OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: unsplash.com

Asuntokauppa hidastui heinäkuussa selvästi isoimmissa kaupungeissa – useissa maakunnissa edellisvuotta vilkkaampaa

Kauppamäärillä mitattuna Suomen suurin kiinteistönvälittäjä Kiinteistömaailma teki heinäkuussa 2022 yhteensä 847 käytettyjen ja uusien asuntojen sekä kiinteistöjen kauppaa. Kauppa-aktiivisuus laski viime vuoden vastaavasta ajankohdasta erityisesti suurimmissa kaupungeissa, mutta useissa maakuntakaupungeissa kauppoja tehtiin jopa viime vuoden heinäkuun luvut ylittäen.

Kiinteistömaailman asuntomyymälät tekivät juuri päättyneessä heinäkuussa 783 käytettyjen ja 64 uusien asuntojen ja kiinteistöjen kauppaa, yhteensä siis 847 kauppakappaletta. Vuotta aiemmin heinäkuussa määrä oli 1077 kauppaa, mikä kertoo asuntokaupan rauhoittumisesta viime vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden.

“Arki-inflaatio ja koronnousuun liittyvät pelot purevat, ja se näkyy kaupan hidastumisena. Vaikuttaa siltä, että osa asunnonostajista otti heinäkuussa tuumaustauon katsoakseen, mihin suuntaan tilanne kehittyy”, sanoo Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Risto Kyhälä.

Vaikka koko maan heinäkuun luvut jäivätkin selvästi viime vuoden vastaavasta ajankohdasta, ylittyivät Kiinteistömaailma-ketjun viime vuoden kauppamäärät useissa maakuntakaupungeissa. Näitä paikkakuntia olivat mm. Riihimäki, Seinäjoki, Mikkeli, Joensuu, Kajaani ja Rovaniemi. Viime vuoden tasolle tai hiukan sen yli yllettiin lisäksi Lappeenrannassa, Savonlinnassa, Varkaudessa, Lohjalla ja Porvoossa. Lisäksi maakuntakeskusten kehyskunnista kauppamäärät kasvoivat hienoisesti mm. Kempeleessä, Kangasalla ja Pirkkalassa.

Lähde: Kiinteistömaailma