OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

unsplash.com

Joka kolmas suomalainen haluaisi matkustaa ulkomaille kuuntelemaan suosikkiartistiaan tai -bändiään

Suosikkiartistin tai -bändin keikka ulkomailla tarjoaa hyvän syyn lomamatkalle – ebookers kertoo, mistä syistä suomalaiset matkustavat musiikin perässä.

Kesä on tunnetusti täynnä keikkoja, konsertteja ja festareita, ja Eurooppaa hemmotellaan tänä kesänä useilla kiinnostavilla musiikkitapahtumilla. Viime vuosien matkustusrajoitusten jälkeen suomalaiset suuntaavat jälleen ulkomaanmatkoille, ja monien matkahaaveisiin sisältyy myös keikka-, konsertti- tai festarielämys. 

Jopa joka kolmas suomalainen kertoo, että matkustaisi mielellään tänä ulkomaille suosikkiartistinsa tai -bändinsä keikalle tai konserttiin. Innokkaimpia musiikin perässä matkustajia ovat 18-24 -vuotiaat, joista 57 % kertoo haluavansa ehdottomasti lähteä matkalle musiikin perässä. Kiinnostus lähteä ulkomaille kuuntelemaan suosikkibändiä tai -artistia on kasvanut eniten 18-24 -vuotiaiden joukossa, joista 35 % kertoo kiinnostuksen vain kasvaneen viimeisten vuosien aikana. Ulkomaille musiikin perässä mielii suurin osa vastanneista suomalaisista, sillä 74 % kertoo kiinnostuksen ulkomaille keikalle tai festareille lähtemiseen pysyneen entisellään tai kasvaneen entisestään. 

Suurimmaksi syyksi ulkomaille musiikin perässä matkustamiseksi (64 %) suomalaiset kertovat sen, että matka keikalle tai konserttiin on oiva syy lomamatkalle. Lähes 60 % vastaajista kertoo myös, että suosikkiartisti tai -bändi ei tule esiintymään Suomeen, joten siksi keikan perässä suunnataan ulkomaille. Yli puolet (51 %) vastaajista kokee myös, että matkakohteessa oleva keikka tai konsertti on oiva tapa tehdä omasta matkasta uniikki ja ikimuistoinen. 

Keikka- tai konserttimatkalle vastaajia eniten innostaisi bändien ja artistien esiintyminen kiinnostavissa matkakohteissa. Etenkin 18-24 -vuotiaista ja 25-34 -vuotiaista joka toinen kertoi kaipaavansa kiinnostavia bändejä ja artisteja esiintymään houkutteleviin matkakohteisiin. Viidennes kaikista vastanneista toivoi myös inspiraatiota siihen, miten keikka- tai konserttivierailun voisi yhdistää kaikkeen muuhun, mitä matkakohteessa voi nähdä ja kokea. 

– Oman suosikkibändin tai -artistin keikka tarjoaa hyvän mahdollisuuden lomamatkalle ja taatusti uniikille matkakokemukselle, kun oman intohimon ympärille voi suunnitella koko matkan. Keikkamatkaan liittyy usein monenlaisia järjestelyitä, ja on hyvä, että suuren osan matkajärjestelyitä saa helposti säilymään samassa paikassa, ebookersin markkinointipäällikkö Leif Neuvonen kertoo.

– Olitpa varaamassa matkaa kohteessa esiintyvän bändin ympärille tai etsimässä kiinnostavassa kohteessa olevia keikkoja tai konsertteja, livemusiikki kiinnostavassa matkakohteessa on unohtumaton elämys. Suomalaiset kaipaavat inspiraatiota ja vinkkejä siitä, miten intohimon musiikkia ja matkustamista kohtaan voi yhdistää matkalla, ja niitä löytyykin runsaasti erilaisista blogeista ja nettisivuilta. Oman matkavarauksen tiedot majoituksesta lentoihin ja auto-vuokrasta muihin aktiviteetteihin löytyvät helposti ebookersin omasta sovelluksesta, kertoo ebookersin markkinointipäällikkö Leif Neuvonen. 

