OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: unsplash.com

Valoisat kuukaudet näkyvät ruokakauppa-asioinnissa: päivän pidentyminen saa suomalaiset asioimaan kaupassa myöhemmin

Suomalaisten tavat käydä ruokakaupassa vaihtelevat vuodenkierron sekä esimerkiksi alueen mukaan. Tänä vuonna ostotavoissa näkyy myös koronapandemian lieventyminen. Viikonpäivistä perjantai pitää pintansa suomalaisten suosikkikauppapäivänä – ja on kärjessä myös verkkokauppa-asiakkaiden parissa. Tiedot selviävät K-ruokakauppojen Plussa-datasta. 

Koko Suomea tarkastellessa voi havaita, että valoisammat hetket saavat suomalaiset liikkeelle. Aivan pimeimpään aikaan joulu-helmikuussa kauppa-asioinnit vähenevät aivan aamun ensimmäisinä tunteita ja siirtyvät hieman myöhemmälle päivään, lounaan jälkeiseen aikaan. 

”Selkeästi myös huhtikuulta aivan elokuun loppuun asti kasvua nähdään myöhäisillan asioinnissa: kaupassa käydään valoisina kevät- ja kesäkuukausina huomattavasti enemmän iltakahdeksan ja keskiyön välisinä tunteina”, Keskon asiakasnäkemysjohtaja Heidi Jungar kertoo.

Alueellisia eroja tarkastellessa aamuvirkut kauppa-asioijat löytyvät Etelä-Savosta, Pohjois-Karjalasta, Päijät-Hämeestä, Kainuusta ja Kymenlaaksosta, jossa kaikissa asioidaan muuta maata useammin aamuneljän ja -kahdeksan välillä. Iltavirkkuja elää erityisesti Varsinais-Suomessa Uudellamaalla, Pirkanmaalla, Pohjanmaalla ja Satakunnassa: näillä alueilla K-ruokakaupoissa käydään muuta maata enemmän kello 20 jälkeen. Varsinaissuomalaiset asioivat kaupoissa muita suomalaisia useammin myös öisin, mitä selittää alueen useiden K-kauppojen erityisen laajat, jopa 24 tunnin aukioloajat. 

Suomalaiset käyvät nyt keskimäärin aiempaa useammassa kaupassa 

Keskimääräinen asiakas jakaa asiointiaan vuodessa tällä hetkellä noin 8,2 K-ruokakaupan välille, kun vuotta aikaisemmin vastaava luku oli 7,8.  

”Kasvanut kauppojen määrä selittyy sillä, että parantuneen pandemiatilanteen myötä ihmiset liikkuvat jälleen enemmän. Asiointia tehdään kulloisenkin tarpeen mukaan, esimerkiksi tietystä kaupasta tehdään viikko-ostokset ja täydennysostokset toisesta. Noin 1 200 K-ruokakaupan verkosto tekee sen, että kauppa löytyy joka tapauksessa todennäköisesti aina läheltä, Jungar kuvailee. 

Eniten asiointia hajautetaan viime vuoden tapaan Uudellamaalla (9,9), Pirkanmaalla (9,3) ja Varsinais-Suomessa (8,9). Kainuussa ja Ahvenanmaalla asuvat ovat puolestaan kaikkein kauppauskollisimpia. 

Oma vaikutuksensa sekä asiointiaikaan että -tiheyteen on kesällä mökkiläisillä.

”Pääkaupunkiseudun ja suurimpien kaupunkien asiakkaat liikkuvat kesäisin eniten mökkipaikkakunnilleen. Liikkeellä ollessa ollaan toisinaan vähemmän suunnitelmallisia: uskomme, että erityisesti mökkeilijät ovat näitä tiheästi ja useissa kaupoissa usein myös yömyöhäänkin asioivia. Lisäksi mökkien kylmäsäilytystilat ovat usein melko rajalliset, mikä johtaa osaltaan tihentyneeseen asiointiin”, Jungar valottaa.

Verkko tai kivijalka, suosituin ostospäivistä on perjantai 
 
Perjantai on suosituin kauppapäivä niin kivijalkakaupoissa kuin ruoan verkkokaupan toimituksissa asiakkaille. 

”Suomalaiset ovat kuitenkin kaikkiaan vähän kuin yhdestä puusta veistettyjä, kun katsotaan verkkokauppatilauksia ja niiden tekemisen tapoja. Aktiivisimmat verkkokauppakäyttäjät asuvat kasvukeskuksissa, ja kärjessä ovat Uusimaa, Pirkanmaa ja Varsinais-Suomi”, Jungar kertoo. 

”Verkkokauppa on asettunut osaksi suomalaisten asiointia ja havaintojemme mukaan kaupunkien asukkaat hyödyntävät verkkokauppaa myös loma-aikoina siellä missä ovat. Ilmiö on havaittavissa kesälomien aikana, mutta sama kehitys näkyy myös talvilomakausina Pohjois-Suomen kohteissa”, hän lisää. 

Kivijalan ohessa myös ruoan verkkokaupassa näkyy yhä selvemmin sen käyttö erilaisiin tarpeisiin, kun perinteisen kotiinkuljetuksen ja noutovaihtoehdon rinnalle ovat tulleet pikatoimitukset. 

”Monet asiakkaat tekevät säännöllisesti, esimerkiksi kerran viikossa isomman tilauksen verkkokaupan kautta. Sen rinnalla verkkokaupan pikatoimituksilla voidaan tehdä täydennysostoja viikolla tai vieläkin pikaisempaan tarpeeseen vaikka kesken leivonnan tai ruuanlaiton”, Jungar toteaa.