OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Älä unohda tilan tarvetta parisuhteessa

Leffaromanssien rakastavaiset eivät kestä hetkeäkään ilman toisen syleilyä, mutta arki oikeassa parisuhteessa on yleensä vähemmän hohdokasta. Sitoutuminen vaatii työtä ja kyllä, myös rajojen asettamista. Vakaassa suhteessa ei takerruta, vaan osataan ottaa ja antaa tilaa.

Etenkin suhteen alkuvaiheessa yksilön rajat pääsevät helposti hämärtymään, kun toisen kanssa halutaan viettää mahdollisimman paljon aikaa. Uutta kumppania halutaan kenties myös miellyttää, jopa omien mielipiteiden ja tarpeiden kustannuksella. Sellainen ei kuitenkaan voi jatkua ikuisesti. Itse asiassa, oman minuuden kadottaminen alkaa nakertaa sekä omaa että parisuhteen hyvinvointia.

Läheisriippuvuutta ja kaunaa

Vaikka yhteinen laatuaika on tärkeää, niin on myös omaan itseen panostettu aika. Kun kaksi ihmistä asuu yhdessä, tai muuten viettää paljon aikaa yhdessä, on omasta tilasta tärkeää huolehtia. Tasavertaisessa ja aikuisessa parisuhteessa kumpikin on yksilö, jolla on myös omaa elämää. Sen sijaan läheisriippuvaiset ihmiset unohtavat oman minuutensa ja nojaavat kumppaniin kaikessa päätöksenteossa. Omat tunteet ja tarpeet tukahdutetaan, mikä puolestaan voi aiheuttaa katkeroitumista.

Henkilökohtaisen tilan puute synnyttääkin suhteeseen kitkaa ja katkeruutta. Jos kumppanille (ja itselle) ei anna tilaa hengittää ja kasvaa ihmisenä, muut ihmissuhteet, työt ja vapaa-ajan menot kärsivät. Läheisriippuvaisessa suhteessa unohtuu, että tukiverkostoon kuuluu myös ystäviä ja perheenjäseniä. Jos kaikkien tarpeiden täyttäminen jää kumppanin kontolle, ovat yhteen ihmiseen kohdistuvat odotukset mahdottoman korkealla. Koska näiden odotusten täyttäminen on mahdotonta, aiheuttaa se suhteeseen jännitteitä ja riitelyä. Läheisriippuvainen henkilö saattaa myös pyrkiä hallitsemaan kumppania, tai suhtautua tämän tekemisiin ylikriittisesti. Jos suhteeseessa riidellään jatkuvasti turhanpäiväisistä asioista, voi tämä olla merkki siitä, että kumpikin tarvitsee enemmän omaa tilaa.

Vaikka parisuhteesta puhutaan usein tiiminä, kuten kaikessa muussakin, tasapainon löytäminen on ratkaisevan tärkeää. Aikuiset ovat myös itsenäisiä yksilöitä, olivatpa he sinkkuja tai suhteessa. Älä siis unohda vaalia myös omaa hyvinvointiasi sekä elämäsi muita tärkeitä ihmissuhteita.

Lähde: Poosh