OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Setan varapuheenjohtaja Pekka Rantala. Kuva Eliisa Alatalo, Seta

Toimiiko eheyttäminen? Seta tarttuu eheyttämistoimintaan Helsinki Pridessä

Valtakunnallinen Seta järjestää Helsinki Pride -viikolla 27.6.-3.7. keskustelutilaisuudet eheyttämistoiminnasta, transtutkimuksesta sekä ajankohtaisesta sateenkaaripoliittisesta tilanteesta. Aiemmin maaliskuussa julkaistiin laaja eheyttämistoimintaa koskeva selvitys.

Seta vaatii täyskieltoa lakiin niin kutsuttuihin eheyttämistoimiin eli seksuaalisen suuntautumisen, sukupuoli-identiteetin tai sukupuolen ilmaisun muuttamiseen tähtääviin toimenpiteisiin sekä niiden mainontaan ja markkinointiin. Eheyttämistoimet ovat epäeettisiä, vahingollisia ja loukkaavat ihmisoikeuksia.

– Eheyttämishoitoja tarjoavat pitävät esimerkiksi homoutta tai transsukupuolisuutta sairautena ja syntinä, joista ihminen voisi eheytyä cis-sukupuoliseksi heteroksi. Eheytystoimet aiheuttavat sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöille pitkäaikaista haittaa ja mielenterveysongelmia, koska tällainen manipulointi rikkoo ihmisen, sanoo Setan varapuheenjohtaja Pekka Rantala.

Eheyttämistoiminta toisintaa vanhoja ennakkoluuloja sateenkaari-ihmisyydestä ja on haitallista sateenkaari-ihmisille, siksi tavoitteena tulee olla eheyttämistoiminnan täyskielto kaiken ikäisten kohdalla. Viime vuosina toiminta on kielletty useassa maassa, myös EU kannustaa jäsenmaita ponnistelemaan toiminnan lopettamiseksi. Seta julkaisi selvityksen eheyttämistoiminnan kieltämisen mahdollisuuksista maaliskuussa.

– Meidän viestimme pridessä on, että jokainen sateenkaari-ihminen on arvokas ja ainutlaatuinen. Olemme ansainneet suojelua manipuloinnilta ja painostukselta, kuten muultakin väkivallalta, häirinnältä ja syrjinnältä, Rantala painottaa.

Eheyttämistoiminnan kieltoon tähtäävä Ehjänä syntynyt -kansalaisaloite on parhaillaan eduskunnan käsiteltävänä.

Lähde: Seta Ry