OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Facebook / Matka Hyrkäs

Ukrainan kriisi herätti myös yrittäjä Janne Hyrkäksen auttamishalun: “Se reissu toi tunteet pintaan”

Ukrainan kriisi on järkyttänyt maailmaa ja herättänyt ihmisten auttamishalun. Myös Suomessa järjestöt, yritykset ja yksityishenkilöt ovat innostuneet auttamaan ukrainalaisia, kukin omalla tavallaan. Silta 22 on yksi niistä vapaaehtoisten verkostoista, jotka välittävät tietoa ja tarjoavat konkreeettista apua sotaa pakeneville. Siihen kuuluu myös matkajärjestäjä Matka Hyrkäs.

Yrityksen omistaja Janne Hyrkäs kertoo alkaneensa saada nopeasti Venäjän hyökkäyksen jälkeen asiasta yhteydenottoja. Muun muassa helsinkiläinen Tommi Ojala oli järjestämässä avustusmatkaa Puolan ja Ukrainan rajalle. Silta 22 alkoi muotoutua.

– Kun Yamoresta kysyi lauantai-iltana, että ryhdytäänkö auttamaan Ukrainan pakolaisia, vastasin hetkeäkään epäröimättä kyllä. Maanantaina taisin tehdä Matka Hyrkäksen sivulle asiasta postauksen ja se levisi heti. Apua tarjottiin ovista ja ikkunoista, Hyrkäs kertoo OHO TV:lle.

Hyrkäksen ensimmäinen bussikuljetus lähti liikkeelle maaliskuun 5. päivä kohti Kaakkois-Puolassa sijaitsevaa Medykaa. Keulaa koristi teksti #wesupportukraine ja mukaan oli pakattu hyötytarvikkeita, kuten ruokaa, vaippoja ja kahvia.

– Hedelmiä oli niin paljon, että päädyin lahjoittamaan niitä toisiin busseihin ja loput laatikot jätettiin Latvian ja Viron rajalle tullin jaettavaksi autoille.

Hyrkäksen mukaan neitsytmatka oli menestys. Kyytiin saatiin väkeä ja matka herätti paljon innostusta sekä sosiaalisessa mediassa että tien päällä; jopa rajavartijat halusivat ottaa selfieitä auton edessä. Tietenkin matkaan mahtui ilon lisäksi paljon muita tunteita.

– Kyllähän se reissu toi tunteet pintaan. Nuorin kyydissämme ollut oli vasta viisikuinen. Sunnuntai-aamuna takana istuva rouva sai kuulla, että hänen miehensä oli kaatunut rintamalla ja iltapäivällä ruokaa odotellessa tuli tieto, että meidän kyydissä olleiden ihmisten kotikylään oli osunut kahdeksan pommia, Hyrkäs muistelee.

Avun määrä yllätti

Hyrkäs sanoo olleensa ällistynyt avun määrästä. Transport Hosike antoi kaksi rekkaa avustuskuljetuksiin ja Turun Trailertukku lähetti viisi bussia Puolaan. Monet ovat lahjoittaneet rahaa kattamaan autojen polttoainekuluja ja matkan ruokakustannuksia.

– Ihmisten avuliaisuus on uskomatonta, en olisi ikinä osannut odottaa tällaista. Esimerkiksi Gatorade Centerissä oli keräys, jossa saatiin muutamassa tunnissa puoliperävaunu täyteen juuri niitä tarvikkeita, joille oli tarvetta. Moni oli ostanut uutta tavaraa lahjoittaakseen sen suoraan Ukrainaan, Hyrkäs sanoo.

Avustusmatka on saanut sosiaalisessa mediassa positiivista palautetta, mutta Hyrkäs muistuttaa, että kuka tahansa voi osallistua auttamiseen.

– Pitää muistaa, että sinne matkustaa moni muukin ja myös koto-Suomessa tehdään paljon arvokasta työtä. Kaikilla teoilla voi vaikuttaa. Yhdessä olemme vahvoja, yksin ei tässä pärjää.

Seuraavan avustusmatkan yksityiskohdat eivät ole vielä selvillä, mutta sillä välin Hyrkäs kumppaneineen jatkaa avunantoa täällä.

– Me jatkamme tätä taivalta asian tiimoilta niin kauan kuin apua tarvitaan ja löytyy ihmisiä, jotka ovat valmiita auttamaan. Tällä hetkellä keskitymme muun muassa omistajien mukana tulevien lemmikkieläinten haasteisiin. Lisäksi meidän on tarkoitus järjestää Suomessa pakolaisille ja vähävaraisille perheille jotain tapahtumaa, mutta tästä kerromme lisää myöhemmin.