OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: THL

Hellesää on terveysriski erityisesti ikääntyneille ja pitkäaikaissairauksista kärsiville

Lähipäiville on ennustettu voimakasta hellettä. Kuumasta säästä ja helleaalloista voi aiheutua vakavia terveyshaittoja erityisesti ikääntyneille ja pitkäaikaissairauksista kärsiville, muistuttaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Myös vauvat ja pienet lapset, raskaana olevat sekä kuumissa olosuhteissa työskentelevät ja urheilevat ovat alttiita kuumuuden haitoille.

Helteellä kannattaa karttaa auringonpaahdetta ja kuumia paikkoja sekä ylimääräistä fyysistä rasitusta. Hikoilusta johtuvan neste- ja suolavajauksen välttämiseksi on syytä nauttia riittävästi vettä ja muistaa myös syödä. Alkoholia on hyvä välttää helteellä, sillä se kuivattaa elimistöä. Jos alkoholia käyttää, kannattaa pitäytyä kohtuukäytössä ja miedoissa juomissa sekä muistaa juoda myös vettä.

Hyviä viilentymiskeinoja ovat uimaan pulahtamisen lisäksi viileät suihkut ja kylmäkääreet. Lisäksi kannattaa pukeutua kevyesti, muistaen kuitenkin suojautua auringon UV-säteilyltä.

Pidä sisätilat viileänä

Helteen terveyshaittojen ehkäisemiseksi on tärkeää pyrkiä pitämään sisätilat viileinä. Kotien lisäksi sisätilojen viileyteen on syytä kiinnittää erityistä huomiota sosiaali- ja terveydenhuollon hoitolaitoksissa sekä lasten päivähoitopaikoissa, joissa hoidetaan kuumuuden vaikutuksille herkkiin väestöryhmiin kuuluvia.

– Auringonpuoleiset ikkunat tulisi suojata päivisin esimerkiksi verhojen tai sälekaihtimien avulla. Ikkunat kannattaa sulkea, kun ulkoilma on sisäilmaa lämpimämpää ja tuulettaa sisätilat illalla tai yöllä ulkoilman viilennyttyä, sanoo THL:n tutkija Virpi Kollanus.

Jos sisätilat kuumenevat herkästi, kannattaa erityisesti riskiryhmään kuuluvien harkita siirrettävää jäähdytintä tai ilmalämpöpumpun asentamista. Myös tuuletin helpottaa oloa, jos ilman lämpötila on alle 35 astetta.

Jos sisällä lämpötila nousee tukalan kuumaksi, voi viettää aikaa jossakin muussa viileässä paikassa, kuten varjoisassa puistossa tai viilennetyssä julkisessa rakennuksessa. Julkisiin tiloihin ei pidä hakeutua, jos hengitystieinfektioon viittaavia oireita esiintyy.

Huolehdi läheisistä ja hakeudu tarvittaessa hoitoon

THL kehottaa jokaista huolehtimaan helteellä läheistensä hyvinvoinnista. Eritysesti tulee pitää huolta ikääntyneistä sekä perussairauksista tai heikentyneestä toimintakyvystä kärsivistä.

– Riskiryhmiin kuuluviin kannattaa pitää yhteyttä päivittäin. Tarvittaessa auta läheistäsi suojautumaan kuumuudelta, Kollanus toteaa.

Kuumuus sekä hikoilusta johtuva neste- ja suolavajaus voivat johtaa lämpösairauksiin, kuten lämpöuupumukseen. Lämpöuupumuksen oireita voivat olla esimerkiksi voimakas jano, voimakas hikoilu tai viileä ja nihkeä iho, heikotus, päänsärky, huimaus, ärtyisyys ja pahoinvointi. Kuumarasitus voi myös pahentaa pitkäaikaissairauden tai vakavan akuutin sairauden oireita.

– Pitkäaikaissairauksista kärsivien kannattaa keskustella hoitavan lääkärin kanssa jo ennakkoon siitä, kuinka kuumuus vaikuttaa sairauteen tai sen hoitoon käytettäviin lääkityksiin, Kollanus sanoo.

Jos ilmenee voimakkaita oireita tai perussairauden oireet selvästi pahenevat, tulee ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon, ensisijaisesti puhelimella (oma terveyskeskus, päivystys tai Päivystysapu p. 116117). Kiireellisissä tilanteissa tulee soittaa hätänumeroon 112.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL