OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Kuinka haitallista satunnainen tupakointi on terveydelle?

Kaikki tietävät, että tupakointi on pahasta, mutta kuinka haitallista se todella on terveydelle? Elinikäisen tupakoijan riski sairastua vakavasti tai kuolla ennenaikaisesti on merkittävästi kohonnut tupakoimattomiin verrattuna, mutta satunnainen tupakoitsijakaan ei ole turvassa. The Bmj-lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että vain yhden savukkeen päivässä polttavilla ihmisillä on kohonnut sepelvaltimotaudin ja aivohalvauksen riski. Muita yleisiä tupakoinnin aiheuttamia sairauksia ovat erilaiset syövät, verenkiertohäiriöt ja keuhkosairaudet.

– Tupakointi voi nostaa verenpainetta ja sykettä, se nopeuttaa ikääntymisprosessia ja aiheuttaa pahanhajuista hengitystä, hampaiden kellastumista ja ienasairauksia… Osa tupakoinnin vaikutuksista on pysyviä, varoittaa englantilaisen Royal Pharmaceutical Societyn puheenjohtaja Thorrun Govind Stylist-lehdessä.

Satunnainen tupakoitsija huomaa vaikutukset nopeasti kunnossaan. Silloin tällöin tupakoivallakin leposyke saattaa olla jo koholla ja portaiden kiipeäminen voi hengästyttää.

– Tupakoijalla happi kulkeutuu huonommin sydämeen, keuhkoihin ja lihaksiin, heikentäen näin fyysistä suorituskykyä. Tupakointi vaikuttaa myös luihin ja niveliin, mikä taas altistaa osteoporoosin kaltaisille sairauksille, selittää LDN Mums Fitnessin perustaja Sarah Campus sivustolla.

Kuinka tupakasta luopuminen näkyy kunnossa?

Moni ajattelee, ettei satunnaisesta savukkeesta ole haittaa, mutta vaarana on, että satunnaisesta tupakoinnista kehittyy helposti jokapäiväinen tapa. Toki tupakoinnin vähentäminen on aina hyvästä, mutta terveyden kannalta paras päätös on luopua haitallisesta tavasta kokonaan.

– Jos tavoitteenasi on olla hyvässä kunnossa, tupakan, kuten muidenkin huumaavien aineiden suhteen järkevintä on lopettaa niiden käyttö kokonaan. Niitä ei vain voi harrastaa “terveellisellä” tavalla, muistuttaa henkilökohtainen valmentaja ja OriGymin perustaja Luke Hughes sivustolla.

Hyvä uutinen on, että tupakoinnin lopettava havaitsee todennäköisesti positiivisia muutoksia varsin nopeasti. Lepoyke laskee, verenkierto elpyy ja keuhkojen toiminta paranee. Tämän huomaa viimeistään treenatessa ja Campuksen mukaan liikunta voi itsessään auttaa lopettamisprosessissa.

– Tupakoinnin lopettaminen parantaa fyysistä kuntoa huomattavasti ja liikunta puolestaan voi auttaa hillitsemään tupakanhimoa.

Campus sanoo asiakkaidensa alkavan nähdä muutoksia yleensä kuukausissa. Joku huomaa hengittävänsä helpommin ja yskivänsä vähemmän jo kuukauden jälkeen, mutta osa muutoksista vaatii enemmän aikaa.

Suurin ongelma on tietenkin siinä, ettei tupakoinnin lopettaminen ole aina helppoa. Action on Smoking and Health -ryhmän edustaja Hazel Cheeseman kehottaa lopettajia noudattamaan ei henkäystäkään -sääntöä. Selkeiden rajojen asettaminen on tärkeää, sillä muuten on helppo ajatella, että “poltan vain tämän yhden”. On myös tärkeää miettivä tupakanhimon laukaisevia tekijöitä. Moni polttaa stressaantuneena tai sosiaalisissa tilanteissa, kuten illanvietossa. Kun tunnistat tilanteet, joissa todennäköisimmin sorrut polttamaan, on hyvä laatia selkeä suunnitelma siitä, kuinka voisit toimia toisin. Jos tupakoinnin lopettaminen tuntuu ylitsepääsemättömän vaikealta, voit ottaa tueksi vähemmän haitallisia vaihtoehtoja. Kokeile esimerkiksi sähkötupakaa silloin, kun tupakanhimo kasvaa sietämättömäksi. Myös sosiaalisella tuella on valtava merkitys. Voit esimerkiksi kokeilla lopettaa yhdessä ystävän kanssa. Yhdessä lopetuspäätöksen tekevät ihmiset tutkitusti onnistuvat useammin kuin yksin lopettavat.

Lähde: Stylist, The Bmj