OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: K-ryhmä

Rosee kasvattaa edelleen suosiotaan ravintoloiden kesäviininä

Roseeviinien suosio ravintoloissa on vahvistunut edelleen. Ravintolatukkuri Kesprossa roseen myynti ravintoloille on kasvanut noin 30 prosenttia verrattuna viime kesään. Muutaman vuoden takainen uutuus Suomessa roseeprosecco on myös tavoittanut suuren yleisön.

”Erilaisten roseeviinien ja sen johdannaisten suosion kasvu johtuu siitä, että rosee koetaan hyvin kesäiseksi viiniksi. Näiden nautiskelu ravintoloissa painottuukin vahvasti kesäkuukausiin. Roseeviini on helppo vaihtoehto, kun haetaan hyvää seurustelu- tai nautiskeluviiniä”, kertoo Kespron viiniasiantuntija Vesa Kaukjärvi.

Roseeviinien suosion kasvu on jatkunut jo useita vuosia peräkkäin. Suurin nousu on jo taittunut, mutta Kesprossa roseen myynti ravintoloille on kasvanut edelleen noin 30 prosenttia verrattuna viime kesään. Kuohuviini roseeproseccon osalta myynninkasvu ravintoloille on noin 20 prosenttia verrattuna viime kesään.

Viinitrendit muuttuvat hitaasti

Viinimaailmassa kuluttajatrendit ovat hidassyklisiä, mutta roseeviinien ja sen johdannaisten suosio on näkynyt kuluttajatrendeissä hyvinkin näkyvästi viime vuosina.

”Osaltaan roseen suosion kasvuun vaikuttanee myös maahantuojien parantuneet valikoimat. Roseeviinit ovat ravintoloiden kesäterasseilla tuttu näky ja lähes yhtä tuttu ilmiö Suomessa on roseeproseccon valitseminen perinteisen kuohuviinin sijaan”, sanoo Kaukjärvi.

Sen sijaan rieslingin ja roseen sekoitus, muutaman vuoden takainen viinitulokas rieslingrosee tekee vielä tuloaan ravintolaterassien suuren yleisön kesäjuomana.

Vaikutteita Euroopasta

Erityisesti Euroopan vanhoissa viinimaissa roseeviinit ovat jo vuosikymmeniä olleet osana vakiintunutta viinikulttuuria. Roseeviinejä nautitaan ympäri vuoden ja Suomen kaltaisia kesäisiä kulutuspiikkejä ei näy.

”Monissa Euroopan maissa käytetään roseeviinejä paljon ruoan seurana. Rosee sopii myös ruoan kanssa nautittavaksi, sillä se on helppo yhdistää erilaisten kesäisten ruokien kanssa ja siten hyvin gastronominen viini”, toteaa Kaukjärvi.

Lähde: K-ryhmä