OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Vapaa-ajan asunnolla on syytä tarkistaa pistokkeiden kunto ennen sähköauton lataamista. Kuva: If vakuutus

Millainen on hyvä kotilatauspiste ja uskaltaako kesämökillä ladata? Näin lataat sähköautosi turvallisesti

Sähköautojen yleistyessä myös latauspisteiden tarve kasvaa. Yhä useamman taloyhtiön ja omakotitalon pihassa komeilee oma latauspiste. Reissussa lataaminen hoituu yleisillä latauspaikoilla, mutta myös kaverin mökillä tilapäinen lataaminen voi onnistua, kunhan sähköverkko ja pistokkeet ovat hyvässä kunnossa. Tärkeimmät turvallisen lataamisen säännöt pätevät latasit sähköautoasi missä tahansa.

Uudistaessaan autovakuutustaan sähköautoilijoille sopivammaksi If kysyi asiakkailtaan sähköautoiluun liittyvistä huolista. Moni sähköautoiluun siirtymistä pohtiva kertoi yhdeksi isoimmaksi huolenaiheekseen latauksen ja kotilatausaseman.

– Huoli on ymmärrettävä, sillä lataukseen liittyvät asiat ovat monelle uusia. Sähköautoiluun jo vaihtaneille asia on arkisempi ja huoletkin sen ympärillä pienempiä, kertoo Ifin ajoneuvovakuutuksista vastaava johtaja Eero Färkkilä.

Luotettu toimittaja tekee turvallisen kotilatausaseman

Kotilatauspiste helpottaa sähköauton omistajien arkea, kun virtaa omaan ajoneuvoon saa helposti omasta pihasta. Kotilatauspisteitä koskevat omat säännöksensä ja turvallisuusvaatimuksensa, joten oman sähköauton voi jättää latautumaan kotilatauspisteelle turvallisin mielin.

– Turvallinen kotilatauspiste asennuksineen maksaa yleensä 1 000–2 000 euroa. Polttomoottoriautoon verrattuna sähköauton käyttövoimakustannukset ovat alhaisemmat, ja jo muutaman vuoden ajoilla latausasema on yleensä maksanut itsensä takaisin, Färkkilä kommentoi.

Tärkein edellytys turvalliseen kotilataukseen on hankkia latausasema luotetulta toimittajalta, ja jättää asennus ammattilaisen käsiin. Näin voit olla varma, että kotilatausasemasi toimii saumattomasti yksiin kotisi muun sähköverkon kanssa, ja voit minimoida ylikuumenemis- ja tulipaloriskit.

Ifissä sähköauton latausasemat kuuluvat laajoihin kotivakuutuksiin.

Pistorasiasähköä poikkeustilanteissa

Jos olet aikeissa käyttää kotisi tai vapaa-ajan asuntosi tavallisia kotitalouskäyttöön tarkoitettuja pistorasioita sähköautosi tilapäiseen lataukseen, on syytä hankkia paikalle ammattilainen tarkistamaan, että pistokkeet ja kytkennät ovat hyvässä kunnossa. Jos et ole varma, uskaltaako vanhasta pistorasiasta ladata, kannattaa lataus hoitaa esimerkiksi kauppakäynnin aikana julkisella latauspisteellä.

– Lämpötolppia tai muita kotitalouspistorasioita ei tulisi käyttää säännöllisen lataukseen, sillä niitä ei ole rakennettu kestämään jatkuvaa suurta virtaa. Kotilatausaseman hankinta on siksi myös paloturvallisuuskysymys, kommentoi Färkkilä.

Jos väliaikaisesti käyttää esimerkiksi mökkireissussa tavallista pistorasiaa lataukseen, on suositeltavaa laskea lataustehoa, ettei polta sulakkeita.

Mikäli kotoa tai vapaa-ajan asunnolta löytyy ns. voimavirtapistoke, on niistä lataaminen selvästi nopeampaa, mutta siinäkin tapauksessa on syytä varmistaa pistokkeen kunto ja käyttää vain asianmukaista adapteria ja latauskaapelia.

Muista nämä, kun lataat sähköautoa kotona:

  1. Vältä purkkaratkaisuja, ja asennuta kotilatausasema alan ammattilaisen toimesta.
  2. Jos käytät kotoa jo löytyvää tavallista pistorasiaa sähköautosi tilapäiseen lataamiseen, pyydä ensin paikalle ammattilainen tarkistamaan, että pistorasia ja muut sähkökytkennät kestävät sähköauton lataamisen aiheuttaman rasituksen turvallisesti.
  3. Säilytä latauskaapelia hellästi ja huolella ripustamalla se käytön jälkeen koukkuun tai koriin. Älä anna sen roikkua pistokkeesta, sillä pistoke voi vaurioitua sen jäädessä roikkumaan oman painonsa varaan.
  4. Sähköauton latauksen vikaantuessa paloriski ja sähköiskun vaara kasvavat. On siis parasta käyttää ainoastaan auton mukana tulevia ja sen lataukseen sopivia johtoja.
  5. Mikäli huomaat sähköauton kotilatauksen aikana jotain epätavallista tai lataus ei toimi, ole yhteydessä ajoneuvon valmistajaan tai muuhun ammattilaiseen, joka voi varmistaa turvallisen lataamisen.

Lähde: If Vakuutus