siitä, joiden avulla voi löytää sopivan kissanruoan. Lisäksi testasimme Zooplus-eläinkaupasta tilattua Purizon-kissanruokaa.

Testaajina: kotikissat Salvador & Vincent, testia tehdessä molemmat 3v. Leikattuja. Ei erityisruokavalioita, Vincentillä herkkä vatsa (oksentaa helposti epäsopivan ruokavalion vuoksi, oksentaa usein karvapalloja).

Vinkki 1: Kissan ruokavalio tulisi koostua pääosin lihasta

Kissan omistajana varmasti tiedätkin, että kissa on lihansyöjä. Tämä tarkoittaa, että ruokavalion tulisi olla mahdollisimman lihaisaa ja ruokaisaa joko punaisen lihan, kanan, kalkkunan tai esimerkiksi kalan muodossa. Kissoille voi syöttää myös raakaa lihaa, mutta monesti on helpompaa löytää kissanruokaa, jonka lihapitoisuus on korkea ja sen lisäksi sisältää muitakin kissalle tärkeitä ainesosia. Monesti sanotaan, että markettiruokaa kannattaa välttää – niissä on usein reilusti viljaa ja lihapitoisuus on minimaalinen. Nykyisin onneksi marketitkin ovat panostaneet valikoimaan, mutta sokkona ei kannata lähteä ostamaan mitään. Kannattaa myös huomioida, että kaikille kissoille kala ei sovi jokapäiväiseksi ruuaksi.

Mikä sitten on hyvä lihapitoisuus? Mahdollisimman korkea. Pyrimme omassa kodissamme tarjoamaan kissoille kuivaa ruokaa, jossa lihapitoisuus on vähintäänkin yli 60 prosenttia. Mitä enemmän, sen parempi. Miksi lihapitoisuus on tärkeää? Vääränlainen ruokavalio aiheuttaa monille kissoille epämääräisiä oireita, esimerkiksi virtsakiviä ja iho-ongelmia. Pitkällä tähtäimellä kissalle voi muodostua todella vaikeitakin terveydellisiä haasteita, joille ei löydy syytä – syy voi löytyä loppujen lopuksi juuri ruokavaliosta. Kissan karvan kunto, mikäli kissalla ei ole mitään ihosairautta tai muuta asiaan vaikuttavaa, kertoo usein ruokavalion laadun.

Vinkki 2: Älä katso hintaa, vaan tuoteselosteeseen

Ensisijaisesti kannattaa tutustua kissanruoan sisältöön, eikä niinkään hintaan. Mitä enemmän käyt tuoteselosteita läpi, sitä enemmän huomaat nostavasi kulmakarvoja – “Miksi ihmeessä tässä on lisätty tätä?”. Onneksi ruokavalmistajat ovat lisänneet tuoteselostuksen, muuten olisimme todennäköisesti aivan hukassa, koska ruoan koostumus, haju tai väri ei tosiaan anna koko kuvaa siitä, mitä ruoka sisältää.

Tästä syystä testasimmekin juuri Purizon-kissanruoat. En ole nähnyt kyseistä ruokavalmistajaa myynnissä juuri missään muualla ja kun meillä ainakin on testattu moni tunnetumpi ruokatuote, etsin vieläkin sitä hinta-laatu-suhteeltaan hyvää, mutta mahdollisimman laadukasta ruokaa. Hinta on nimittäin monelle kuitenkin tärkeä, sillä ainakin meidän pojat syövät helposti 3-4 kg kuivaruokaa kuukaudessa. Siitä nousee helposti isokin summa. Ensisijaisesti olen kuitenkin valmis maksamaan enemmän siitä, että kissani ovat terveitä! Eläinlääkärimaksut ovat kuitenkin aina isommat.

Vinkki 3: Kysy rohkeasti neuvoa eläinlääkäriltä & ota huomioon kissasi erikoisruokavalio

Kysymällä et ainakaan tee mitään väärää. Ole siis rohkeasti yhteydessä eläinlääkäriin, mikäli et ole varma, mikä ruoka sopii kissallesi. Eläinlääkäriasemat neuvovat usein mielellään ja osaavat myös suositella hyviä tuotteita. Tärkeää on aina muistaa oman kissasi erityisruokavaliot ja seurata, mikäli jokin ei sovi. Mistä tietää, jos ruoka ei sovi? Tässä muutama huomio:

  1. Kissan uloste ei ole kiinteää, vaan vetelää, tai päinvastoin kissalla on vaikeuksia ulostaessa (ummetusta)
  2. Kissa juo joko liikaa tai liian vähän vettä (esimerkiksi liikaa suolaa ruoassa aiheuttaa liikajuontia, joka ei ole hyväksi ja suola voi aiheuttaa muitakin terveysongelmia)
  3. Kissan ruokahalu ei ole kohdallaan, joko ahmii tai syö liian vähän.

