OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Oletko liian kiltti parisuhteessa?

Tytöt opetetaan nuoresta pitäen olemaan kilttejä. Kasvamme uskomaan, että voimme saavuttaa onnellisen parisuhteen, kunhan osaamma olla aina kilttejä, ymmärtäväisiä ja anteliaita kumppaniamme kohtaan. Mutta entä jos liiallisesta kiltteydestä onkin enemmän haittaa kuin hyötyä? Jeremy E. Sherman kirjoittaa Psychology Today-julkaisussa, että kiltteydelläkin pitää olla rajansa.

Rehellisyys maan perii

Kuten Sherman huomauttaa, ihmissuhteista puhuttaessa esiin nousee usein kaksi osittain ristiriitaista periaatetta. Toisaalta meille opetetaan, että hyvä parisuhde perustuu rehellisyydelle. Samalla meille kuitenkin paasataan, että kiltteys on yksi suhteen tärkeimmistä kulmakivistä.

– Sinun on oltava ystävällinen, diplomaattinen, suloinen ja osattava imarrella toista. Et voi sanoa ääneen kaikkea, mitä tunnet ja ajattelet, Sherman kirjoittaa.

Tästä voi muodosta melkoinen dilemma. Vaikka meidän pitäisi puhua tunteistamme rehellisesti, tulisi meidän yhtä lailla pyrkiä säästämään kumppanimme tunteita. Shermanin mukaan, mitä pidempään suhde kestää, sitä vaikeampi näitä kahta periaatetta voi olla sovittaa yhteen.

– Meidän voi olla vaikea päättää, koska puhua suumme puhtaaksi ja koska olisi parempi purra kieltä kiltteyden nimissä.

Asiat saattavat pahentua entisestään, kun alamme kehittää epäterveitä toimintatapoja yrittäessämme tasapainotella kiltteyden ja rehellisyyden välimaastossa. Pyrkimys kiltteyteen voi tarkoittaa, että emme uskalla tuoda parisuhteessa ilmeneviä ongelmia esiin. Patoamme negatiiviset tunteet syvälle sisälle, kunnes räjähdyspiste tulee lopulta vastaan. Tässä vaiheessa emme välttämättä osaa enää ilmaista itseämme rakentavalla tavalla. Kumppanisi puolestaan ​​saattaa sulkeutua heti, kun yrität kertoa hänelle totuuden. Hän kokee, ettei hänen tarvitse kuunnella sinua, koska yrität vain satuttaa häntä, Sherman selittää.

Kultaisen keskitien löytäminen

Rehellisyyden ja kiltteyden raja on asia, joka määritellään jokaisessa parisuhteessa eri tavalla. Shermanin mukaan kultaisen keskitien löytäminen lähteee liikkeelle siitä, että kiltteyden käsite määritellään uudelleen. On tärkeää ymmärtää, ettei kiltteys tarkoita ongelmien ja negatiivisten tunteiden lakaisemista maton alle. Kiltteys tarkoittaa sitä, että osaamme ilmaista itseämme rehellisesti, mutta mahdollisimman hienotunteisella tavalla. Parhaassakin parisuhteessa tulee väistämättä eteen tilanteita, jotka vaativat selvittelyä. Sitä ei pidä säikähtää. Kummankin on voitava ilmaista tyytymättömyytensä silloin, kun siihen on aihetta.

– Etsimme usein yhteensopivaa kumppania, mutta emme kiinnitä huomiota siihen, kuinka yhteensopivat ovat neuvottelutaitomme silloin, kun emme näe yksi yhteen, Sherman muistuttaa.

Lähde: Psychology Today, Stylist