OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: unsplash.com

Lasten infektiot jylläävät taas – runsas kasvu aiempiin vuosiin

Syksyn saapuessa myös päiväkodit ja koulut ovat alkaneet. Samalla lisääntyvät tyypillisesti myös kausi-influenssatapaukset erityisesti pikkulapsilla. Pikkulasten hengitystieinfektioita oli viime syksynä yli puolet enemmän kuin ennen koronaa, Pohjola Vakuutuksen tiedot kertovat. Tulevasta syksystä odotetaan viime syksyn kaltaista tai kovempaa.

– Tilastojen mukaan pieni lapsi sairastaa yleensä 5–10 hengitystieinfektiota vuodessa. Kun otetaan huomioon, että yksi tauti kestää noin viikon, lasten sairastelut näkyvät myös työpaikoilla, Pihlajalinnan lastenlääkäri Joakim Janér sanoo.

Syksyn flunssa-aalto näkyy jo nyt.

– Kesän jälkeinen sairastelu on selkeästi alkanut. Korona-aikana ihmiset eristäytyivät enemmän, joten taudit eivät päässeet leviämään päiväkodeissakaan samalla tavalla. Koronan helpottaessa influenssatapausten määrä kasvoi rinta rinnan sosiaalisten kontaktien määrän kanssa, Janér jatkaa.

Pandemia-aika oli poikkeus lasten infektioihin, sillä ne vähenivät selvästi. Ensimmäisen koronavuoden 2020 syksyllä pikkulasten hengitystieinfektiot putosivat lähes neljänneksen vuoden 2019 tilanteeseen verrattuna. Viime syksynä määrät vastaavasti kasvoivat.

– Vuoden 2021 syksyllä nähtiin iso hyppäys, kun Pohjola Vakuutuksen tietojen mukaan lasten hengitystieinfektioista johtuvia lääkärikäyntejä oli yli puolet enemmän kuin vuonna 2019. Ensimmäisillä koronavuosilla oli varmasti suuri merkitys näissä muutoksissa, Pohjola Vakuutuksen henkilövakuuttamisesta vastaava johtaja Atte Erkamo sanoo.

Hengitystieinfektiot ja korvan tai nielun sairaudet ovat pienten lasten yleisimpiä sairauksia

Viime vuoden syksy osoitti, että sairastelun taso on yleisesti palautumassa ennalleen. Lasten hengitystieinfektioiden ja niiden korvaushakemusten kasvu on kuitenkin ollut erityisen kovaa. Se on ylittänyt koronaa edeltäneen tason reippaasti.

– Tuleva syksy tuskin tuo helpotusta edellisvuoteen verrattuna. On tärkeää muistaa korona-aikanakin tutuksi tullut hyvä käsihygenia ja sairastaminen kotona, Erkamo kertaa.

Pikkulasten yleisimmät sairaudet, joista haetaan korvausta, ovat hengitystieinfektiot, korvan tai nielun sairaudet ja ihon sairaudet. Osalla lapsista varsinkin hengitysinfektiot johtavat korvatulehdukseen. Tietyissä tilanteissa kannattaa aina hakeutua hoitoon.

– Toimiva nyrkkisääntö on, että jos flunssa pitkittyy, kuume nousee uudelleen tai tulee kova yskä jälkitautina, on hyvä käydä lääkärissä. Eri terveydenhuoltoalan toimijoiden sovelluksia kannattaa hyödyntää esimerkiksi vähemmän vakavien tilanteiden hoidon tarpeen arviointeihin, Janér sanoo.

Lähde: OP