OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kaksipuoleiset aurinkopaneelit muodostavat Asuntomessujen ranta-alueelle katoksen. Kuva: Krista Keltanen

Suomalaisten ihannekoti on nyt energiaomavarainen

Asumisen ihanteet -tutkimuksen uusimmat tulokset kertovat energiaomavaraisuuden tärkeyden merkittävästä kasvusta. Epävarmat ajat myös vähentävät suomalaisten muuttohaluja ja lisäävät tyytyväisyyttä erityisesti nykyisen kodin sijaintiin.

Suomen Asuntomessut toteuttaa vuosittain Asumisen ihanteet -tutkimuksen, jossa selvitetään suomalaisten asumiseen liittyviä odotuksia ja haaveita. Vaikka asumisen ihanteet ovat suuressa mittakaavassa varsin hitaasti muuttuvia, näkyvät kahden pandemiavuoden vaikutukset lisääntyneinä tilatoiveina sekä lähiluonnon merkityksen kasvuna.

Omakotitalon suosio säilyy vankkana, sillä yli puolet suomalaisista haluaisi mieluiten asua omakotitalossa. Toive omasta tilasta jokaiselle perheenjäsenelle elää vahvana, mutta etätyön määrä on selvästi vähentynyt ja ihmiset ovat palanneet hybridi-työskentelyyn. Toiveet erillisestä työhuoneesta ovat hieman laskeneet ja yli 90 % haluaa, että työmatkaan menee korkeitaan puoli tuntia.

Ukrainan sodan vaikutus näkyy ennen kaikkea energiakysymyksissä

Yli viidennes kyselyyn vastannaista on pohtinut oman kodin energiaomavaraisuutta. Lähes 70% toivoo kodiltaan energiaomavaraisuutta (vuonna 2021 luku oli 58 %) ja yhä useampi toivoo kotinsa myös mahdollistavan sähköautoilun.

“Rakennus- ja sisustusvinkkien lisäksi tänä vuonna Naantalista tullaan varmasti hakemaan mallia energiaremontteihin” uskoo Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Anna Tapio ja jatkaa “Lounatuulessa nähdään edistyksellisiä energiaratkaisuja niin oman aurinkovoimalan kuin älymuuntamonkin muodossa. Lisäksi alueella on hyödynnetty erinomaisen hyvin sekä maalämpöä että -viilennystä. Alue on mielenkiintoinen niin ammattirakentan kuin asukkaankin kannalta.”

Oma koti on maailman myllerrysten keskellä turvasatama ja rauhoittumispaikka. Kodin nykyiseen  sijaintiin täysin tyytyväisiä on aiempaa enemmän. Muilta osin tyytyväisyys nykyiseen asuntoon on hieman laskenut.

“Näen tämän niin, että ihmisten kodinrakentamis- ja remonttihalut ovat ennallaan tai jopa nousussa, mutta hankintoja tehdään nyt erityisen huolellisesti harkiten. Asuntomessut on oiva paikka kerätä ideoita, vertailla vaihtoehtoja ja siten rakentaa vankat perusteet omille valinnoille. Messukodeissa erilaisia ratkaisuja ja materiaaleja pääsee tutkimaan aidossa ympäristössä kokonaisvaltaisesti kaikilla aisteilla havainnoiden. Lisäksi messuvierailun jälkeen koteihin voi palata nettisivuillamme, eli voi kiertää koteja virtuaalisesti ja tutkia yksityiskohtia vielä tarkemmin” toteaa Anna Tapio.

Asuntomessut Naantalin Lounatuulessa Luonnonmaan saarella avautuvat huomenna 15. heinäkuuta ja ovat avoinna joka päivä kello 10-18, elokuun 14. asti. Torstaisin alueella kuullaan myös elävää musiikkia ja tapahtuma on auki klo 20.30 asti.

Lounatuulessa on esillä yli 30 erilaista messukotia sekä ennennäkemättömän luonnonmukaisia metsäpihoja ja älykkäitä ratkaisuja esimerkiksi energian varastointiin. Lisäksi Asuntomessu-lipulla pääsee tutustumaan myös messualueen rannassa sijaitsevaan venenäyttelyyn.

Lähde: Asuntomessut