OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Mistä aloittaa puutarhan hoito keväällä? Neljä vinkkiä onnistumiseen

Loppukeväällä ja alkukesästä puutarhassa on paljon tehtävää. Puutarhan laiminlyönti keväällä kostautuu nopeasti, joten siihen kannattaa panostaa. GreenCare-asiantuntija Jussi Petäjä neuvoo, kuinka saat puutarhasi kukoistamaan ja pääset nauttimaan ihanasta vehreydestä koko kesän.

Kalkitsemalla saat lannoitteista kaiken irti

Puutarhakasvit tarvitsevat kalkkia voidakseen hyödyntää maan ravinteet täysipainoisesti. Kalkitus edistää lisäksi juuriston kasvua nostamalla maan pH-arvoa ja kuohkeuttaa maan rakennetta. Suomessa multa happanee itsestään ajan mittaan. Kun maaperän happamuutta pienennetään kalkitsemalla, kasvit pystyvät nauttimaan ravinteista tehokkaasti ja kasvavat hyvin. Säännöllinen kalkitus pitää myös sammaleen poissa nurmikolta ja vilkastuttaa pieneliöiden toimintaa.

Kalkita voi milloin vain. Kalkki liukenee maahan parhaiten aikaisin keväällä tai syksyllä, kun maa on kosteaa.

Mullalla on väliä

Edullinen multa houkuttelee ostamaan, mutta kannattaa myös katsoa mitä multa sisältää. Hyvälaatuinen multa on ravinteikkaampaa, kalkittua ja valmiiksi seulottua, jolloin rikkaruohoja ei tarvitse olla heti kitkemässä. Kun multa on valmistettu tarkan reseptin avulla, se sisältää kaikki kasvin tarvitsemat raaka-aineet oikeassa suhteessa.

Valitse oikea lannoite

Kun kasvit keväällä heräävät, ne tarvitsevat runsaasti ravinteita. Lannoitus on kasveille kuin ruoka ihmiselle. Se antaa voimia kasvaa ja kukoistaa. Suomalainen kasvukausi on lyhyt, jolloin kasvit tarvitsevat lisävauhtia kukoistukseen. Paras aika kevätlannoitukselle on huhtikuusta kesäkuuhun, jolloin maassa on luonnostaan kosteutta ja lannoite liukenee nopeasti kasvien käyttöön. Jos lannoitat vain kerran kaudessa, tee se keväällä.

Lannoiteviidakossa on helppo eksyä, sillä tarjolla on sekä moneen eri tarkoitukseen soveltuvia lannoitteita, että eri raaka-aineista tehtyjä lannoitteita. Tässä lyhyt opas eri lannoitteista:

Kivennäislannoitteella eli mineraalilannoitteella saa nopean vaikutuksen ja tehon. Kivennäislannoitteet sisältävät erilaisia suoloja, joita kasvin juuret voivat käyttää sellaisenaan. Kivennäislannoite on paras yleislannoite, joka käynnistää kevään.

Luomulannoite on peräisin kasveista tai eläimistä. Ne sisältävät kaikki kasvien tarvitsemat pääravinteet, mutta kivennäislannoitteisiin verrattuna vaikuttavat hitaammin. Luomulannoitteita suositaan syötävien kasvien kasvatuksessa.

Nestemäinen kastelulannoite on tehokkain ja nopein, jonka kasvi voi hyödyntää saman tien. Kastelulannoitetta käytetään lähinnä kasvukaudella.

Hoida nurmikko kuntoon

Hyvinvoiva nurmikko kestää hyvin lasten leikit ja kesän juhlat. Rikkakasvit ja sammal pysyvät pois nurmikolta, kun nurmikkoa kalkitaan ja lannoitetaan säännöllisesti. Ravinteiden puute on yksi tärkeimmistä syistä nurmikon huonoon kuntoon ja siihen auttaa säännöllinen lannoitus kasvukaudella.

Kalkin avulla nurmikko pystyy hyödyntämään maan ravinteet. Kalkituksen voi tehdä milloin vain, vaikka muun nurmikonkunnostuksen ohessa. Jos nurmikko on talven jäljiltä harva tai laikukas, haravoi kunnostettavat alueet puhtaaksi kuolleesta nurmikosta, sammaleesta ja kuivuneista lehdistä. Levitä tämän jälkeen siemenet ja lisää kevyt kerros puutarhamultaa kylvöksen suojaksi ja tiivistä. Siemenet saavat mullasta ravinteita ensimmäisen kuukauden kasvuun. Muista vielä säännöllinen ja riittävä kastelu, sillä itävät nurmikonsiemenet eivät kestä kuivuutta. Lannoitus tekee nurmikosta vihreämmän, kauniimman ja tuuheamman ja suojelee nurmikkoa sammaleelta ja rikkakasveilta. Lannoitusta jatketaan aina syksyyn asti, niin kauan kuin nurmikko kasvaa.

Lähde: GreenCare