OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Valokuva: Paco Ulman

Neuvostoliiton toisinajattelijoiden taiteen tähtiä Kumun näyttelysalissa

Maaliskuussa sodanvastaisena eleenä Kumussa tyhjänä avattu Ajattelevat kuvat -näyttely on täyttynyt tauluilla. Näyttely kutsuu kävijöitä tutustumaan niin virolaisten, latvialaisten ja liettualaisten taiteilijoiden konseptualistisiin teoksiin kuin myös Moskovan toisinajattelijoiden taiteeseen. Suurin osa esillä olevista töistä on päätynyt näyttelyyn tunnetun yhdysvaltalaisen taiteenkeräilijän Norton Dodgen kokoelmasta New Jerseystä.

Monet neuvostoajan valtaapitäviin kriittisesti suhtautuneen konseptualistisen taiteen tunnetuimmista Ilja Kabakovin, Viktor Pivovarovin, Erik Bulatovin ja Irina Nahhovan teoksista ovat Virossa esillä ensimmäistä kertaa. Varsin monet näyttelyn upeista sarjoista ovat hajallaan yhdysvaltalaisissa ja eurooppalaisissa taidekokoelmissa, ja ne tulevat ensimmäistä kertaa uudestaan yhteen Kumun näyttelyssä. Tällä tavoin tapaavat esimerkiksi latvialaisen Miervaldis Polisin upeat sarjat Polis Venise (Polis Venetsiassa) ja Kolossien saari, joiden osat ovat nykyään Zimmerlin taidemuseon omistuksessa New Jerseyssä ja Zuzānsiten taidekokoelmassa Latviassa. Leonhard Lapinin 1970-luvun lopun vaikuttava maalaussarja Merkit puolestaan on kokonaisuudessaan esillä ensimmäistä kertaa Virossa, sillä Dodge hankki sarjan neuvostoaikana ja se päätyi Yhdysvaltoihin. Kumun isossa salissa aluksi sodanvastaisena protestina ilman töitä avattu näyttely alkoi huhtikuun loppupuolella täyttyä töistä. Jokaiseen teemahuoneeseen on tullut parin viikon välein yksi teemaa avaava tai aiempien töiden kanssa keskusteleva teos tai sarja lisää. Näyttelyyn tulee lisää teoksia joka toinen viikko elokuun alkuun saakka. Muuttuneella suunnitelmalla ja ratkaisulla museo haluaa esittää aikamme tapahtumia koskevia kysymyksiä ja osallistua keskusteluun kulttuurin roolista kriisitilanteessa.

– Teimme tätä näyttelyä aivan toisenlaisessa maailmassa kuin alun perin oli suunniteltu ja jossa Moskovan ja Baltian maiden dialogista keskusteleminen sai tyystin toisenlaisen merkityksen. Tyhjä sali viittasi tämän dialogin mahdottomuuteen uudessa geopoliittisessa tilanteessa. Toisaalta näyttelyssä esiintyvät moskovalaistaiteilijat ovat etniseltä ja kulttuuriselta taustaltaan hyvin erilaisia, he jo vuosikymmeniä asuneet lännen taidekeskuksissa eivätkä millään tavalla edusta nykyistä Venäjää. Tyhjiä näyttelysaleja täyttäessämme olemme sen vuoksi jättäneet sivuun valtiolliset tai kansalliset kategoriat pitäneet lähtökohtanamme yksittäisiä teoksia sekä niiden historiallista ja nykyistä merkitystä. Samalla toivomme toisinajattelijoiden taiteen esillepanolla voivamme tukea Venäjän demokraattista kehitystä, joka on taas vajonnut totalitarismin helmoihin ja kaipaa kipeästi muutosta jo siksikin, että sodan saisi loppumaan, kuraattorit Liisa Kaljula ja Anu Allas valottavat prosessiksi muodostuneen näyttelyn taustoja.

Vuodesta 2016 lähtien Yhdysvalloissa sijaitsevan Zimmerlin taidemuseon kanssa valmistellun tutkivan Ajattelevat kuvat -näyttelyn oli tarkoitus keskittyä baltialaisten ja moskovalaisten taiteilijoiden 1970–1980-luvulla käymään dialogiin. Näyttely jatkaa Zimmerlin taidemuseossa järjestettyä Jane A. Sharpin kuratoimaa Ajattelevat kuvat. Moskovan konseptualistista taidetta Norton ja Nancy Dodgen kokoelmasta -näyttelyä. Norton Dodge (1927–2011) oli yhdysvaltalainen taloustieteilijä ja sovjetologi, joka matkusti Neuvostoliittoon ensimmäisen kerran Harvardin yliopiston opiskelijana 1955. Seuraavien vuosikymmenten aikana Dodge keräsi agenttien avulla runsaasti sekä venäläistä että muista neuvostotasavalloista peräisin olevaa epävirallista taidetta ja salakuljetti sitä Yhdysvaltoihin. Nyt hänen yli 20 000 teosta käsittävää kokoelmaansa säilyttää Rutgersin yliopiston yhteydessä sijaitseva Zimmerlin taidemuseo.

Näyttely Kumun isossa salissa on esillä 14. elokuuta saakka.

Lähde: Eesti Kunstimuuseum