OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Koska on paras aika liikkua? Sukupuolten välillä on eroja

Liikunta on tietenkin aina hyväksi, mutta Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan myös sillä, mihin vuorokauden aikaan liikuntaa harrastaa, on väliä. Mielenkiintoista on, että paras treeniaika saattaa olla erilainen naisilla ja miehillä. Tutkimuksessa nimittäin todettiin, että naiset polttivat enemmän rasvaa aamutreenin aikana, kun taas illat olivat pääsääntöisesti parempaa aikaa miehille.

Frontiers in Physiology-lehdessä julkaistuun tutkimuksessa tarkasteltiin monipuolisen treeniohjelman vaikutuksia terveyteen. Tutkimukseen osallistui 30 miestä ja 26 naista, jotka olivat perusterveitä, aktiivisia ja normaalipainoisia. Osallistujat olivat 25–55-vuotiaita. Osallistujat oli jaettu kahteen ryhmään, joista ensimmäinen harjoitteli tunnin ajan aamuisin ja toinen iltaisin. Kaikki osallistujat noudattivat samaa, tutkimusta varten suunniteltua ruokavaliota. Tutkijat tarkastelivat osallistujien verenpainetta, voimaa, aerobista kuntoa, notkeutta sekä kehon rasvaprosenttia tutkimuksen alussa ja lopussa. Kaikki tutkimukseen osallistuneet paransivat yleistä terveyttään ja suorituskykyään 12 viikkoa kestäneen kokeen aikana riippumatta siitä, mihin aikaan päivästä he treenasivat.

– Paras aika liikunnalle on silloin, kun saat sen sovitettua aikatauluusi, vahvistaa tutkimuksen johtava kirjoittaja ja Skidmore Collegen professori Paul Arciero BBC:llä.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että yksi ja sama malli olisi välttämättä kaikille paras. Tutkijoiden mukaan sukupuolten välillä oli havaittavissa eroavaisuuksia siinä, mihin aikaan treenaaminen tuotti parhaat tulokset. Tulosten perusteella vaikuttaisi siltä, että naisten, joiden tavoitteena on vähentää keskivartalon rasvaa ja alentaa verenpainetta, kannattaisi pyrkiä treenaamaan aamuisin. Jos tavoitteena on kehittää ylävartalon lihaksia sekä kohottaa mielialaa, iltatreeni vaikuttaisi olevan naisten kohdalla tehokkain. Kokeeseen osallistuneet miehet olivat vähemmän herkkiä vuorokaudenaikojen vaihteluille, mutta myös heidän kohdallaan vaikutuksia oli havaittavissa. Tohtori Acieron mukaan iltaisin tapahtuvan treenin todettiin olevan ihanteellinen miehille, “jotka haluavat kohentaa sydänterveyttä, aineenvaihduntaa, sekä henkistä hyvinvointia”.

Toistaiseksi ei ole täysin selvää, mistä erot naisten ja miesten välillä johtuvat ja aiheen tiimoilta kaivataankin lisää tutkimustietoa. Tutkijat kuitenkin arvelevat, että sukupuolten väliset erot muun muassa hormonitoiminnassa ja vuorokausirytmissä saattavat vaikuttaa asiaan.

Lähde: BBC, Frontiers in Physiology