Muistathan, että jokainen kissa on yksilö. Kun kokeilet ruokia, ja huomaat kissasi käytöksessä jotain huolestuttavaa, reagoi mahdollisimman nopeasti. On täysin mahdollista, että toiselle kissalle sopiva ruoka ei sovi lainkaan toiselle!


Kokemuksia Purizon-kissanruoasta & Zooplus-kaupasta

Lähtökohtaisesti olin todella tyytyväinen siihen, mitä tuotteet oikeasti sisälsivät. Purizon-tuotteiden myyntikuvauksissa nimittäin kerrotaan seuraavaa:

Purizon -kissanruoan edut:

  • proteiinipitoisuus vähintään 42 %
  • 70 % valikoituja, eläinperäisiä aineksia
  • 30 % valikoituja hedelmiä, vihanneksia ja yrttejä
  • 0 % lisättyä viljaa (gluteeniton)
  • tuore liha lisää maittavuutta
  • valmistettu Euroopassa
  • ei keinotekoisia säilöntä-, väri- tai muita tuotteen ulkoisia ominaisuuksia muuttavia lisäaineita”

Lähde: Zooplus.fi

Tilasin kolme testipakettia, 400 grammaa kappale. Jokainen oli sisällöltään erilainen. Kaksi sisälsivät kanaa ja kalaa, kolmas lammasta ja kalaa. Tuoteselosteet olivat pakkausten takana sitä, mitä myyntiselosteessa luvattiin – proteiinia ja eläinperäisiä tuotteita 70 prosenttiin saakka. Sen huomasi myös siitä, että nuo hedelmät ja vihannekset, sekä yrtit olivat lueteltuna selosteen loppupäässä, eli niiden määrä oli tosiaan vähäinen muuhun sisältöön nähden. Lisäksi viljaa ei ollut missään muodossa.

Tein tilauksen tarkoituksella prjeinta-iltana, sillä halusin nähdä, kuinka kauan tilauksessa menee. Asun itse Tallinnassa, joten mielenkiinnolla odotin mitkä tulisivat olemaan toimituskustannukset. Minimitilauksen koko oli 20 euroa, joten kolmen testauspaketin lisäksi jouduin tilaamaan vielä muuta. En halunnut kuitenkaan tilata mitään ruokaa, sillä en halunnut vaihtaa märkäruokaa vielä (testaan vain yksi uusi ruoka kerrallaan), joten mukaan päätyi kissojen leikkitunneli.

Kuvakaappaus tilauksesta.

Sain maksettua pankkikortillani ja tilausvahvistus tuli sähköpostiin heti. Toimitus Tallinnaan maksoi 4,99 euroa, joten tilaukseni loppusumma oli 26.45 €. Lauantaina sainkin jo viestiä – pakettisi on matkalla! Olin todella yllättynyt. Toisaalta, Zooplus on toiminut markkinoilla jo melko pitkään ja ilmeisesti ovatkin melko suosittuja, joten hyvä ja nopea toiminta on varmasti osa sitä. Loin tilausta tehdessäni Zooplus-tilin ja sain jonkinlaisia palkintopisteitä liittymisestä. Selvittelen jossain vaiheessa sitä, miten niitä käytetään, mutta ilmeisesti niillä saa tilattua palkintotuotteita.

Tuotteet tulivat kotiinkuljetuksena ja saapuivat keskiviikkona. Käytännössä siis Zooplussan puolelta tilaus lähti todella nopeasti ja DPD (kuljetusyhtiö) oli se, jossa palvelussa selkeästi vain meni nuo pari päivää.

Tässä muutamia kuvia pakkauksesta ja tuotteista.

Tietysti kasasimme ensin kissatunnelin, joka sai heti hyväksynnän.

Sitten itse ruokaan!

Testaus oli meidän puolesta hyvinkin onnistunut, sillä minulla ei ole oikeastaan mitään huonoa sanottavaa. Tuotteiden mainos- ja myyntitekstit vastasivat täysin tuotetta, joka kotiin toimitettiin ainakin tuoteselosteen osalta. Minulla ei ole mitään syytä myöskään epäillä, että tuoteselosteet eivät pitäisi paikkaansa. Molemmat kissat voivat noin kolmen viikon testausaikana hyvin, mitään muutoksia en huomannut karvassa tai ihossa, enkä ulosteissakaan. Vincent ei oksentanut kertaakaan testausjakson aikana (väärän ruokavalion sattuessa voi helposti oksentaa kahden tai kolmen päivän välein). Olemmekin hyvinkin tyytyväisiä tuotteeseen. Ruokaa meni myös normaalia tahtia, eli sitä ei ahmittu ja ruokahalu pysyi kohdallaan.

Muistutan loppuun kuitenkin vielä siitä, että meidän testaus ei missään nimessä ole takuu sille, että se sopii sinun kissallesi. Siksi suosittelen ostamaan juuri ensisijaisesti nuo testipakkaukset ja sen jälkeen tekemään pitkäkestoisia päätöksiä. Pidetään lemmikeistämme huolta! <3