OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Sp-Koti

Energiatehokkaat ja kompaktinkokoiset asunnot käyvät nyt kaupaksi Suomessa

Suomen asuntomarkkinoilla on tapahtunut merkittävää rauhoittumista alkuvuoden vilkkaiden kauppakuukausien jälkeen. Välittäjien tekemiä uusia ja vanhoja asuntoja myytiin Suomessa heinäkuussa 21 prosenttia vähemmän kuin vuoden 2021 heinäkuussa, raportoi Säästöpankki. Ostajat etsivät nyt energiatehokkaita ja kompaktinkokoisia asuntoja, jotka vastaavat heidän tämän hetken asumisen tarpeitaan.

– Asuntomarkkinoilla on tapahtunut kesästä lähtien selvää rauhoittumista lähes kaikkialla Suomessa. Olemme tammi–heinäkuun kauppamäärissä jäljessä 15,3 prosenttia vuodentakaisesta. Valitettavasti näyttää siltä, että elpymistä ei ole odotettavissa vielä tulevina kuukausina. Oma ennusteeni onkin, että tänä vuonna Suomessa tullaan tekemään asuntokauppoja noin 20 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna, sanoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

Hänen mukaansa asuntomarkkinat ovat kuitenkin kehittyneet alkuvuonna “yllättävän tasaisesti” Ukrainan sodan aiheuttamasta shokista huolimatta.

– Kauppamäärät ovat laskeneet tasaisesti. Asuntokauppa ei pysähtynyt kuin seinään Venäjän hyökättyä Ukrainaan, kuten kävi koronapandemian alussa keväällä 2020. Silloinhan kauppamäärät putosivat yli 50 prosenttia pelkästään huhtikuussa.

Rantasen mukaan rajuinta pudotus on ollut uudisasuntokaupassa. Helsingissä uudiskohteita on myyty tammi–heinäkuun aikana jopa 64,5 prosenttia vähemmän kuin vielä vuosi sitten vastaavana ajankohtana. Espoossa uudiskohteiden myynti on laskenut 57,4 prosenttia ja Turussa 54,3 prosenttia.

Talouden näkymät ovat heikentyneet kesän aikana kaikkialla maailmassa

– Vaikka talouden yleiskuvassa näkymät ovat heikentyneet kaikkialla, on joka alueella omat, erilaiset haasteensa. Suomessa ja Euroopassa taloutemme suurimpina haasteinamme ovat Ukrainan sota ja energiakriisi, sanoo Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen.

Hän arvelee, että Suomella on edessään lievä ja lyhytkestoinen taantuma.

– Meillä on väistämättä vaisu vuosi edessämme, siitäkin huolimatta, että työmarkkinatilanteemme on edelleen varsin hyvä. Kuluttajien luottamus oli heinäkuussa ennätyksellisen matalalla tasolla Suomessa. Myös kuluttajien asunnonostoaikeet ovat tulleet nopeasti alas viime kuukausien aikana.

Mikkosen mukaan tilanne ei kuitenkaan ole katastrofaalinen.

– Kriisiskenaarioista puhuttaessa kannattaa kuitenkin aina muistaa, että talous on yleensä aika sopeutuvainen. Kuluttajat sopeuttavat käytöstään ja kulutuskoriaan hintojen noustessa, ja esimerkiksi Suomi ja Saksa ovat insinöörimäisesti ajattelevia yhteiskuntia, joissa varmasti löydetään ajan myötä ratkaisut nykyisiin energiahaasteisiin.

Hän tietää, että inflaatio huolestuttaa suomalaisia.

– Inflaation kehittymiseen liittyy tällä hetkellä paljon epävarmuuksia. Sen maltillistumisen suhteen ilmassa on nyt kuitenkin pientä orastavaa optimismia. Voi olla, että inflaatio saadaan maltillistumaan lähikuukausina, ja näin nopean ja hurjan nousun aiheuttama shokki saattaa jäädä lyhytaikaiseksi, toteaa Mikkonen.

Sijoitusasuntojen kysyntä on elpymässä – se luo toivoa paremmasta

– Haluan korostaa, että markkinatilanteen hiljentymisestä huolimatta asuntokauppoja tehdään kaikkialla Suomessa koko ajan. Viime viikkoina lisääntyneen sijoitusasuntokysynnän suhteen olen erityisen toiveikas. Sijoittajat ovat nyt aktivoituneet useilla paikkakunnilla, erityisesti yliopisto- ja ammattikorkeakoulukaupungeissa, Rantanen kertoo.

Hänen mukaansa tällä hetkellä ostetaan asuntoja, jotka “vastaavat tämän hetken asumisen tarpeisiin”, esimerkiksi ylimääräisiä neliöitä suomalaiset eivät nyt hanki. Myös ensiasunnon ostajat ostavat kolmioiden ja omakotitalojen sijaan yksiöitä ja kaksioita.

– Nyt myös muutetaan taas kehyskunnista kaupunkeihin, jotta asumis- ja liikkumiskustannukset pysyvät kurissa, Rantanen lisää.

Lähde: Sp-Koti