Festarikesä on alkanut ja se tarkoittaa tietenkin, paitsi hyvää musiikkia, huomiota herättävää pukeutumista. Maailmantähdet näyttävät festarimuodin mallia suurilla kansainvälisillä festivaaleilla, kuten Coachellassa ja Glastonburyssa. Yksi kaikkien aikojen suurimmista festarikuningattarista on tietenkin supermalli Kate Moss, jonka Glastonbury-tyyli on poikinut tuhansia jäljittelijöitä aina Alexa Chungia myöden. Mossin ikimuistoisin asu nähtiin vuonna 2005, jolloin malli valitsi ylleen miesten muodin inspiroiman puvunliivin, mikroshortsit ja Hunterin kumisaappaat. Kumpparit eivät äkkiseltään kuulosta muotietoiselta valinnalta, mutta niistä on (osittain Mossin ansioista) muodostunut Glastonbury-tyylin symboli.
Kumisaappaan historia
Voguen mukaan kumisaappaan historia juontaa juurensa 1790-luvulle. Se on sukua kiiltävästä nahasta valmistetulle hessiläiselle saappaalle, joita Iso-Britannian armeijan upseerit käyttivät. Yksi tärkeimmistä hahmoista, jota kumisaappaasta käy kiittäminen, oli Wellingtonin ensimmäinen herttua Arthur Wellesley. 1800-luvun alussa Wellesley antoi suutarilleen George Hobylle tehtäväksi valmistaa nahkasaappaasta versio, joka olisi joustava ja muotoutuisi paremmin jalan ympärille. Tätä saapasta, josta puuttui hessiläiselle saappaalle tunnusomainen tupsu, kutsuttiin Wellingtonin saappaaksi. (Yhä nykypäivänä kumisaapasta kutsutaan brittienglannissa nimellä wellington boot.) Samaan aikaan jalkinevalmistajat kiinnostuivat kumista ja niin myös Wellingtonin saappaasta alettiin valmistaa kumisia versioita. Kumisaappat olivat vallankumouksellinen innovaatio; ranskalaiset maanviljelijät käyttivät niitä pelloilla työskennellessään ja ensimmäisen maailmansodan sotilaat pukivat ne ylleen välttyäkseen juoksuhautajalalta.
Brändi, joka valmisti sotilaille valtavia määriä kumisaappaita, oli Hunter Boot, joka on vielä tänäkin päivänä johtava kumisaapasbrändi maailmalla. Vaikka sota loppui, vedenpitävä, mukava ja suhteellisen edullinen saapas pysyi käytössä. Kun Hunter 50-luvulla esitteli vihreän kumisaappaan, suosio räjähti. Tyylin ottivat omakseen brittiläisen seurapiirin jäsenet. Jopa prinsessa Diana tunnettiin Hunter-saappaiden suurena fanina.
Käytännöllisestä jalkineesta muoti-ilmiöksi
Glastonbury-festivaali sai alkunsa vuonna 1970. Worthy Farmin alueella järjestetyssä tapahtumassa maa oli usein mutainen, kiitos Britannian sateisen sään. Musiikin ystävät alkoivatkin nopeasti käytännön syistä suosia kumisaappaita. Kun Moss ja muut muodin edelläkävijät alkoivat vierailla Glastonburyssa 2000-luvulla, myös he valitsivat usein ylleen Hunterin kumpparit. Fanit seurasivat perässä ja pian kumisaappaasta tuli todellinen trendikenkä.
Sittemmin monet suuret muotitalot Saint Laurentista Chaneliin ovat kosiskelleet festarikävijöitä omilla versioillaan ja tänäkin vuonna Glastonburyssa nähtiin huikea määrä jos jonkilaisia kumisaappaita. Itse asiassa, kumisaappaita on tapahtumassa niin valtavasti, että joka vuosi alueelta kerätään festivaalin päätyttyä tuhansia hylättyjä kumppareita. Hyväntekeväisyysjärjestöt ovat ryhtyneet keventämään tätä roskataakkaa jakamalla festarikävijöiden jälkeensä jättämiä kumisaappaita vähävaraisille. Ja niin kumisaapas palautuu musiikin hiljennyttyä jälleen muoti-ilmiöstä käytännölliseksi arkijalkineeksi.
Jatka lukemista
Kesän makuelämyksiä.
Hoitovaihtoehdot urheilijoille polvikipujen voittamiseksi
Säästä sähköä