OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Pitäisikö ruokavaliota muuttaa vuodenaikojen mukaan?

Kevät on täällä. Monelle se tarkoittaa vaatekaapin ja ihonhoitorutiinin kausiluonteista päivittämistä, mutta pitäisikö kevään tulo huomioida myös ruokavaliossa? Kyllä, jos Pooshia käy uskominen. Elämäntapasivu listasi kolme hyvää syytä muokata ruokavaliota satokauden mukaan.

1. Parempi ympäristölle

Olemme tottuneet siihen, että saamme Suomessakin nauttia avokadoista ympäri vuoden, eikä mansikoita tarvitse enää odottaa kesään. Monet elintarvikkeet joutuvat kuitenkin matkustamaan pitkän matkan, ennen kuin ne päätyvät suomalaisten lautasille. Kun suosimme lähellä tuotettua ruokaa, myös tuotantoketjuun kuluvat ympäristöpäästöt pienenevät. Satokauden mukainen ruokavalio on paitsi ekologisempi valinta, usein myös terveellisempi. Lähiruoka saapuu lautaselle tuoreempana, eikä sen säilyvyyden takaamiseksi ole tarvinnut käyttää yhtä paljon lisäaineita.

2. Hyväksi terveydelle

Kuten sanottu, lähiruoka sisältää yleensä vähemmän elimistöä kuormittavia säilöntäaineita. Sesongin mukaiset hedelmät ja vihannekset ovat myös erityisen ravintorikkaita. Kun tuotteet poimitaan oikeaan aikaan, vitamiinien ja kivennäisaineiden pitoisuudet ovat niissä korkeimmillaan. Mitä pidempään hedelmät ja vihannekset lojuvat hyllyillä, sitä heikommin ne säilyttävät vitamiinipitoisuutansa. Myös ayurvedisisessä lääketieteessä on painotettu vuodenaikojen huomioimista ruokavaliossa. Tämä paitsi monipuolistaa ruokavaliota, myös ylläpitää tasapainoa ja auttaa kehoa mukautumaan uuden vuodenajan mukanaan tuomiin muutoksiin.

3. Helppoa ja edullista

Toki voimme ostaa mielin määrin eksoottisia hedelmiä ja superfood-jauheita, mutta terveellisen ruoan ei tarvitse olla kallista. Paikallisten ja sesongin mukaisten raaka-aineiden hankinta on yleensä verrattain edullista, etenkin jos satokausi on ollut hyvä. Mikä parasta, monella meistä on mahdollisuus kasvattaa niitä itse kodin takapihalla tai parvekkeella!

Lähde: Poosh