OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Oulun yliopisto / Mikko Törmänen

Tutkijoiden yö Oulun yliopistolla sopii kaikenikäisille

Tutkijoiden yötä vietetään Linnanmaan kampuksella perjantaina 30. syyskuuta. Oulun yliopisto järjestää Tutkijoiden yön nyt viidettä kertaa. Etenkin lapsiperheiden keskuudessa suuren suosion saavuttanut tapahtuma järjestettiin edellisen kerran vuonna 2019.

Kaikenikäisille suunnatussa ohjelmassa yleisöllä on mahdollisuus nähdä ja kokea, miten tiedettä tehdään. Illan aikana kävijät pääsevät tutustumaan erilaisten työpajojen, luentojen ja esittelyjen kautta tutkijoiden työhön ja tieteen saavutuksiin. Tapahtuman ideana on tuoda esiin tutkijoita, tutkijoiden tekemää työtä ja tieteen merkitystä jokapäiväisessä elämässämme mielenkiintoisella ja innostavalla tavalla.

Aiemmilta vuosilta tapahtumassa ovat mukana monet suositut työpajat, kuten Ötökkäakatemia, MatikkaPysäkki, Fab Lab, Luut tutuksi -työpaja sekä Tietojenkäsittelyä monelta kantilta. Ajankohtainen teema on energia, ja tapahtuman kävijät pääsevätkin kysymään energiansäästövinkkejä ja tutustumaan aurinkopaneeleiden toimintaan tutkijoiden opastamana.

Luennoilla kuullaan muun muassa siitä, miten tieteellinen tieto on muuttanut elämäämme perin pohjin. Aiheita ovat myös pandemiat ja kaupunkisuunnittelu sekä lasten kielelliset vaikeudet ja niiden kuntoutus. Paneelikeskustelussa eri alojen tutkijat pohtivat uusia ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Tutkijoiden yötä vietetään perinteisesti syyskuun viimeisenä perjantaina ympäri Eurooppaa erilaisten ohjelmanumeroiden merkeissä. Tänä vuonna Tutkijoiden yötä vietetään muun muassa Jyväskylässä, Oulussa ja Tampereella. Sodankylässä Tutkijoiden yön ohjelmaa järjestää Oulun yliopistoon kuuluva Sodankylän geofysiikan observatorio.

Tapahtuma järjestetään kello 17–21.

Lähde: Oulun yliopisto