OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Cathaoir Sona

Kirja-arvostelu: Seth Rogenin Vuosikirja on kreisikomedia kansien välissä

Seth Rogen: Vuosikirja. WSOY, 2022

Seth Rogen on komiikan ammattilainen. Hän teki jo varhaisteininä stand-upia ja suuren yleisön tietoisuuteen hän nousi hulvattomilla komedioillaan, kuten Superbad, Paksuna ja Pineapple Express. On siis päivänselvää, että myös hänen kirjansa ensisijainen tarkoitus on hauskuuttaa lukijaa. Kun uutiset Rogenin “elämänkerrallisesta” teoksesta alkoivat kiiriä maailmalla, moni varmasti samaistui Rogenin äidin toteamaan: “Olin huolissani siitä, että Seth kirjoittaa kirjaa, koska olin että mistä hän oikein kirjoittaa”. No, kyseessä ei ole niinkään perinteinen elämänkerta, kuin kokoelma hullunkurisia sattumuksia. Rogen jakaa elämänsä varrelta anekdootteja, jotka mukailevat hänen leffoistaan tuttuja teemoja; kannabiksen ja tyttöjen perässä juoksemista sekä ihan vain kaveriporukan yleistä sekoilua.

Vuosikirja ei ole raskas muistelmateos julkisuuden varjopuolista. Toki siinä kerrotaan mutkista, joita viihdealan huipulle kiipeämiseen kuuluu. Sävyltään teksti on kuitenkin hauskaa, kepeää jatkumoa fanien rakastamille kreisikomedioille. Seth Rogenin persoonallinen, letkeä puhetyyli kuuluu kirjassa. Itse asiassa se on kirjan kantava voima. Siinä mielessä kääntäjä Riina Vuokko on ollut vaikean tehtävän edessä. Tosifanit varmasti tietävät, miten vahvasti Rogenin huumori nojaa spesifiin kielenkäyttöön ja osuviin sanavalintoihin. Suomenkielisessä käännöksessä tuleekin jatkuvasti vastaan ilmaisuja, jotka jättävät miettimään, miten koomikko on asian itse englanniksi ilmaissut. Vuosikirjaa piinaa siis käännöskirjallisuuden yleinen lost in translation -ongelma; käännettäessä vitseistä hukkuu jotain väistämättä. Se ei ole kenenkään syytä, niin asia vain on. Mutta jos kirjaa ei syystä tai toisesta pääse lukemaan alkuperäiskielellä, ei hätää, kyllä suomennoksestakin varmasti irtoaa parit(kymmenet) hyvät naurut.

Osta kirja Adlibrikselta.

Vuosikirja

sidottu, suomi, 2022

Supersuositun koomikon hillitön elämäkerrantapainen.

”Toivottavasti tykkäät kirjasta ja jos et, olen pahoillani. Jos näet minut kadulla ja selität tilanteen, teen parhaani korjatakseni asian.” – Seth

Seth Rogen on kanadalainen näyttelijä, käsikirjoittaja ja tuottaja, joka on tehnyt antisankaruudesta taidetta Hollywoodissa. Hän aloitti uransa teininä stand-up-klubilla ja kirjoitti jo 14-vuotiaana maksusta vitsejä mohelille, juutalaiselle ympärileikkausten tekijälle. Rogen tunnetaan muun muassa elokuvista Superbad, ja Steve Jobs, jossa hän näytteli Steve Wozniakia. Hän asuu Kaliforniassa vaimonsa Lauren Millerin ja heidän koiransa Zeldan kanssa. Vuosikirja nousi ilmestyttyään New York Timesin bestseller-listalle.

Osta kirja täältä*

*Huomaathan, että OHO Live TV voi saada komission, mikäli ostat ylläolevan linkin kautta tuotteita. Näin autat meitä pysymään laatumediana!