OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Maija Astikainen / Helsingin kaupunginmuseo

Ratikkamuseo avautuu uudistuneena 24. maaliskuuta

Uudistunut Ratikkamuseo aukeaa kävijöille torstaina 24. maaliskuuta. Museosta on pyritty tekemään entistä kiinnostavampi lapsille ja perheille, eikä ratikkafanejakaan ole unohdettu. Uutuutena on Sisulaattori-ratikkasimulaatio, joka vie äänen ja kuvan avulla suoraan menneisyyden Helsinkiin.

Ratikkamuseon uusi vetonaula Sisulaattori on rakennettu vuosina 1941–1979 käytössä olleeseen moottorivaunuun, ja siinä kävijä pääsee kuskin, matkustajan tai rahastajan paikalta käsin kokemaan Helsingin joukkoliikenteen kehittymisen omin silmin ja korvin neljänä eri aikakautena. Interaktiivisella Sisulaattorilla pääsee ajamaan esimerkiksi sotavuosien Helsingissä, 1950-luvun olympiahuumassa ja 1970-luvulla Hakaniemen torilla keskellä poliittista liikehdintää. Liikkuvan kuvan lisäksi mukana on ääntä, ja vaunussa voikin kuulla esimerkiksi muiden matkustajien askeleet ja kadun äänet. Sisulaattoria on ollut mukana tekemässä OiOi-yritys, joka on erikoistunut immersiivisten tilojen tekemiseen.

Uudistuksessa on haluttu huomioida erityisesti lapsia ja perheitä museokävijöinä.

– Ratikkamuseossa käy paljon lapsia, joille on nyt tarjolla aivan uutta koettavaa ja tehtävää, kuten Helsingin kartta, jossa voi ajella leikkiajoneuvoilla ja magneeteilla sekä lapsille suunnatut omat kysymykset jokaisen vaunun yhteydessä. Ratikat ovat ihania ja kiinnostavat kuitenkin iästä, sukupuolesta ja kulttuuritaustasta riippumatta, kertoo museolehtori Suvi-Tuuli Waltari, joka on vastannut näyttelyn pedagogisesta uudistamisesta.

Uuden jännittävän tekemisen lisäksi Ratikkamuseon vanhat suosikitkin ovat tallella. Näyttelyssä pääsee sisään kolmeen raitiovaunuun, joista yksi on 1800–1900-lukujen vaihteen hevosvetoinen ratikka – ja takavuosilta tuttu hevonen on tehnyt paluun. Mukana on myös vanha suosikki, lippujenleimauslaite.

Yhteensä museossa on kuusi erilaista raitiovaunua, aina avoperävaunusta 1900-luvun alkupuolella valmistettuihin moottorivaunuihin, “Jenkkiin” ja “Pikkuruotsalaiseen” saakka. Näyttelyuudistuksessa kaikki vaunut on huollettu ja konservoitu, lisäksi niiden saavutettavuutta ja valaistusta on parannettu.

Vaunujen lisäksi näyttelyssä on viisi pysäkkiä, joilla pääsee tutustumaan tarkemmin Helsingin joukkoliikenteen kehittymiseen. Uudistuneessa näyttelyssä näkökulmaa onkin laajennettu raitiovaunuista tänä vuonna 40 vuotta Helsingissä liikennöineeseen metroon sekä busseihin ja kaupunkipyöräilyyn. Näyttelyssä voi myös pohtia joukkoliikenteen tulevaisuutta ja nähdä jopa vilauksen uudesta pikaratikasta.

Ratikkamuseo sijaitsee Helsingin Töölössä. Ennen sähköratikoiden aikaa, 1800-luvun lopulla, Ruusulan huvila-alueella oli hevostallit ratikkahevosineen sekä vaunuvaja, pesutupa, öljyvarasto ja satulaverstas. Sähköraitiotieliikenteen alkaminen merkitsi alueen muuttumista uudenaikaiseksi hallialueeksi. Vuonna 1900 valmistui vaunuhalli, nykyinen Ratikkamuseo, joka on arkkitehti Valdemar Aspelinin suunnittelema. Museona rakennus on toiminut vuodesta 1993. Ratikkamuseon yhteydessä toimii Kulttuuritehdas Korjaamo.

Lähde: Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala