OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Huomioi matkaillessasi: nämä suomalaiset tavat voivat herättää ihmetystä ulkomailla

Matkailu avartaa ainakin suomalaista, mutta yhtä lailla sillä on suuri vaikutus eri kulttuurien keskinäisessä vuorovaikutuksessa. Matkailijoiden suosimilla alueilla elävät joutuvat tutustumaan muiden maiden asukkaisiin ja heidän kulttuureihin, mutta sama pätee myös matkailijoihin.

Uuden paikan näkeminen ei siis käsitä pelkästään nähtävyydestä toiselle juoksemista, vaan paikallisen elämäntavan ja arjen näkemistä sekä mahdollisesti sen sisäistämistä. Suomalaiset ovat yleisesti ottaen rakastettuja turisteja missä tahansa maailman kolkassa. 

Se perustuu kansainvälisesti hyvään maineeseemme, mutta joitakin suomalaisten tapoja voidaan pitää outoina. Täten seuraavan kerran kun matkailet, ota huomioon seuraavat suomalaiset tavat ja niiden mahdolliset vaikutukset paikallisiin.

Useassa maassa rahapelaaminen on kiellettyä tai harvinaista

Viikoittainen lottokupongin pelaaminen tai vedonlyönti parhaista urheiluotteluista eivät herätä ihmetystä suomalaisten keskuudessa. Ne ovat arkinen osa yhteiskuntaa eikä vedonlyöjiä katsota pahalla. Ulkomailla tilanne voi olla täysin eri. Jopa puhuminen rahapelaamisesta paikallisten kanssa voi antaa väärän käsityksen sinusta.

Hyvin useassa maassa, etenkin Aasiassa, rahapelaaminen on laitonta ja sen ympärille on voinut muodostua laittomia pelipaikkoja, joilla pelaaminen ei ole yhteiskunnallisesti hyväksyttyä tai yleistä. Tällöin harva paikallinen on edes kuullut rahapelaamisesta eikä välttämättä halua ottaa osaa keskusteluun.

Kaikki eivät ole täsmällisiä

Yleisimmät kriisit paikallisen kanssa koetaan sovittujen aikojen noudattamisessa. Suomalaiset ovat kuuluisia täsmällisyydestään kun taas monessa maassa sovitut ajat voivat joustaa melkoisesti. Täten ei kannata hermostua heti, jos vastapuoli on muutaman minuutin myöhässä. Rennompi asenne on hyvästä lomalla. 

Suomessa kaikki ovat tasa-arvoisia

Vaikka elämme 2020-lukua, Suomessa vallitseva tasa-arvoisuus ei ole levinnyt vielä laajasti ympäri maailmaa. Suomalaisissa yrityksissä pomo voi viettää ongelmitta aikaa alaistensa kanssa ja kaikkia puhutellaan sinutellen. Myös naiset ja miehet ovat tasa-arvoisia. 

Monessa maassa työkulttuuri on kovin erilainen. Johtajat ovat hierarkian ylimmäisiä ja alaiset eivät voi edes puhutella häntä ilman lupaa, puhumattakaan sinuttelusta. Sukupuolten välinen tasa-arvoisuus ja perinteiset sukupuoliroolit elävät niin ikään vahvoina Suomen rajojen ulkopuolella. Täten esimerkiksi yksin matkustavien naisten tulisi aina ottaa selvää paikallisesta kulttuurista matkaa varatessa.

Suomalaiset ovat etäisiä

Kun siirrytään lämpimämpiin maihin, ystävien väliset halaukset ja poskipusut ovat osa arkipäiväistä elämää. Se voi tulla yllättävänä etäisyyteen tottuneisiin ja henkilökohtaisia rajoja kunnioittaville suomalaisille. Vastapuoli ei kuitenkaan tarkoita pahaa, mutta suomalaisen kannalta on hyvä varautua tilanteeseen jo etukäteen – vaikka se voikin tuntua epämukavalta. 

Suomalaisia ruokia ei löydy kaikkialta

Suomalaiset ovat tottuneita rutiineihin ja täten matkojen aikana voivat ihmetellä etenkin sitä, ettei tuttuja ruokatuotteita löydykään paikallisista kaupoista. Monessa maassa ei nimittäin syödä makkaroita, ruisleipää tai juoda edes murukahvia. 

Tällöin on parasta varmistaa niiden saatavuus ottamalla tarvittava määrä esimerkiksi omaa lempikahvia mukaan matkalaukussa. Matkan aikana voidaan kokea myös makueroja elintarvikkeissa ihan tavallisissakin asioissa, kuten maidossa ja vedessä. Se on täysin normaalia ja johtuu erilaisista raaka-aineista ja luonnosta.