OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Onko parisuhde päässyt urautumaan? Viisi muutosta, joiden avulla puhallat siihen uutta elämää

Kulttuurissamme rakkautta usein romantisoidaan, mutta oikeassa elämässä kestävä parisuhde vaatii paljon työtä ja jatkuvaa panostusta. Muuten suhde urautuu vuosien saatossa ja ihmiset kasvavat erilleen. Maton alle lakaistut ongelmat saattavat kasvaa ylitsepääsemättömiksi. Fear Is Not an Option ja Rethink Love -kirjojen kirjoittaja Monica Berg kuitenkin lupaa, että yhteys rakastavaisten välillä voidaan löytää uudestaan. Se tapahtuu tarkastelemalla uudelleen yhteistä sitoutumista ja vahvistamalla sitä konkreettisilla toimilla. Vaikka parisuhde olisi jatkunut pitkään, ei kenenkään pidä tyytyä tilanteeseen, jossa he eivät ole onnellisia.

– Tyytyminen ja piittaamattomuus ongelmia kohtaan ovat kasvun ja halujen täyttymyksen vastakohtia. Kun emme tee aktiivisia toimia suhteen vaalimiseksi, se alkaa polkea paikallaan ja unohdamme arvostaa sitä. Kun arvostus on menetetty, on vaikea saada asioita takaisin raiteilleen, Berg muistuttaa.

Hän esittää Poosh-sivustolla viisi konkreettista keinoa puhaltaa uutta elämää parisuhteeseen.

1. Esitä kysymyksiä

– Kysymisen sijaan saatamme luottaa vuosia vanhoihin oletuksiin. Varmista, ettet anna aiempien kokemusten määrittää nykyhetkeäsi. Me kehitymme ja muutumme jatkuvasti, samoin kuin motivaatiomme ja aikeemme. Vanhat oletukset välttämättä ole enää merkityksellisiä. Siksi olettamukset saattavat olla salakavalia, mutta kysymyksissä on voimaa. Kysymysten esittäminen antaa mahdollisuuden tutustua toiseen entistä syvemmällä tasolla, sekä auttaa ymmärtämään toisen sisäistä maailmaa, muuttuvia tarpeita ja toiveita, Berg sanoo.

2. Ota mallia ystävyydestä

– Ystävät yrittävät yleensä pidättäytyä raivokohtauksista ja pyrkivät mieluummin rauhoittumaan triggeröivässä tilanteen. He toimivat näin, koska heille ystävyyssuhde on tärkeämpi kuin yksi tunteenpurkaus. Ystävien käymissä keskusteluissa hauskuus ja ystävällisyys ovat läsnä. Yleensä vaikeissakin tilanteissa voi tehdä humoristisen huomautuksen tai muistuttaa sisäpiirivitsistä, Berg toteaa.

3. Pyydä sitä mitä haluat

– Meidän ei pidä hävetä sitä, että haluammee asioita, eikä meidän pitäisi myöskään hävetä pyytää niitä. Aivan liian usein ihmiset panttaavat halujaan, koska he pelkäävät vaikuttavansa liian suorasukaisilta, aggressiivisilta, vaativilta tai idealistiselta. Tai ehkä he pelkäävät, etteivät he pitäisi saamastaan vastauksesta. Olet kuitenkin itsellesi velkaa sen, että uskallat edes kysyä. Kuinka kumppani voi tietää mitä haluat, jos et osaa pyytää sitä häneltä, Berg muistuttaa.

4. Älä vältä vaikeita keskusteluja

– Kun ongelmia ilmenee, älä jätä niitä huomiotta. Vaikka et puuttusi niihin nyt, ne eivät katoa mihinkään tai korjaannut itsestään muutamassa vuodessa. itse asiassa niistä voi kasvaa sietämättömiä. Luvatkaa toisillenne, että keskustelette vaikeistakin aiheista, Berg neuvoo.

5. Harjoita läpinäkyvyyttä

– Jaa menneet ja nykyiset pelkosi, traumasi, sekä häpeän aiheesi. Mitä paremmin opit tuntemaan jonkun, sitä enemmän uskallat paljastaa itsestäsi olettaen, että tunnet olosi turvalliseksi ja koet tulevasi ymmärretyksi. Menestyksekkäässä parisuhteessa molemmat osapuolet ilmaisevat itseään, paljastavat hiljalleen oman sisimpänsä, toiveensa, fantasiansa ja unelmansa; jopa ne, jotka eivät välttämättä esitä heitä kaikkein suotuisimmassa valossa. Anna itsesi tulla nähdyksi ja rakastetuksi juuri sellaisena kuin olet, päättää Berg.

Lähde: Poosh