OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Webhotellin valinta – kallistu kotimaiseen

Yritysten, yhdistysten tai vapaa-ajan nettisivujen rakentaminen ja ylläpitäminen ei nykyään ole kovinkaan vaikeaa. Miltei “kuka tahansa” oppii käyttämään webpalveluja siihen malliin, että saa ainakin päivitettyä nettisivujaan. Jos niiden rakentaminen ei luonnistu, löytyy onneksi siihenkin tekijöitä. Nettisivujen rakentamiseen tarkoitettuja alustoja on lukuisia, niistä eniten ehkä suosituimpia ovat helppokäyttöisyytensä vuoksi WordPress, Wix sekä Squarespace.

Jotta nettisivut saadaan vapautettua internetin ihmeelliseen maailmaan, tarvitaan sitä varten verkko-osoite, eli domain sekä webhotelli. Webhotelli on ikään kuin tila, johon sivuston rakennuspalikat asetellaan. Webpalveluiden tarjoajia on Suomessa ja ulkomailla pilvin pimein ja maallikon onkin vaikeaa tietää, mikä niistä on paras valinta. Isommat palveluntarjoajat ostavat pienempiä pois markkinoilta ja kilpailu on kovaa. Pahimmassa tapauksessa siinä kärsivät niin asiakkaat kuin palvelunlaatukin, varsinkin, jos palveluntarjoaja ei ole kotimainen. Siitä päästään yhteen lyömättömään kriteeriin webhotellin valinnassa: suosi suomalaista, kallistu kotimaiseen.

Miksi kotimainen?

Webhotellin ja muiden nettipalveluiden hankkiminen kotimaiselta yritykseltä on varma ja luotettava valinta. Mikäli lähtee kikkailemaan ulkomaalaisten palvelinten edullisilla hinnoilla, voi myöhemmin huomata olevansa ongelmissa muiden asioiden suhteen. Vaikka suomalainen palveluntarjoaja olisikin hinnassa eri, tulee samalla tukeneeksi kotimaisia työpaikkoja. Myös asiakaspalvelun kanssa toimiminen on helpompaa, kun molemmat puhuvat samaa kieltä ja ymmärtävät heti, mistä on kyse.

Suomalaisten palveluntarjoajien osalta nousevat esiin lisäksi sivustojen nopeus sekä turvallisuus. Tietoturva-asiat otetaan vakavasti ja tiedossa on, ketkä näkevät palvelimen tiedot. Harvemmin verkkokaupat sekä muut maksujen kanssa toimivat yritykset haluavat säästää turvallisuudessa, jos sivuston suojausta voi parantaa niinkin pienellä asialla, kuin palveluntarjoajan valinnalla. Kun palveluntarjoaja on suomalainen, pysyvät tiedotkin maan rajojen sisällä. EU:n alueella vaikuttava tietoturvasuoja, GDPR, kun ei merkitse mitään muiden kansainvälisten toimijoiden kannalta.

Ongelmat huomataan ja päästään hoitamaan pikaisesti. Halvat palvelimet ovat usein myös huonoja ja saattavat kaatua säännöllisesti erilaisten epämääräisten vikojen takia. Luonnollisesti se heijastuu nettisivuihinkin, jotka ovat nurin tai mahdoton saada auki siedettävän ajan puitteissa. Hakukoneet lukevat näitäkin arvoja ja jättävät ontuvat sivustot hakutuloksissa pitkälle perään. Jos tilanne äityy kovinkin ikäväksi, ei pelkkä palvelun vaihto välttämättä enää auta, vaan sivustokin joudutaan uusimaan alusta.

Muuta huomioitavaa

Kotimaisuuden ohella on vielä muitakin palvelun laatuun ja toimivuuteen vaikuttavia seikkoja, jotka on hyvä huomioida webpalveluja hankittaessa. Esimerkiksi SSL-suojaus, joka tarkoittaa sitä, että sivuston yhteys on suojattu. Jotkin palveluntarjoajat, myös suomalaiset, laskuttavat SSL-sertifikaatista, joten kannattaa tarkistaa, tarjoaako kilpaileva yritys samaa palvelua maksutta. Se on selvää, että sellaista nettisivua ei ole syytä pitää, joka ei ole SSL-suojattu. Sen tietävät lisäksi sivuilla vierailevat, kun osoiterivi mainitsee, ettei sivusto ole turvallinen.

Ja jos palataan alussa mainittuun aiheeseen, eli nettisivujen alustoihin, on webhotellin syytä olla kyseiseen alustaan sopiva. Esimerkiksi WordPress-pohjaa käytettäessä on tärkeää, että sen pääsee halutessaan itse asentamaan ja sivustoille sekä domaineille voi tehdä muutoksia ilman ainaista yhteydenottoa asiakaspalveluun. Tähän riittää selkeä ja toimiva asiakaspaneeli palveluntarjoajan puolelta sekä sivustolle tarkoitettu hallintapaneeli.

Webhotellia valittaessa on siis hyvä panostaa kotimaisen palveluntarjoajan vaihtoehtoon esimerkiksi tietoturva-asioiden, toimivan palvelimen sekä luotettavan asiakaspalvelun vuoksi. Mahdolliset ongelmatilanteet saadaan ratkaistua nopeasti.

Wepardi on suomalainen yritys ja toiminut vakuuttavasti jo vuodesta 1998 lähtien. Heillä on käytössä ajantasaiset turvatoimet sekä päivitykset. Tekemissämme verkkosivuissa sekä projekteissa on aina takuuaika. Wepardin kanssa asiointi on riskitöntä. Tutustu webhotellien tarjontaan tästä linkistä!