OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kävijöitä Ajattelevat kuvat -näyttelyssä. Valokuva: Terje Toomistu

Alun pitäen tyhjänä avattu näyttely esillä Kumussa viimeisiä päiviä

Kumussa on vielä viimeisiä päiviä esillä maaliskuussa tyhjänä avattu konseptualistisen taiteen näyttely Ajattelevat kuvat. Näyttely avattiin sodanvastaisena eleenä ja tuen osoituksena Ukrainalle ilman taideteoksia, ja teoksia lisättiin pikku hiljaa. Lopullinen valikoima pantiin esille 1. elokuuta. Näyttely päättyy kiinnostavaan oheisohjelmaan.

Lauantaina 13.8. järjestettävissä virallisissa päättäjäisissä on monia tapahtumia.

Klo 13 järjestetään Liisa Äkken johdolla työpaja Vanerille uusi elämä. Osanottajan toiveesta riippuen vanerin jäännöspaloista syntyy askartelussa persoonallinen koru tai kohopintainen maalaus. Tarvittavat materiaalit ovat valmiina.

Klo 14 on vironkielinen näyttelykierros näyttelyn kuraattorien Liisa Kaljulan ja Anu Allaksen johdolla.

Klo 16 on mahdollisuus seurata virtuaalista keskustelua aiheesta Potentials of Political Curating During Crises (Poliittisen kuratoinnin mahdollisuudet kriisiaikana). Keskustelu on englanninkielinen, ja sen moderaattorina toimii taidehistorioitsija ja kulttuuriteoreetikko Margaret Tali. Keskusteluun osallistuvat Viron taideakatemian yhteiskunnallisen suunnittelun projektipäällikkö, antropologi Francisco Martinez; MoMA:n modernin taiteen museon Keski- ja Itä-Euroopan C-MAP-ohjelman tutkija Inga Lāce; Poznańissa Puolassa sijaitsevan Adam Mickiewiczin yliopiston tutkija, ukrainalaistaustainen taiteilija, esseisti ja kulttuuriantropologi Lia Dostlieva sekä kuraattori ja Konstfackin yliopiston CuratorLab-ohjelman johtaja Joanna Warsza. Tapahtumiin voi osallistua museon pääsylipulla, poikkeuksena virtuaalinen keskustelu. Keskustelua voi seurata myös Kumun aulan valkokankaalta.

Vuodesta 2016 lähtien Yhdysvalloissa sijaitsevan Zimmerlin taidemuseon kanssa valmistellun tutkivan Ajattelevat kuvat -näyttelyn oli tarkoitus keskittyä baltialaisten ja moskovalaisten taiteilijoiden 1970–1980-luvulla käymään dialogiin. Pari viikkoa ennen näyttelyn avajaisia Venäjä aloitti sodan Ukrainaa vastaan, ja lähihistoriaa käsittelevä dialogi sai täysin uuden kontekstin. Kumun isossa salissa aluksi sodanvastaisena protestina ilman töitä avattu Ajattelevat kuvat -näyttely alkoi huhtikuun loppupuolella täyttyä töistä. Jokaiseen teemahuoneeseen on tullut parin viikon välein yksi teemaa avaava tai aiempien töiden kanssa keskusteleva teos tai sarja lisää. Tällä ratkaisulla museo halusi esittää aikamme kipeimpiä tapahtumia koskevia kysymyksiä ja osallistua keskusteluun kulttuurin roolista nykytilanteessa.

Näyttely jatkaa Zimmerlin taidemuseossa vuonna 2016 järjestettyä Jane A. Sharpin kuratoimaa Ajattelevat kuvat. Moskovan konseptualistista taidetta Norton ja Nancy Dodgen kokoelmasta -näyttelyä. Norton Dodge (1927–2011) oli yhdysvaltalainen taloustieteilijä ja sovjetologi, joka matkusti Neuvostoliittoon ensimmäisen kerran Harvardin yliopiston opiskelijana 1955. Seuraavien vuosikymmenten aikana Dodge keräsi agenttien avulla runsaasti sekä venäläistä että muista neuvostotasavalloista peräisin olevaa epävirallista taidetta ja salakuljetti sitäYhdysvaltoihin. Nykyään hänen lähes 20 000 teosta käsittävää kokoelmaansa säilyttää Rutgersin yliopiston yhteydessä sijaitseva Zimmerlin taidemuseo. Näyttelyn kuraattorit ovat Anu Allas, Liisa Kaljula ja Jane A. Sharp (Yhdysvallat).

Näyttelyn päätyttyä monet teoksista palaavat ulkomaille, koska suurin osa niistä on peräisin Zimmerlin museosta Yhdysvalloissa. Jotkut töistä ovat tulleet Viroon muista Baltian alueen museoista. Näin siis paikalliselle yleisölle tarjoutuu viimeinen mahdollisuus nähdä kokonaisia sarjoja ja teoksia, jotka muutoin sijaitsevat ulkomailla.