OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuvatoimisto Gorilla info@gorilla.fi +358 10 38 78 050

Viidennes suomalaisista aikoo lomailla ulkomailla – mökille suuntaa joka kolmas

Ulkomaanmatkailu on lisääntynyt koronavuosien jälkeen, mutta suomalaiset ovat edelleen mökkikansaa, selviää S-Pankin Suuresta Mökkikyselystä.

Koronarajoitusten hellittäminen on saanut suomalaiset varaamaan ahkerasti ulkomaanmatkoja, ja jopa viidennes suomalaisista aikoo matkustaa kesälomallaan ulkomaille. Ulkomaille suuntaavista 56 prosenttia aikoo lomailla kaupungissa ja 40 prosenttia viettää rantalomaa. Suositumpaa on kuitenkin lomanvietto kotimaassa kotioloissa, matkustellen tai mökkeillen. Kolmannes vastaajsta aikoi mökkeillä kesälomansa aikana.

– Suomalaiset ovat edelleen mökkikansaa. Puolella suomalaisista on käytössä joko oma tai jaettu mökki, ja vuokraaminenkin on yhä suositumpaa, kertoo lainojen kehityspäällikkö Päivi Huttunen S-Pankin tiedoteessa.

Suomalaisten mielestä mökillä on oltava vähintäänkin sauna, jääkaappi ja sähköt. Television ja veneen suosio nousee iän karttuessa, kun taas palju ja suihku kiinnostavat selvästi enemmän nuorempia mökkeilijöitä. Verrattuna viime vuoden tutkimukseen toiveet mökin varustelutasosta ovat laskeneet. Ainoastaan ilmalämpöpumpun merkitys on kasvanut huomattavasti: 36 prosenttia vastaajista pitää sitä tärkeänä mukavuutena mökillä.

– Vaikka toiveet varustelutasosta ovatkin hieman edellisvuodesta laskeneet, niin pidemmän ajan suuntaus on kuitenkin kohti yhä paremmin varusteltuja vapaa-ajanasuntoja. Ilmalämpöpumpun suosiota todennäköisesti selittää sen vaikutus asumismukavuuteen, laitteen tunnettuuden kasvu sekä viime vuosien helteiset kesät, Huttunen sanoo.

Huono sää ja bensan hinta hillitsevät mökkeilyhalua

Suurin osa suomalaisista toivoo, että mökki olisi kohtuullisen ajomatkan päässä. Mökkikyselyyn vastanneista 41 prosenttia on sitä mieltä, että mökkimatka voi olla enintään 100 kilometriä ja 22 prosenttia on valmis matkustamaan korkeintaan 200 kilometriä. Toisaalta etenkin kohonnut bensan hinta hillitsee suomalaisten mökkeilyhalua. Myös huono sää, sukulaiset sekä mökin kunnossapitotyöt vaikuttavat negatiivisesti.

Vaikka koronavuosien suurin mökkibuumi onkin jo hieman laantunut, ovat mökinostajat edelleen valmiita ostamaan kalliimpia mökkejä kuin ennen koronaa. Nyt 43 prosenttia mökinostoa pohtivista olisi valmis maksamaan yli 80 000 euroa, kun vastaava luku vuonna 2019 oli 36 prosenttia. Toisaalta kaikista kalleimpien, yli 150 000 euroa maksavien mökkien ostajakunta on mökkikyselyn perusteella hieman pienentynyt.

Tutkimuksen toteutti S-Pankin toimeksiannosta Kantar. Tutkimusaineisto kerättiin Kantarin internet-paneelissa 6.5.–10.5.2022. Tutkimukseen vastasi 1 067 yli 15-vuotiasta suomalaista. Vastaajajoukko edustaa 15–79-vuotiasta väestöä.

Lähde: S-Pankki