OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Moctail raspberry lemonade. Kuva: Kespro

Kolmannes suomalaisista aikoo syödä kesällä enemmän ravintoloissa – Uudet ilmiöt siivittävät ravintolakesää 2022

Hard seltzerit, avotulikokkailu ja spritz-juomat ovat tämän kesän trendejä. Patoutuneen ulkona syömisen kysynnän purkautuminen luo Suomeen vilkkaan ravintolakesän, joka on täynnä nousevia ravintolailmiöitä.

Kaikkien aikojen ravintolakesään viittaa ravintolatukkuri Kespron tutkimus, jossa38 prosenttia vastanneista kuluttajista arvioi harrastavansa kesällä aiempaa enemmän kotimaan matkailua. Lisäksi 33 prosenttia vastanneista arvioi käyvänsä enemmän kulttuuririennoissa, kuten festareilla. Kaikkiaan 33 prosenttia vastanneista arvioi syövänsä enemmän ravintoloissa.*

Lisäksi Kespro selvitti erilaisia trendikehityskulkuja tarkkailemalla, mitkä ravintolailmiöt muistetaan erityisesti kesästä 2022.**

Hard seltzerit ravintolaterasseille

Kuluttajat oppivat viime kesänä ostamaan hard seltzereitä eli alkoholipitoisia kivennäisvesiä ruokakaupoista. Tänä kesänä ne yleistyivät myös ravintoloiden kesäterasseilla. Tämän lisäksi drinkeissä suosiotaan jatkavat erilaiset moctailit, spritzer-drinkit ja viineissä nousussa ovat edelleen roseeviinit sekä kuohuviineissä rosee prosecco.

Aromia avotulesta

Avotulella kokkaaminen on maailmalla nouseva ilmiö, joka yleistyy nyt myös Pohjoismaissa ja Suomessa. Avotulta saatetaan käyttää läpi menun alkuruoista pääruokien kautta jopa jälkiruokiin. Avotulikokkaamisessa ravintolat käyttävät hiilen lisäksi myös puuta, esimerkiksi koivua, katajaa ja kuusta.

Premium-burgereiden kysyntä jatkuu

Premium fast food ja erityisesti premium-burgerit ovat vakiinnuttaneet asemansa Suomessa, mutta niiden suosio kasvaa yhä. Suomalaisten tärkein kriteeri burgeria valitessa on maku. Premium-burgerin erottaa tavallisesta hampurilaisesta raaka-aineiden laatu ja tarkkaan harkitut täytteet ja lisäkkeet. Sesonkiajattelu sekä paikallisten raaka-aineiden käyttö burgereissa on nousussa. Uusin premium-burgertulokas on Los Angelesista rantautunut EGU-burger, jossa hampurilaisen liha korvataan kuohkealla munakokkelilla.

Kylmäuutetun kahvin tarjonta yleistyy

Kylmä kahvi on yksi nopeimmin kasvavia trendejä maailmanlaajuisilla juomamarkkinoilla. Suomessa kylmien kahvijuomien nauttiminen on kasvanut kaikissa ikäryhmissä viimeisen vuoden aikana. Trendi on rantautunut Suomeen Yhdysvalloista, missä se on ollut suosittu tapa nauttia kahvia jo vuosia. Uusimpana trendinä kylmäuutettuja kahveja maustetaan erilaisilla limonadeilla tai mehuilla, jolloin tuloksena on esimerkiksi kahvimainen spritzer-juoma.***

Erilaisemmat yrtit hurmaavat

Villiyrttien käyttäminen on ollut jo hetken kasvava trendi, joka korostuu paikallisuutta ja sesongin raaka-aineita painottavissa ravintoloissa. Tällä hetkellä suomalaisessa ravintolamaailmassa nousua tekevät nokkonen ja lipstikka. Nokkosta käytetään etenkin tuoreena ja sen kausi on Suomessa jo ohitse. Vanha rohdoskasvi, pippurinen ja lehtisellerimäinen lipstikka on monikäyttöinen maustaja, joka ei kaipaa muita yrttejä seurakseen.

Lisäksi Suomen ravintolatrendeissä pinnalla juuri nyt**

  • Rennot ravintolat ja bistrot
  • Ravintoloita myös keskustojen ulkopuolella
  • Ravintoloissa syömisen arkipäiväistyminen
  • Katuruoka ja ruokarekat
  • Pop-upit
  • Ruokahävikin vähentäminen
  • Kasvisruoan valtavirtaistuminen
  • Alkoholittomien juomien korostuminen
  • Ghost kitchenit, jotka tekevät ruokaa vain kuljetettavaksi
  • Automaatio, esimerkiksi asiakaspalvelurobotit ja tilausautomaatit


* Lähde: K-Kylä omnibus -pulssikysely kuluttajille, syksy 2021 (n=1231)
** Lähde: Kespron eri alojen asiantuntijat & eri trenditutkimukset
*** Lähde: Take away coffee tracking FINLAND, 2021 (Taloustutkimus, Paulig)