OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Vältä vappuna “nakit ja muusi”- palo keittiössä

Vappu on täällä ja sen mukana tulevat tietenkin uppopaistetut munkit. Jos paistat munkkeja kotona, on kuuman rasvan kanssa syytä olla varovainen. Kodin tulipalo syttyy useimmiten keittiössä ruoanlaiton yhteydessä. Pelastusalan ammattilaiset kutsuvat liedelle unohtuneesta ruoasta aiheutuneita paloja “nakit ja muusi” -paloiksi.

– Keittiöpaloista aiheutuu useimmiten savuvahinkoja ja pahimmillaan harvinainen totaalipalo, jossa koko koti tuhoutuu asuinkelvottomaksi, kertoo If Vakuutuksen omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen.

Kiire, huolimattomuus, monien asioiden tekeminen yhtä aikaa lisäävät riskejä unohtaa ruoka liedelle tai jotain palavaa lähistölle. Yksi tyypillinen syy keittiön vaaratilanteille on alkoholi. Uunia ja liettä ei tulisi koskaan käyttää juopuneena, sillä humalatila sekä alentaa huomiointikykyä että voi myös saada kokkaajan nukahtamaan kesken kaiken.

– Omalla käytöksellä voi vähentää paloriskejä selvästi, Utunen kommentoi.

Ei koskaan vettä rasvapaloon

Munkkien paistamisen kanssa suomalaiskodeissa osataan olla yleensä varovaisia. Rasvaa on hyvä lämmittää pikkuhiljaa ja lämpötilaa seurata mittarilla vaaratilanteiden välttämiseksi.

– Jos rasva syttyisi palamaan, tulee se tukahduttaa kattilan kannella tai sammutuspeitteellä. Ei koskaan vedellä, Utunen muistuttaa.

Lähde: If Vakuutus