OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

unsplash.com

Parhaat vinkit puhelimen kesäkäyttöön – näin asiantuntijat neuvovat

Kesän touhuissa ja tapahtumissa älypuhelin on merkittävässä roolissa. Mitä tehdä, jos puhelin katoaa tai akku on loppumaisillaan keskellä metsäretkeä? Kokosimme yhteen asiantuntijoiden parhaat neuvot. 

Kesä on täynnä menoa ja meininkiä, kun auringon, lämmön ja lomatunnelmien innostamat suomalaiset viettävät kesälomiaan. Puhelin kulkee lomalla ja suunnitelmissa ahkerasti mukana tallentamassa ikimuistoisia hetkiä, pitämässä yhteyttä muihin ja helpottamaan vaikkapa reittisuunnittelua ja matkavarausten hallintaa. Selvitimme asiantuntijoilta parhaat vinkit puhelimen kesäkäyttöön. 

Mitä tehdä, jos puhelin uimarannalla tai laiturilla putoaa veteen?

– Nyt on toimittava nopeasti ja nostettava puhelin vedestä mahdollisimman äkkiä. Mitä vähemmän vettä menee puhelimeen sisään, sitä parempi. Kastuneen laitteen virta on kytkettävä pois päältä, eikä sitä saa yrittää käynnistää tai ladata välittömästi kastumisen jälkeen. Jos puhelimen päälle kaatuu vaikkapa limpparia tai se putoaa suolaiseen meriveteen, kannattaa laite huuhdella puhtaalla vedellä ja kuivata heti kastumisen jälkeen. Peruskuivauksen jälkeen puhelimen kaikki avattavissa ja irrotettavissa olevat luukut ja osat kannattaa avata ja poistaa. Kuivaa puhelinta talouspaperiin käärittynä ilmatiivissä pussissa riisin kanssa ainakin kaksi vuorokautta, ennen kuin yrität käynnistää sitä uudelleen. Jos puhelin toimii käynnistyksen jälkeen normaalisti, selvittiin sukelluksesta tällä kertaa säikähdyksellä ja pienellä ensiavulla, mutta jos jokin toiminto ei toimi entiseen tapaan, puhelin on syytä viedä huoltoon, sanoo Xiaomin laitteille huoltopalveluita tarjoavan Reseten myyntijohtaja Juha-Pekka Willman

Mitä tehdä, jos puhelin festarihumussa tai mökkeillessä katoaa?

– Xiaomin puhelimista löytyy “Etsi laite” -toiminto, jonka avulla puhelimen voi paikantaa helposti, kun katoamisen huomaa. Puhelimen voi palvelusta käsin laittaa soittamaan hälytysääntä, jolloin puhelimen voi helpommin paikantaa vaikkapa mökillä. Toiminnon sijaintitiedot voi myös automatisoida tilanteisiin, jolloin akku on loppumassa tai kun puhelimesta katkaistaan virta – tällöin ainakin viimeisin paikannustieto on pilvipalvelussa tallessa, Xiaomi Suomen myyntipäällikkö Pekko Honkasalo kertoo. 

Älyrannekkeista ja -kelloista löytyy usein myös vastaavanlainen toiminto, jolloin puhelin päästää äänimerkin kertoakseen sijaintinsa. 

Miten kesälomasta voisi rauhoittaa tärkeän hetken, kuten vaikkapa häät, jolloin on täysin hetkessä ilman puhelinta?

– Puhelin on oiva laite taltioimaan ikimuistoisia hetkiä, mutta toisinaan tuntuu hyvältä keskittyä täysin käsillä olevaan hetkeen ilman puhelinta. Puhelimista löytyvään Älä häiritse -tilaan voi määrittää ajankohdat, jolloin se on automaattisesti päällä ja päästää läpi vain tähdellä merkittyjen yhteystietojen puhelut. Tilaisuuksissa, joissa halutaan varmaa rauhaa, mutta käyttää vaikkapa kameraa, voi puhelimen laittaa äänettömälle ja lentokonetilaan. Tällöin yhteydenotot ja eri sovellusten ilmoitukset eivät kaiu vaikkapa hääkirkossa istuttaessa, Honkasalo jatkaa. 

Kuinka puhelimen akun saa kestämään mahdollisimman pitkään vaikkapa telttaretkellä, missä lataus mahdollisuuksia ei ole?

– Puhelimen lentokonetila voi auttaa akun käyttöiän lisäämisessä, kun puhelin ei yritä ottaa yhteyttä matkapuhelinmastoihin. Useimmissa Xiaomi-puhelimissa lisäksi voi valita myös akkua säästävän, tasapainotetun tai suorituskykyä lisäävän tilan välillä, ja varsinkin akkua säästävä tila keventää akun kuormitusta, Honkasalo kertoo.

Puhelimessa voi myös pitää päällä ultravirransäästötilaa, jonka saa päälle akkuasetuksista. Tämä keventää kaikkia taustatoimintoja, pitäen kuitenkin yhteystieto-, tekstiviesti- ja puhelinsovellukset käytössä mutta rajoittaa muuta kulutusta. Akku kestää tällöin neljä kertaa tavallista kauemmin. 

Missä kannattaa säilyttää puhelinta helteillä?

– Ei ainakaan takataskussa! Puhelimen akku koostuu kerroksista, jotka eivät normaalisti ole kosketuksista toisiinsa. Jos puhelin syystä tai toisesta taittuu, vaikka vahingossa sen päälle istuttaessa, kerrokset joutuvat kosketuksiin ja tästä voi aiheutua vaaratilanne. Puhelin kannattaa säilyttää kuivassa ja viileässä paikassa, josta se ei pääse putoamaan tai siihen ei kohdistu muutakaan fyysistä rasitusta, jatkaa Honkasalo.

Mitä tehdä kuumana kesäpäivänä jos puhelin tuntuu ylikuumentuvan? Mistä tietää että puhelimelle on liian kuuma?
 

– Tyypillisesti puhelimen ylikuumenemisen huomaa – tottakai itse laitteen huomattavasta lämmöstä – mutta myös huomattavan tahmeammasta käyttöliittymästä. Akku ei pidä liiasta kuumuudesta, joten laitteen käyttöiän puitteissa sitä kannattaa varjella esimerkiksi pitämällä laite poissa suorasta auringonvalosta vaikkapa rannalla. Puhelinten jäähdytys ei ole mekaanista vaan perustuu lämmönsiirtoon, joten kuumenemista voi hillitä rajoittamalla taustatoimia, toisin sanoen sulkemalla sovellukset, jos niitä ei käytä,  ja siirtämällä puhelin varjoisaan ja ilmastoituun paikkaan viilenemään, Honkasalo summaa.

Mitä tehdä, jos puhelin putoaa pyöräretkellä asvaltille ja puhelimen näyttö menee rikki? 


Näyttö on ihan oikeaa lasia, joten varo lasinsiruja! Tarkista, toimiiko kosketustoiminto. Puhelimen vielä reagoidessa kannattaa suorittaa varmuuskopiointi, koska rikkoutuneen näytön kanssa ei ole varmuutta siitä, kuinka kauan puhelin vielä toimii. Näytön rikkoutuminen on yksi yleisimmistä huoltokäyntien syistä, ja sen korjaaminen on helppoa ja nopeaa. Siksi suosittelen tuomaan puhelimen mahdollisimman pian huoltoliikkeeseen, ettei laitteelle aiheudu mahdollisia lisävahinkoja, Reseten Juha-Pekka Willman jatkaa. 

Lähde: Xiaomi