OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Asiantuntijat listaavat hoitkonstit, jotka oikeasti tehoavat ihon pigmenttimuutoksiin

Ihon pigmenttimuutokset ovat yleinen vaiva, joka saattaa piinata erityisesti aurinkoisen kesän jälkeen.

– Tummat läiskät tai hyperpigmentaatio johtuvat melaniinin ylituotannosta ihossa, selittää plastiikkakirurgi Melissa Doft SELF-lehdessä.

Melaniinin liikatuotannon mahdollisia aiheuttajia on useita. Auringolle altistumisen ohella akne tai rajujen kuorinta-aineiden aiheuttama ihoärsytys voivat johtaa pigmenttimuutoksiin. Myös hormonit voivat lisätä melaniinitasoa ja monet naiset huomaavat pigmenttimuutoksia raskauden aikana.

Tehokas aurinkosuoja ehkäisee uusien muutosten syntyä, mutta iholle jo ilmestyneistä tummista läiskistä eroon pääseminen on haastavaa. Markkinoilta löytyy jos jonkinlaisia tuotteita ja toimenpiteitä, joiden tehokkuudesta kuluttajan voi olla vaikea päästä perille. SELF listasi asiantuntijoiden suosittelemat teho-aineet ja toimenpiteet pigmenttimuutosten hoitoon.

1. C-vitamiini

C-vitamiini on yksi suosituimmista ainesosista ihon sävyä korjaavissa tuotteissa. Voimakas antioksidantti torjuu vapaiden radikaalien aiheuttamia tuhoja iholla, ehkäisten myös uusien pigmenttihäiriöiden ja juonteiden syntyä.

Schweiger Dermatology Groupin lääketieteen tohtori Sumayah Jamalin mukaan kosmetiikassa käytetty C-vitamiini voi hillitä melaniinin muodostumista ja näin auttaa tasoittamaan ihon sävyä.

2. Kojihappo

Luonnollisesti sienistä saatava kojihappo tunnetaan pääasiassa sen ihon sävyä tasoittavista ominaisuuksista. Sitä löytyykin usein pigmenttimuutosten hoitoon tarkoitetuista tuotteista, mutta ihotautilääkäri Carlos Charlesin mukaan ainesosa saattaa aiheuttaa joillekin ihoärsytystä. Hän suosittelee etenkin herkkäihoisia kokeilemaan vain pienen pitoisuuden kojihappoa sisältäviä tuotteita ja rajaamaan käytön iltaan.

Kuten ihonhoito yleensäkin, myös tummien läiskien vaalentaminen vaatii malttia. Voi kestää useita kuukausia, ennen kuin huomaat muutosta.

3. Soija

Mount Sinain sairaalan kosmeettisen ja kliinisen ihotautitutkimuksen johtaja Joshua Zeichner kertoo, että soija on yleinen ainesosa ihoa vaalentavissa tuotteissa. Melaniiniin vaikuttava ainesosa sopiikin hyvin tummien läiskien tasoittajaksi.

4. Atselaiinihappo

Moni asiantuntija suosittelee atselaiinihappoa ihon sävyn epätasaisuuden hoitoon. Tohtori Zeichnerin mukaan se ehkäisee tehokkaasti epänormaalin pigmentin muodostumista.

Mikä parasta, atselaiinihapolla on myös antibakteeristen ominaisuuksia, joten se soveltuu erityisen hyvin aknen ja siitä aiheutuneen hyperpigmentaation hoitoon.

5. Laserhoito

Laserhoito voi tarjota tehokkaan ja nopean avun pigmenttimuutoksiin. Valitettavasti se on lisäksi lompakkoa koetteleva vaihtoehto ja ongelmasta riippuen edessä saattaa olla useita hoitokertoja.

Laserhoidon jälkeen iho on myös suojattava auringolta huolellisesti.

6. Kemialliset kuorinta-aineet

Kuorinta poistaa kuollutta solukkoa ihon pinnalta, nopeuttaen iho uusiutumista. Kosmetiikkahyllystä löytyy lukemattomia kuorintatuotteita, joista jokainen löytää itselleen sopivan vaihtoehdon. Kemialliseen kuorintaan käytetyistä hapoista monelle tuttuja ovat esimerkiksi salisyylihappo ja glykolihappo.

Tehokkain hoito pigmenttiläiskiin on kuitenkin ammattilaisen vastaanotolla tehtävä kemiallinen kuorinta. Vaikka kotona tehtävät kuorinnat voivat tehdä iholle hyvää, tohtori Jamalin mukaan ne harvoin tunkeutuvat tarpeeksi syvälle ihoon, jotta ne kykenisivät todella vaalentamaan tummia läiskiä. Kemiallinen kuorinta voi kuitenkin olla raju hoito etenkin herkälle iholle, joten hoidon soveltuvuudesta on tärkeää keskustella ammattilaisen kanssa.

7. Mikrodermabrasio

Minimaalisesti invasiivinen toimenpide soveltuu erinomaisesti ihon sävyn parantamiseen. Mikrodermabrasiossa mikroskooppisen pienet hiukkaset kuorivat ihon pintaa, jolloin alta paljastuu kuulas ja hehkuva iho. Ihotautilääkäri Fran E. Cook-Bolden huomauttaa, että koska hoidossa ei aiheuteta vauriota syvälle ihoon, ei hoito vaadi pitkää toipumisaikaa.

Mikrodermabrasio tehoaa hyvin lievään hyperpigmentaatioon, mutta vaatii monesti useita hoitokertoja.

8. Mikroneulaus

Mikroneulauksessa pienen pienet neulat luovat mikrokanavia ihoon, käynnistäen ihon luonnollisen korjausprosessin. Vaikka mikroneulaustarvikkeita on saatavilla myös kotikäyttöön, tohtori Doft suosittelee ammattilaisen tekemää hoitoa parhaiden tulosten saavuttamiseks ja riskien minimoimiseksi. Ammattilaisen vastaanotolla mikroneulaus yhdistetään usein asiakkaan yksilöllisiin iho-ongelmiin sopiviin tehoaineisiin.

– Kun ihon suojakerros on avoinna, voidaan mukaan ottaa esimerkiksi ihon sävyä parantavia ainesosia, kuten C-vitamiinia, Doft sanoo.

Lähde: SELF