OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Nyt saatiin vastaus ikuisuuskysymykseen: tämä on suomalaisten lempiväri autolle

Suomalaisten lempiväri autolle on musta, kertoo yli tuhat vastaajaa kerännyt Kamuxin Suomalaiset autokaupoilla 2022 -tutkimus. Tätä mieltä on 30 prosenttia vastaajista, kun taas toiseksi suosituin väri, eli punainen, jää äänisaaliiltaan puoleen tästä. Kamuxin Suomen maajohtaja Jani Koivu muistuttaa, että ulkoväri voi vaikuttaa auton jälleenmyyntiarvoon.

Mustan ja punaisen jälkeen seuraavaksi suosituimmat värit autolle ovat järjestyksessä harmaa (12 %), sininen (12 %), hopea (9 %) ja valkoinen (9 %). Erityisen mielenkiintoista on mustan ja punaisen suosion vaihtelu eri ikäryhmissä. Nuorimpien kuskien keskuudessa musta (46 %) vie selkeän voiton punaisesta (9 %), mutta mitä vanhempi vastaaja, sitä enemmän punainen puhuttelee. 55–64-vuotiaat vastaajat jo arvottavat punaisen mustaa viehättävämmäksi, ja ero punaisen eduksi vain kasvaa tätä vanhemmassa vastaajaryhmässä. 65–70-vuotiaat itse asiassa pitävät hopean väristäkin enemmän kuin mustasta.

Tutkimuksen mukaan vain 12 prosenttia vastaajista pitää auton väriä erittäin tärkeänä ostopäätökseen vaikuttavana asiana, mikä jättää sen 25 annetun vaihtoehdon joukossa lähelle häntäpäätä.

– Oman kokemukseni mukaan asia ei todellisuudessa ole näin yksioikoinen. Ostotilanteessa huomaa, että ostajalle on paljonkin väliä sillä, miellyttääkö auto silmää vai ei. Sanoisin, että kyse on tilastoharhasta: vastaajat uskovat ja luottavat siihen, että heidän ostokriteerinsä perustuvat ensisijaisesti järkiajatteluun, mutta liikkeeseen tullessa tunne kipuaa järjen rinnalle ja katse kiinnittyy omaa silmää miellyttäviin autoihin, Koivu huomauttaa.

Hänestä se ei kuitenkaan ole huono asia.

– Halusimmepa sitä itsellemme myöntää tai emme, autoilukokemukseen suuresti vaikuttava tekijä on se, että voi olla ylpeä menopelistään ja tuntee sen omakseen. Monelle tämä on tärkeämpi ostokriteeri kuin puhtaat järkisyyt. Käytännönläheinen ostaja saattaa ottaa huomioon värin vaikutuksen jälleenmyyntiarvoon ja ylläpitoon: punainen haalistuu, kun taas musta ja valkoinen näyttävät helposti likaiselta. Mutta elämä ilman tunnetta on usein harmaata.

Tumma värisävy selkeästi suositumpi kuin vaalea

Vastaajilta kysyttiin jatkokysymyksenä, pitävätkö he valitsemastaan väristä enemmän tumman vai vaalean sävyisenä. Lähes kaksi kolmasosaa kertoo pitävänsä tummansävyisestä väristä, alle kolmasosa vaaleasta ja noin kymmenys ei osaa nimetä kantaansa. Iäkkäämmät vastaajat erottuvat joukosta tässäkin, sillä yli 54-vuotiaat ovat vaalean kannalla selkeästi useammin kuin muun ikäiset.

– Tutkimustulokset osoittavat, että vahvat värit vetoavat suomalaisiin. Autoliikkeissä valikoimaa on niin paljon, että jokaisesta väristä varmasti löytyy useampi varteenotettava vaihtoehto autoksi, Koivu sanoo.

Lähde: Kamux