Suomalaista keikka- ja konserttimatkalle vetää raskas musiikki ja klassikot menneiltä vuosikymmeniltä

Perinteisesti suomalaisten suosiossa oleva raskas musiikki näkyy myös toiveissa keikka- ja konserttimatkoja kohtaan. ebookersin tutkimuksessa vastaajat saivat kertoa, minkä Euroopassa kesällä esiintyvän bändin tai artistin keikalle haluaisivat erityisesti mennä, ja raskaan musiikin parissa useiten mainittiin muun muassa Rammstein, Metallica ja Nightwish. 14 % tutkimukseen vastanneista valitsi lisäksi Euroopassa kesällä konsertoivista bändeistä ja artisteista kiinnostavimmaksi Iron Maidenin, joka oli myös vaihtoehdoista keikka, jolle miehet (21 % vastaajista) menisivät mieluiten. Sooloartisteista 17 % kaikista vastaajista valitsi suosikikseen Ed Sheeranin, joka oli myös naisten suosikki Harry Stylesin ohella. 

Ulkomaille suuntautuvalla keikka- ja konserttimatkalla monien suomalaisten mieleen myös menneiltä vuosikymmeniltä tutut bändit ja artistit. Monien vastaajien toivelistalta löytyy muun muassa ABBA, Bruce Springsteen, Madonna ja Queen. 

Musiikkimatkalla nautitaan paikallisesta tunnelmasta ja syödään hyvin

Musiikkiin keskittyvä matka tarjoaa suomalaisille mahdollisuuden myös muuhun lomailuun kiinnostavassa kohteessa. 72 % vastanneista kertookin musiikkimatkalla toivovansa pääsevänsä samalla nauttimaan kohteen paikallisesta hyvästä ruuasta ja juomasta. Hiukan yli puolet vastanneista lisäksi toivoo matkalla tutustuvansa paikalliseen kulttuuriin ja perinteisiin. 

Etenkin 18-24 -vuotiaiden sekä 25-34 -vuotiaiden suunnitelmiin musiikkiin liittyvällä matkalla sisältyy lisäksi luontokohteisiin tutustumista ja livemusiikin kuuntelua. 18-24 -vuotiaista lisäksi lähes neljännes toivoo matkalla pääsevänsä viettämään yön uniikissa ja ikimuistoisessa majoituskohteessa. Majoittuminen asuntoveneessä tai vaikkapa linnassa tarjoaa viimeisen silauksen ikimuistoiselle matkalle.

– On hienoa huomata että suomalaisten pystyvät musiikkimatkalla yhdistämään monia intohimojaan, ja suomalaisten suurimmat matkoihin liittyvät kiinnostuksen kohteet- paikalliset perinteet ja hyvä ruoka, löytyvät myös musiikkimatkoilta. Suomalaiset selvästi toivovat matkoilta monipuolisesti elämyksiä ja kokemuksia ja haluavat saada matkastaan mahdollisimman paljon irti, Neuvonen summaa. 

– Suomalaisten musiikkimaku joustaa raskaasta metallista kevyempään poppiin ja tuttuihin kappaleisiin, jotka innostavat laulamaan mukana. On hienoa nähdä suomalaisten yhdistävän musiikin ympärille myös muita kiinnostuksen kohteitaan, kuten suurimman matkailua koskevan intohimonsa – hyvän ruoan ja juoman, Neuvonen summaa. 

*ebookersin matkailututkimus tehtiin Bilendin hallinnoimassa M3 Panelissa 1.-7.6.2022. välisenä aikana.

Siihen vastasi 1000 suomalaista ja vastaajajoukko kiintiöitiin väestöä edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan. Bilendi on Suomen Markkinatutkimusliiton ja ESOMAR:in jäsenyritys.