OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: unsplash.com

Mitä tehdä, jos punkki puree? Syytä punkkipaniikkiin ei ole

Punkkien määrä on viime vuosina lisääntynyt. Niitä on löydetty jo lähes koko maasta aivan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Punkkeja tai niiden puremaa ei kannata kuitenkaan liikaa pelätä.

– Punkkipelolle ei kannata antaa valtaa, vaan nauttia ansaitusti Suomen kesästä. Punkeilta kannattaa kuitenkin suojautua hyvissä ajoin punkkirokotteella ja luonnossa liikkuessa esimerkiksi pitkälahkeisillä vaatteilla, Terveystalon yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen muistuttaa.

Punkin purema on usein huomaamaton – milloin pitää mennä lääkäriin?

Toisin kun usein luullaan, punkin purema on lähes huomaamaton. Punkki ruiskuttaa puremakohtaan aineita, jotka puuduttavat ja estävät verta hyytymästä. Moni huomaakin punkin kiinnittyneen yleensä vasta sitten, kun punkki on jo ehtinyt imeä verta itseensä.

− Jos punkki on edelleen kiinni ihossa, se pitää poistaa heti.

Pelkkä punkin purema ei normaalisti aiheuta toimenpiteitä. Puremakohtaa on kuitenkin hyvä tarkkailla muutaman viikon ajan pureman jälkeen.

− Jos ihossa punkinpureman kohdalla näkyy vielä viikon kuluttua puremasta läpimitaltaan yli 5 sentin ihottuma tai alueelle ilmestyy kasvavia ihottumia, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin, Jaakko Halonen kertoo.

Toimi näin, jos huomaat punkin tai sen pureman

  • Poista punkki ihosta mahdollisimman pian kapeakärkisillä pinseteillä tai punkkipihdeillä. Tartu punkin puruosiin niin läheltä ihoa kuin mahdollista. Vedä suoraan ihosta poispäin.
  • Älä purista punkkia tai peitä sitä rasvalla, kynsilakalla tms.
  • Puhdista haavakohta desinfiointiaineella tai vedellä ja saippualla.
  • Jos et saa poistetuksi punkkia kokonaisena, odota muutama päivä, jolloin punkin jäänteet on helppo poistaa pinseteillä tai puhtaalla neulalla.
  • Tarkkaile ihoa, johon punkki on pureutunut. Jos ihoon kehittyy 1–4 viikon kuluttua punoittava alue, jonka läpimitta on yli 5 senttiä, tai jos sinulle tulee kuumetta, päänsärkyä tai muita oireita, ota yhteys lääkäriin.

Lähde: Terveystalo