OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Vuokra-asujat haluavat tietää talonsa hiilijalanjäljen – harva silti tietää

Yli puolet vuokralla asuvista olisi halukas maksamaan korkeampaa vuokraa, jos taloyhtiö olisi ympäristöystävällisempi, kertoo kiinteistöasiantuntija JLL:n tutkimus.

Suomalaiset vuokra-asujat toivovat saavansa lisää tietoa taloyhtiönsä ympäristöystävällisyydestä, sillä tutkimuksen mukaan peräti 84 prosenttia vuokralla asujista ei tiedä taloyhtiönsä energialuokkaa. He eivät ole tyytyväisiä tilanteeseen. Jopa 50 prosenttia vastaajista pitää tärkeänä tietää talonsa energialuokan, vaikka eivät sitä nyt tiedä.

– Tämä kertoo siitä, että monet vuokranantajat eivät ole vielä saaneet kiinni asian tärkeydestä. On merkittävä löydös, että asia jonka on ajateltu yleisesti kiinnostavan lähinnä omistusasujia nousee näinkin merkittäväksi vuokra-asujien keskuudessa, JLL:n strategisen konsultoinnin johtaja Aarne Mustakallio sanoo.

Ihmiset valmiita maksamaan pienemmästä hiilijalanjäljestä

Tutkimuksen mukaan vuokralaisten kiinnostus ympäristöasioihin ei jää vain tietämisen asteelle, vaan he ovat valmiita myös maksamaan ympäristön huomioonottamisesta.

Jopa 60 prosenttia vuokra-asunnossa asuvista suomalaisista on valmis maksamaan korkeampaa vuokraa, jos se auttaa taloyhtiötä pienentämään hiilijalanjälkeään.

Noin joka kolmas vuokra-asuja olisi valmis maksamaan kymmeniä euroja lisää kuukaudessa. Keskimäärin he hyväksyvät 9,15 euron korotuksen kuussa. Vaikka summa ei ole suuri, Mustakallion mukaan merkittävää on sen antama viesti.

– Sijoittajien näkökulmasta tämä on selkeä viesti, että kestävyyteen investoiminen voi jo nyt tuoda taloudellista hyötyä vuokratasonkin kautta. Kiinteistöala on vaikuttavissa kestävyysteoissaan ottamassa vasta ensiaskeleita ja uskon, että lähivuosina vuokralaisilta tulee entistä enemmän painetta saada muutosta aikaan, hän sanoo.

Koettu vastine vuokralle laskee yli 900 eurossa

Kun suomalainen valitsee vuokra-asuntoa niin hän painottaa eniten sijaintia (70% vastaajista), vuokratasoa (60%) ja asunnon kuntoa (41%).

Kun hän on päässyt asettumaan, hän luopuisi viimeiseksi kävelymatkan päässä olevasta ruokakaupasta, tutkimus kertoo.

Suomalaisten tyytyväisyys vuokratasoonsa on melko korkea. 83 prosenttia vastanneista koki saavansa vastinetta vuokrarahoilleen. Kun vuokra nousee yli 900 euroon kuussa, ihmisten kokevat saavansa selvästi vähemmän vastinetta.

JLL toteutti kyselytutkimuksen toukokuussa 2022. Kysymykseen vastasi 1040 ihmistä pääasiassa pk-seudulla ja Tampereen ja Turun alueilla. Tutkimuksen otos vastaa pitkälti Etelä-Suomen kasvukeskusten vuokra-asujia.

Lähde: JLL Finland