Joulun aika on taas täällä ja moni on tehnyt kuumeisesti viime hetken lahjaostoksia. Mutta harva on tietoinen, että pukin konttiin päätyvät joululahjat saattavat vaarantavat ihmisten yksityisyyden. Mozilla Foundation julkaisee vuosittain Tuhmien listan, jossa se käy läpi tuotteita, joiden yksityisyydensuoja on pahimmin retuperällä. Tänä vuonna lista oli pidempi kuin koskaan. Listalta löytyi tänä vuonna muun muassa mediajätti Google. Sen sijaan esimerkiksi Garmin saa kiitosta siitä, että yritys on panostanut tänä vuonna entisestään jo valmiiksi hyvään tietosuojaansa. Lasten leluista muun muassa Tamagotchi Uni ja Artie 3000 eivät kerää tietoa.
Älykoti
Älykodin tuotteista erityisesti Googlen tuotteet, kuten Google Nest, joutuivat tänä vuonna Mozilla Foundationin mustalle listalle. Google on saanut viime vuosina tuntuvia sakkoja yksityisyyteen liittyvistä rikkomuksista.
Kiitosta ei saanut myöskään Wyze, joka valmistaa muun muassa valvontakameroita, video-ovikelloja ja robottiimureita. Yrityksen tuotteissa on havaittu vakavia tietoturva-aukkoja ja -rikkomuksia.
Äänituotteiden valmistaja Sonos puolestaan pitää itsellään oikeuden myydä käyttäjiensä tietoja mainostajille, eikä se myöskään anna asiakkaille oikeutta poistaa henkilötietojaan.
Amazon Ring joutui listalle, sillä se jakaa edelleen käyttäjän arkaluonteisia tietoja viranomaisten kanssa.
Viihde
Listalta löytyi tänä vuonna muun muassa Bluetooth-paikantimien valmistaja Tile, jonka emoyhtiö Life360 haastettiin aiemmin oikeuteen käyttäjien sijaintitietojen myymisestä ilman lupaa. Siinä missä monet muut paikantimien valmistajat pyrkivät kehittämään ominaisuuksia, jotka estävät ihmisten jäljittämisen ilman heidän lupaansa, Tilen Anti-Theft Mode vie kehitystä vastakkaiseen suuntaan. Life360 sanoo myös keräävänsä käyttäjistä lisätietoja kolmansilta osapuolilta. Samoin toimii Bose.
Samsungin tietosuojakäytännöt saivat osakseen voimakasta kritiikkiä tänäkin vuonna. Mozilla Foundation kertoo, että Samsung kerää valtavan määrän dataa käyttäjistään. Se myös jakaa ja myy dataa eteenpäin. Tänä vuonna Samsung muun muassa luovutti arkaluonteisia tietoja ChatGPT:lle.
Terveys
Uusia Fitbit -laitteita ei voi ottaa käyttöön ilman, että hyväksyy Googlen tietosuojakäytännöt. Kaikki uudet Fitbit-laitteet vaativat Google-tilille kirjautumisen, mikä tarkoittaa, että kaikki laitteen keräämät terveystiedot päätyvät datajätti Googlelle.
Tuhmien listalta löytyvät myös muun muassa Amazon Halo Band, Huawei Watch Kids 4 Pro ja Samsung Galaxy Watch.
Lapset
Yksityisyydensuoja on erityisen tärkeä, kun kyse on perheen pienimmistä. Tuhmien listan kärjessä olikin tänä vuonna lapsille suunnattu kello, Angel Watch. Se mahdollistaa puhelut, GPS-seurannan, video- ja äänivalvonnan, sekä terveyssseurannan. Arkaluonteisista tiedoista huolimatta valmistaja ei paljasta tietosuojakäytäntöjään, joten käyttäjillä ei ole aavistustakaan, mihin heidän tietojaan käytetään. Toinen vastaava tuote on AngelSense Watch, joka tarjoaa monia samoja ominaisuuksia. Myöskään se ei täytä Mozilla Foundationin standardeja.
Amazonin kauppaama tekoälyrobotti Moxie lupaa auttaa lastasi säätelemään tunteitaan. Moxie litteroi kaiken, mitä lapsi sille sanoo ja voi jakaa osan tiedoista Googlen ja OpenAI:n kanssa. Tietosuojakäytännöissä todetaan ykskantaan, että on vanhempien vastuulla varmistaa, etteivät heidän lapsensa jaa henkilökohtaisia tietoja Moxien kanssa.
Lähde: Wepardi
Jatka lukemista
Kesän makuelämyksiä.
Hoitovaihtoehdot urheilijoille polvikipujen voittamiseksi
Säästä sähköä